715.000 de fermieri români erau eligibili pentru avansul pe suprafață de 53 euro/ha, susține APIA. Dintre aceștia, 602.159 de fermieri au fost autorizați la plată și doar pentru ei s-au făcut viramentele bancare. Ce s-a întâmplat cu diferența de 112.841 de fermieri? Care este adevărul din spatele listei pentru avansul pe suprafață?
Ca să înțelegeți cum stau lucrurile, pentru fiecare schemă de plată Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) lucrează cu două tipuri de liste: white list, adică lista albă și black list, lista neagră. Un fermier de pe lista neagră nu se află acolo neapărat din vina lui. Poate fi trecut pe această listă din pricina unei erori apărută în sistemul informatic, o eroare care se poate soluționa într-un anumit termen. Fiecare eroare generată de sistemul informatic primește un număr și un timp de rezolvare.
Cum s-a întâmplat în cazul avansului pe suprafață?
Pe white list, documentul strict intern APIA, au fost înșirați fermierii din toată țara eligibili pentru plata avansului. Dar această listă albă introdusă în modulul de plăți avans a generat în dreptul fermierilor mai multe răspunsuri. Norocoșii au tras răspunsul AC aprobat pentru avans, ceea ce înseamnăControl Administrativ aprobat pentru avans. În cazul acestor agricultori, butonul AC a funcționat din prima, iar dosarul nu a fost întors cu eroare. Un alt răspuns de bine a fost În curs de autorizare.
Agricultorii cu mai puțin noroc au tras răspunsurile: Neverificat pentru avans sau Deschis, este necesar Controlul Administrativ (AC), neverificat. O situație de compromis ar fi fost creată de răspunsul: Decizia este pozitivă pentru avans cu erori SAPS/CNDP. SAPS este schema de plată unică pe suprafață, iar CNDP sunt plăți naționale directe complementare, altfel spus ajutorul național tranzitoriu.
Așadar, au căzut testul avansului pe suprafață fermierii care nu au avut șansa ca butonul AC să așeze, în timp util, un răspuns convenabil în dreptul numelui lor. De aici ar fi și diferența dintre lista albă inițială care conține 715.000 de nume de fermieri din toată țara și cea finală pe care se află 602.159 de nume, o diferență de 112.841 de fermieri. Pentru rezolvarea unora dintre erorile apărute este necesar ca APIA să-i notifice pe fermieri ceea ce implică timp. Este un fapt cunoscut deja că factorul timp a jucat un rol esențial în cursa cu obstacole, prin care a trecut APIA pentru plata avansului.
Potrivit Agenției, celor 602.159 de fermieri cu decizii de plată li s-a virat suma totală de 255.448.678,85 euro.