COMISIA EUROPEANĂ! Sunt două țări din Europa unde jumătate din numărul total de ferme au fermier-șef o femeie. Vorbim despre Lituania și Letonia. În România, 34% din fermele existente sunt conduse de femei. Comisia Europeană plănuiește pentru viitoarea politică agricolă comună, PAC post 2020 un sprijin financiar exclusiv pentru atragerea femeilor în agricultură.
Cele mai recente date (Eurostat 2016) sugerează că, în medie, aproximativ 30% din fermele din UE sunt gestionate de o femeie. Dar datele maschează unele diferențe considerabile între țări.
În Lituania și Letonia, aproape jumătate din numărul total de ferme sunt gestionate de o femeie. În schimb, în Finlanda, Malta, Germania, Danemarca și Țările de Jos, proporția de manageri de sex feminin nu depășește 10%.
Această problemă este deosebit de acută deoarece atragerea noii generații de agricultori din Europa se dovedește a fi o provocare cheie. Sectorul agricol din Europa este dominat de o populație în vârstă și cu siguranță acest lucru este valabil și în cazul fermierilor-femei - datele actuale arată că doar 4,9% dintre agricultorii-femei au vârsta sub 35 de ani. Având în vedere că aproape 40% dintre femeile care lucrează în agricultură sunt cu vârste de peste 65 de ani (spre deosebire de bărbați unde procentul celor peste 65 de ani este de 27,6%), există posibilitatea ca în anii următori să se adâncească decalajul dintre femei și bărbați în agricultură.
Cu toate acestea, ajutorul este disponibil pentru tinerele femei interesate de o carieră în agricultură. Nu numai că UE va sprijini noii fermieri prin intermediul sistemului obișnuit de susținere a veniturilor, ci poate și să ofere fonduri pentru dezvoltare rurală pentru a ajuta femeile tinere să înceapă o afacere în agricultură. Acest angajament de a aborda decalajul dintre femei și bărbați din UE este consacrat în politica agricolă comună: țările UE trebuie să ia în considerare situația femeilor din mediul rural atunci când își gândesc programele de dezvoltare
Acest sprijin are efecte foarte tangibile pe teren. În Ungaria, finanțarea din partea UE pentru dezvoltarea rurală a ajutat-o pe Zsóka Fekete să își creeze propria fermă de porci, crescând rasa tradițională maghiară Mangalița. Aceste investiții ajută la protejarea culturilor locale, îmbunătățind în același timp competitivitatea agriculturii europene.
Sprijinul acordat de UE pentru spațiul rural a ajutat-o, de asemenea, pe Elisa Mattioli, care a folosit fonduri pentru dezvoltare rurală pentru a închiria 8,5 hectare de teren, pe care a început să-și desfășoare activitatea în domeniul cultivării fructelor și legumelor ecologice. După ce a lucrat anterior la ferma tatălui ei, acesta i-a permis să-și deschidă propria afacere. Acum își vinde produsele pe piețele locale ale fermierilor din Bologna, Italia.
Uniunea Europeană vrea să se asigure, prin acordarea unor ajutoare financiare femeilor din agricultură, că următoarea generație de agricultori reflectă mai bine echilibrul între sexe în Europa, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, transmis pentru AGROINFO.