Începe noul sezon agricol de primăvară. Cu ce aşteptări, dar şi îngrijorări pornesc agricultorii români la drum?
Odată cu ieftinirea motorinei, vor coborî şi preţurile produselor agricole? Agricultorii cu producţia pe stoc vor avea de pierdut? Astea sunt întrebările ce îi macină pe fermieri.
Nicolae Nemeş, fermier din Vinţu de Jos, judeţul Alba, ne spune că anul trecut a avut probleme cu unele culturi, şi anume cu porumbul, înfiinţat pe două sute de hectare, cu sfecla de zahăr - 30 hectare şi cultura de cartof de pe cele aproape zece hectare. Din cauza secetei, porumbul a produs în medie 5,2 tone la hectar, adică la jumătatea unui an normal. Recolta de boabe se află şi acum (3 februarie 2015) în magazii la păstrare, în aşteptarea unui preţ mai bun. Am circa o mie de tone pe stoc, îl mişc numai atunci când voi obţine 0,65 lei/kg. Am avut ofertă la 0,61 şi am refuzat-o. Nu sunt prea optimist în ceea ce priveşte evoluţia pieţei, nu cred că va creşte preţul porumbului. Iau în calcul faptul că motorina s-a ieftinit şi atunci tendinţa este ca, în cascadă, toate preţurile produselor agricole să meargă în jos. În ceea ce ne priveşte, vom mai ţine un pic porumbul în magazii şi apoi vom lua o decizie, ne-a declarat fermierul.
Cu sfecla şi cartoful, cultivatorii au cam... sfeclit-o!
Cu sfecla de zahăr sunt total nemulţumit, preţul mic a făcut diferenţa. Dacă în 2014, o tonă era preluată cu 44 euro, anul trecut, cu toate bonificaţiile, preţul minim stabilit pentru sfecla de zahăr din cotă a fost de 26,29 euro/tonă; e o diferenţă semnificativă, de circa 18 euro/tonă, ne-a declarat vizibil mâhnit fermierul. Acesta a continuat să susţină că Am realizat o producţie medie de 68 tone la hectar, din care au rezultat o recoltă utilă de 50 tone/ha. Am calculat în jur de 20% pierdere; în urma unei sumare analize, cheltuielile nu acoperă veniturile.
Nicolae Nemeş se gândeşte la banii din subvenţii, care ar fi o soluţie în acoperirea unei părţi din pagubă! Dar aici e o zonă cu „nisipuri mişcătoare”!
De ce nu au fermierii încredere în subvenţii şi ce altceva îi îngrijorează află din revista Ferma, ediţia 1-14 martie 2016!