Agricover, prima platformă de soluţii integrate pentru agricultură, a înregistrat o cifră de afaceri de 1.1 miliarde lei (peste 251 milioane de euro) în anul 2013, reprezentând o creştere cu 19% faţă de anul 2012.
“Creşterea sănătoasă a grupului Agricover în 2013 a avut la bază consolidarea continuă a parteneriatelor cu fermierii şi procesatorii. Rezultatele reflectă performanţa modelului nostru de business puternic integrat, capabil să surprindă profund nevoile fermierilor şi să ofere soluţii adaptate şi eficiente. Ne referim aici la soluţiile integrate ce susţin pe mai multe planuri dezvoltarea fermelor, dublate de asigurarea unui management eficient al riscurilor”, declară Robert Arsene, Director General al Grupului Agricover.
1.8 milioane de euro - investiţie în implementarea sistemului informatic SAP în anul 2013
Agricover a implementat cel mai complex sistem informatic dezvoltat pentru o companie din domeniu, incluzând în fluxurile de business: Cereale, Inputuri, Livestock, Siloz, cu toate activităţile conexe - Credit Control, Logistică, Contabilitate, Trezorerie. “SAP este o platformă ce asigură eficientizarea activităţilor şi a modului de lucru, susţinând excelenţa noastră operaţională de care avem nevoie pentru a gestiona rapid şi eficient un business mult mai mare şi mai complex. Acest sistem va deveni pentru noi un real instrument ce asigură servicii prompte clienţilor. Investiţiile anului 2013 au totalizat 1.8 milioane de euro directionaţi către implementarea sistemului informatic, dar şi către optimizarea capacităţilor de depozitare pentru cereale”, afirmă Robert Arsene, Director General Agricover Grup.
Agricover – dezvoltare sustenabilă şi un model de business construit pe principii sănătoase
Creşterea afacerilor este un rezultat direct al preocupării Agricover pentru dezvoltare sustenabilă demonstrată în perfomanţele înregistrate pe principalele linii de business.
Agricover Cereale şi-a concentrat strategia de business pe soluţii de risc management eficiente şi identificarea celor mai bune canale de valorificare a recoltelor fermierilor. Rezultatele pozitive vin şi din colaborarea eficientă cu clienţii Agricover Cereale care beneficiază permanent de consultanţă în luarea celor mai bune decizii privind vânzarea recoltelor şi acces constant la informaţii din piaţă. În 2013, Agricover a tranzacţionat peste 700.000 de tone de cereale şi oleaginoase.
O altă divizie care a avut o evoluţie notabilă în 2013 este Agricover Credit IFN. Creşterea diviziei a fost generată de crearea unor produse inovatoare care răspund nevoilor fermierilor şi susţin dezvoltarea acestora - ca de exemplu Creditul Instant, creditul pentru achiziţia de teren agricol şi creditul pentru utiliaje noi şi second-hand. Anul trecut, divizia a acordat credite către 1.300 de fermieri, totalizând 642 milioane de lei. Divizia Agricover Livestock asigură valorificarea producţiei a 90 de ferme de porci din cele 135 ferme independente existente în România – totalizând 160.000 de capete de porci în 2013. Din aprilie 2013 Agricover a început activitatea de achiziţie şi valorificare de lapte către cei mai mari procesatori, ajungând până la un nivel de 100.000 de litri lapte zilnic (totalizând 13 milioane de litri de lapte).
Suportul real dedicat fermierilor, transpus în siguranţa totală în desfacerea producţiei, plata rapidă a produselor valorificate şi prefinanţarea ciclului de producţie au fost coordonatele strategice ale diviziei Livestock ce au contribuit la creşterea diviziei în anul trecut.
Previziuni 2014: fermierii, preocupaţi de eficienţa afacerii şi agricultura performantă
Semnalele venite din partea fermierilor români sunt pozitive. Există o preocupare constantă legată de eficientizarea activităţii în fermă şi pentru maximizarea productivităţii. Tot mai mulți agricultori au înţeles că fără o agricultură de precizie, ajutată de tehnologie şi inovaţie, randamentele nu pot fi competitive. “Tot mai mulţi fermieri sunt preocupaţi de găsirea unor soluţii de creştere a randamentului şi profitabilităţii. Agricover a previzionat aceste tendinţe şi pune la dispoziţie o întreagă platformă ce generează performanţă şi eficienţă în afacerile fermierilor”, a specificat Robert Arsene, Director General Agricover Grup.
Tendinţele care se conturează în viitorul apropiat creionează un portet al fermierului preocupat de modernizarea fermei şi utilizarea celor mai noi tehnologii. Este conştient de rolul pe care îl joacă inovaţia în domeniu, de abordarea de soluţii competitive pentru vânzarea recoltelor, de soluţii de finanţare pentru dezvoltarea fermei. Se mai remarcă în rândul fermierilor şi migrarea către zona de integrare de business-uri conexe şi de urcare pe lanţul valoric - ferme de animale, prestare servicii în agricultură - depozitare, lucrări agricole, achiziţie de teren pentru creşterea fermei, dezvoltarea către legumicultură sau alte zone de producţie agricolă specializată. “Maturizarea agriculturii şi înţelegerea mediului în care vom opera, trasează de la sine obiectivul principal pentru anul 2014. Evoluţiile în rândul viziunii fermierilor impun continuarea dezvoltării operaţionale a Agricover tocmai în ideea de a asigura servicii complete şi de calitate clienţilor, continuarea extinderii platformei şi competenţelor în zonele de dezvoltare necesare fermierilor. De aceea ne concentrăm pe consolidarea modelului de business care să ofere clienţilor soluţii rapide şi eficiente pentru creşterea performanţei fermei, implementăm sisteme informatice astfel încât, în timp, să reuşim minimizarea riscurilor tuturor partenerilor, eficienţă şi productivitate”, a mai precizat Robert Arsene, Director General Agricover Grup.