Valoarea producţiei agricole a scăzut anul trecut cu 6,6%, de la 74,52 de miliarde de lei în 2014, la 68,98 miliarde de lei în 2015, din cauza diminuărilor înregistrate la producţia vegetală, care reprezintă aproape două treimi din totalul producţiei agricole, precum şi pe segmentul serviciilor agricole.
Potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS) pe 25 iulie 2016, citate de Agerpres, valoarea producţiei vegetale a scăzut cu 10,4%, iar cea a serviciilor agricole cu 13,5% în preţuri comparabile.
Diminuarea producţiei agricole vegetale cu 10,4% a fost cauzată, în principal, de condiţiile climatice nefavorabile, totalizând în preţuri curente 43,8 miliarde de lei în 2015. Valoarea serviciilor agricole s-a diminuat de la 984,48 milioane de lei în 2014, la 859,67 milioane lei anul trecut.
Structura producţiei vegetale, pe principalele grupe de culturi, este diferită în anul 2015 comparativ cu anul 2014: ponderea valorii culturilor de legume şi pepeni, precum şi de plante uleioase, a crescut cu 3,8%, respectiv cu 0,9%. Ponderea valorii culturii de cartofi şi a culturilor de cereale a scăzut cu 3,4%, respectiv cu 1,2%, iar ponderea valorii culturilor de fructe şi struguri se menţine constantă, detaliază INS.
Pe de altă parte, producţia animală a anului 2015 a crescut cu 1,5% în preţuri comparabile, comparativ cu anul 2014, până la 24,32 de miliarde de lei în preţuri curente.
În ceea ce priveşte structura valorică a producţiei animale la principalele specii şi grupe de produse, aceasta prezintă mici diferenţe în 2015 faţă de anul precedent. Astfel, la păsări ponderea a crescut cu 2%, iar la porcine şi la ovine şi caprine ponderea a scăzut cu 1,1%, respectiv cu 0,4%.
Potrivit datelor INS, ponderea producţiei vegetale în total ramură agricolă este de 63,5%, cea a producţiei animale de 35,3%, iar serviciile agricole deţin o pondere de numai 1,2%, mai notează Agerpres.