Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

ACUM IES LA IVEALĂ NEREGULILE LA PLATA AJUTORULUI pentru CUMPĂRAREA BERBECILOR!

Publicat: 18 iunie 2020 - 17:27
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

BERBECII LA CONTROL! Isteria creată în jurul testării berbecilor pentru rezistența la scrapie, genotipare, scoate la lumină neregulile care s-au făcut la plata ajutorului de minimis pentru cumpărarea berbecilor pentru reproducție. Directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) a dezvăluit că mulți dintre oieri au încasat banii de la stat, fără să-și îndeplinească o condiție obligatorie pentru acordarea ajutorului: testarea berbecilor.

Dacă atunci s-au văzut cu banii de la bugetul de stat în buzunar și au scăpat cu berbecii netestați pentru rezistența la scrapie, de anul acesta nu se va mai întâmpla așa, în ciuda isteriei, scandalului, nemulțumirilor și presiunilor. ANZ și Ministerul Agriculturii sunt deciși să meargă până la capăt cu testarea berbecilor. Se pare că unii dintre oieri se tem al dracului de tare de testarea berbecilor, teamă pe care nu o înțeleg nici directorul ANZ, nici ministrul agriculturii, mai ales că acești oieri susțin sus și tare că ei sunt pentru testarea berbecilor. Atunci să înceapă genotiparea ca să nu mai aveți emoții!

Un lucru este deja bătut în cuie: berbecii la control! Lucrurile sunt simple, așa cum spune șeful ANZ, niciun berbec nu va mai fi autorizat pentru reproducție dacă nu este testat pentru rezistența la scrapie. Proiectul de ordin de ministru pregătit în acest sens așteaptă publicarea în Monitorul Oficial.

AGROINFO a publicat ieri, în exclusivitate, un interviu cu directorul general al Agenției Naționale de Zootehnie, ing. Vaida Bela. După apariția interviului nostru, televiziunea de nișă Agro TV l-a invitat pe șeful ANZ aseară să mai explice încă o dată, ce deja explicase pentru AGROINFO, cum e cu testarea berbecilor pentru rezistența la scrapie, cu genotiparea.

Șeful ANZ a declarat că orice crescător de ovine poate solicita efectuarea testelor pentru rezistența la scrapie. Nu i-a oprit nimeni să facă asta și până acum, dar câți dintre ei au făcut-o? Foarte puțini. Nu și-au testat animalele pentru rezistența la scrapie nici oierii care au încasat ajutorul de stat, minimisul pentru cumpărarea berbecilor pentru reproducție și erau obligați să testeze întreaga turmă, pentru că era una dintre condițiile obligatorii de acordare a banilor. Au luat banii și nu și-au testat animalele.

Prin 2014, când a fost acel program de minimis pentru cumpărarea de berbeci cu certificat de origine, toți cumpărătorii berbecilor cu certificat de origine, care au beneficiat de susținere din bugetul statului, au semnat obligativitatea ca să mențină reproducătorii trei ani în exploatație, să facă testul pentru screpie la întreg efectivul din exploatație. Știți câți au făcut? Foarte puțini, a dezvăluit directorul ANZ la Agro TV.

Crescătorii de ovine ce așteaptă? Să vină veterinarul cu arcanul să ia probe?! Sau eu, crescător de ovine, care vreau să am animale sănătoase, îi spun la veterinarul concesionar din comună: te rog frumos, hai, recoltează-mi probe că vreau să trimit la ANSVSA să-mi facă testul pentru screpie. Este foarte simplu! E ușor să spui că trebuia să vină cineva, trebuia să-mi spună cineva, dar obligativitatea de a cunoaște legile în România este a fiecărui cetățean, nu trebuie să ne învețe cineva legea. Dacă nu știi Codul rutier, nu poți conduce mașina, că nu iei examenul. Ce Dumnezeu?! A pus punctul pe i șeful ANZ.

În emisiunea Agro TV a intrat prin telefon, în dialog cu șeful ANZ, oierul Nicolae Cioranu din Arad, președintele Romovis.

Vreau să lămurim un lucru, în fermierul Cioranu aveți o persoană care a insistat să intre în acest program de ameliorare al ANSVSA și nu știu dacă cunoașteți, dar până anul trecut, nu putea să intre un fermier în acest program dacă avea mai puțin de 20 de berbeci în rasă curată. Eu, acum doi-trei ani, aveam undeva la 18 berbeci. Nu am putut să intru în acest program de eradicare a screpiei. Când s-a văzut că nu vin probe, s-a coborât la 10 berbeci, or 10 berbeci la un om, trebuie să aibă 300 și ceva de oi. Atenție, în rasă curată, oameni buni! Ce mă contrariază este că noi, în România, vrem să fim mai catolici ca papa. În toate țările europene și extra-europene, de programele de eradicare a screpiei s-a ocupat statul și le-a trebuit 20 de ani - 30 de ani. Mă doare un singur lucru, cum se poate spune că fermierii se trag de la această analiză a sănătății animalelor lor, a spus oierul Cioranu.

Dacă se mai întinde de scandalul iscat în jurul testării pentru rezistența la scrapie, dacă se mai fac presiuni, României s-ar putea să-i trebuiască vreo 40 de ani ca să scape de scrapie, boală mortală pentru ovine, care pune frână exportului de ovine.

Testul de screpie nu este limitat la berbecii reproducători cu certificate de origine. Dacă vrem să eradicăm această boală din România și să spunem: România este indemnă la screpie, trebuie să facem testul la toți reproducătorii masculi la specia ovine, i-a răspuns șeful ANZ oierului Cioranu.

Băieții deștepți din oierit sunt la examen acum. Îi deranjează foarte tare genotiparea încât încearcă să facă presiuni la Guvern, pe la televiziuni, îi deranjează acest ordin de ministru prin care se face o legalitate. Un cioban care cumpără un produs cu certificat de origine trebuie să fie sigur că a cumpărat un berbec de rasă. Să vedem ce a învățat fiecare în 6 ani de zile și la ce nivel a ajuns, a declarat oierul Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, pentru AGROINFO.

Vizualizat: 2532 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

HOTĂRÂRE GUVERN! MINISTERUL AGRICULTURII FINANȚEAZĂ 57 DE LICEE AGRICOLE!

HOTĂRÂRE GUVERN! MINISTERUL AGRICULTURII FINANȚEAZĂ 57 DE LICEE AGRICOLE!

11 iulie 2020 - 08:45

ȘEDINȚĂ GUVERN. În ședința Guvernului din data de 9 iulie 2020 a fost adoptată o Hotărâre privind aprobarea susținerii financiare a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Sunt 57 de licee agricole finanțate de MADR, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis pentru AGROINFO.

LEGE ÎN VIGOARE DIN 13 IULIE! AJUTOR DE STAT pentru CRESCĂTORII RASELOR BAZNA ȘI MANGALIȚĂ!

LEGE ÎN VIGOARE DIN 13 IULIE! AJUTOR DE STAT pentru CRESCĂTORII RASELOR BAZNA ȘI MANGALIȚĂ!

11 iulie 2020 - 08:01

LEGE FERMIERI. Legea nr. 118/2020 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine din rasele Bazna și/sau Mangalița pentru activitatea de reproducție a fost publicată vineri, 10 iulie 2020, în Monitorul Oficial și intră în vigoare din data de 13 iulie 2020. Crescătorii de suine din rasele Bazna și Mangalița beneficiază de un ajutor de stat pentru activitatea de reproducție. Valoarea totală a ajutorului de stat este de 10 milioane de euro.

DECIZIE GUVERN pentru CRESCĂTORII DE OVINE!

DECIZIE GUVERN pentru CRESCĂTORII DE OVINE!

11 iulie 2020 - 07:02

OFICIAL. Guvernul a aprobat, în ședința din 9 iulie 2020, o Hotărâre prin care testele de genotipizare a scrapiei se vor efectua gratuit, de către Agenția Națională pentru Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu", anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis pentru AGROINFO.

ASAS AVERTIZEAZĂ: AU SCĂZUT DRASTIC EFECTIVELE DE ANIMALE și NUMĂRUL DE FERME!

ASAS AVERTIZEAZĂ: AU SCĂZUT DRASTIC EFECTIVELE DE ANIMALE și NUMĂRUL DE FERME!

10 iulie 2020 - 16:16

SEMNAL DE ALARMĂ! Au scăzut drastic efectivele de animale, s-a redus numărul fermelor, suntem dependenți de importuri și asta ne mai lipsea o lege a mirosurilor care să ne închidă fermele zootehnice, avertizează Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

10 iulie 2020 - 15:47

COMUNICAT. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că până la data de 31.07.2020, la Centrele județene ale APIA unde este depusă cererea de plată, se primesc deconturile / documentele justificative aferente trim. II pentru Măsura 14 –„Bunăstarea animalelor” - pachetul a) – plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachetul b) – plăți în favoarea bunăstării păsărilor, din cadrul PNDR 2014-2020.

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

10 iulie 2020 - 15:10

TÂNĂR FERMIER ROMÂN PASIONAT DE AGRICULTURĂ. De când mă știu lucrez pământul, am grijă de animale și gospodărie și am cultivat legume împreună cu familia, spune tânărul fermier Andrei Ionuț Moldovan, în vârstă de 24 de ani, din comuna Sânnicolau Român, județul Bihor. Părinții lui se ocupă de agricultură de peste 25 de ani. Andrei Ionuț Moldovan, pasionat de agricultură, și-a făcut propria fermă cu ajutorul fondurilor europene.

Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută

Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută

10 iulie 2020 - 14:48

Deşi s-a înregistrat o uşoară creştere în ceea ce priveşte starea de spirit a fermierilor în această primăvară, comparativ cu toamna anului 2019, această creştere nu a fost suficientă pentru a compensa sentimentul negativ încă resimţit în toate statele membre ale UE.

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

09 iulie 2020 - 18:45

ANCHETA DNA. Un bărbat din județul Caraș Severin a încasat ilegal subvenții APIA de aproape 95.000 de lei pe un teren care nu-i aparținea, era terenul unei biserici, informează un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

09 iulie 2020 - 16:53

INFORMAȚII UTILE! AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile utile, care vă ajută să obțineți sprijinul financiar, din Ghidul final pentru submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Informațiile ne sunt furnizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

09 iulie 2020 - 14:31

CUM NE ȚINEM FORȚA DE MUNCĂ ÎN ȚARĂ! Ca să rămână în țară, zilierii din agricultură trebuie plătiți cu salarii similare celor pe care le primesc în alte țări unde merg să muncească, între 800 și 1.000 de euro. Atât vor trebui să le ofere fermierii români, a declarat ministrul agriculturii Adrian Oros, la TVR 1. Pentru ca fermierii români să ofere astfel de salarii, va fi modificată legea, iar fermierii vor beneficia de ajutoare de stat și scutiri la taxele pentru salarii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
|
06. 19, 2020. Friday 11:47
Acest portal seamănă din ce în ce mai mult cu un ziar de scandal !!! Să duci în eroare fermierii , este foarte grav!!! Dacă tot doriti să spuneți adevărul , redați corect punctele de vedere!!! Nu sunteți în stare?, sau asa doriți să informați cititorii, crescătorii de animale !! Până nu de mult erați cei mai apreciați, acum , profesionalismul lasă de dorit!!! Prin intermediul FBK o să explic oamenilor de fapt care este adevărul!! 1. Genotiparea pentrut scrapie , nu are legătură cu originea animalelor din punct de vedere al ameliorării raselor . Este o actiune sanitar-veterinară , de o importanță majoră privind sănătatea animalelor . 2. Nu cred să existe crescător de oi să nu-și dorească genotiparea animalelor . Întrebarea este cine o face, cu ce costuri, când apar rezultatele, etc .. 3. Asociațiile insistă încă de prin 2013-2014 să se genotipeze cel putin berbecii !!! Folosind berbeci la montă rezistenți la această bolă , intr-un timp mai scurt sau mai de durată, o să avem un procent ft bun cu animale rezistente, la nivel de tară!!! Este nevoie să fie incluși la genotipare , toți berbecii existenți pe teritoriul României. 4. Un CERTIFICAT DE ORIGINE al unui animal (berbec ),are două componente majore : a) poate fi eliberat proprietarului ( ferma în care s-a născut) după ce îndeplinește toate condițiile prevăzute în legislație ( origine pe două generații + performanța) ; b) în cazul în care intervine vânzare-cumpărare , primul lucru este actul ce atestă miscarea de la medicul veterinar , certificatul de sănătate , urmând celelalte spus la al.a). 5. După ce au îndeplinit aceste condiții , responsabilitatea revine exclusiv vânzătorului- complice cu cumpărătorul ! Nimeni nu poate interveni între ei . 6. Acuzațiile care se fac de ceva vreme în acest portal AGROINFO , fără a se nominaliza sau fără a da un exemplu concludent, atrage suspiciuni asupra întregului sector , ceea ce conduce la o imagine negativă în cadrul UE. Oare suntem toți hoți, corupți ? Dacă țipă 3 ciobani , fără a veni cu date clare și exemple concrete, reprezintă o majoritate?, sau vă place să alimentați ura și dezbinarea între ciobani , care în mod sigur atrage diminuarea fondurilor . Se pare ca asta se urmărește!!!! CONCLUZIE: România trebuie să se dezvolte și pe această direcție a oieritului!!!Cine crede că, fără performanță se poate dezvolta , ori e prost, ori e prost !!! Să nu întelegi că ameliorarea raselor este diferit de acțiunile sanitar-veterinare , ne demonstrează lipsa profesioniștilor în fruntea ANZ și că suntem/ sunteți rău intenționați , aruncând în spatiul public tot felul de acuzații , totodată, articole confuze care pune în dificultate crescătorii de ovine și caprine!!! Nici o altă țară din UE , nu aruncă în spațiul public atâta denigrare si jigniri la adresa celor care mai mult sau mai puțin contribuie la economia proprie . Toți muncim si nu merităm atâta denigrare , jigniri, din partea compatriotilor jurnalisti !
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Farm Tech la Indagra 2019

Farm Tech la Indagra 2019

La 15 ani de la înfiinţare şi după tot atâtea prezenţe la Indagra, Farm Tech SRL oferă acum soluţii complete pentru fermele zootehnice şi pentru manipulare cereale şi alte materiale. Alături de încărcătoarele frontale Schäffer, Farm Tech mai reprezintă branduri: Schäffer, Strautmann, Teagle, Göweil, Garant Kotte, Chioda Daniele, SIP, Tehnos şi Montefiori. Una dintre noutăţile de anul acesta a fost încărcător frontal electric Schäffer 23e, de 45CP:

Interviu cu Diya Shoucair, administrator Farm Tech.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

În trafic

În trafic
Un tip care dorea să îşi vândă maşina, îşi scrie pe o hârtie numărul de telefon şi îl lipeşte pe geamul din spate al maşinii. Detalii