KWS+
Reclama header after big part 2

ACUM IES LA IVEALĂ NEREGULILE LA PLATA AJUTORULUI pentru CUMPĂRAREA BERBECILOR!

Publicat: 18 iunie 2020 - 17:27
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

BERBECII LA CONTROL! Isteria creată în jurul testării berbecilor pentru rezistența la scrapie, genotipare, scoate la lumină neregulile care s-au făcut la plata ajutorului de minimis pentru cumpărarea berbecilor pentru reproducție. Directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) a dezvăluit că mulți dintre oieri au încasat banii de la stat, fără să-și îndeplinească o condiție obligatorie pentru acordarea ajutorului: testarea berbecilor.

Dacă atunci s-au văzut cu banii de la bugetul de stat în buzunar și au scăpat cu berbecii netestați pentru rezistența la scrapie, de anul acesta nu se va mai întâmpla așa, în ciuda isteriei, scandalului, nemulțumirilor și presiunilor. ANZ și Ministerul Agriculturii sunt deciși să meargă până la capăt cu testarea berbecilor. Se pare că unii dintre oieri se tem al dracului de tare de testarea berbecilor, teamă pe care nu o înțeleg nici directorul ANZ, nici ministrul agriculturii, mai ales că acești oieri susțin sus și tare că ei sunt pentru testarea berbecilor. Atunci să înceapă genotiparea ca să nu mai aveți emoții!

Un lucru este deja bătut în cuie: berbecii la control! Lucrurile sunt simple, așa cum spune șeful ANZ, niciun berbec nu va mai fi autorizat pentru reproducție dacă nu este testat pentru rezistența la scrapie. Proiectul de ordin de ministru pregătit în acest sens așteaptă publicarea în Monitorul Oficial.

AGROINFO a publicat ieri, în exclusivitate, un interviu cu directorul general al Agenției Naționale de Zootehnie, ing. Vaida Bela. După apariția interviului nostru, televiziunea de nișă Agro TV l-a invitat pe șeful ANZ aseară să mai explice încă o dată, ce deja explicase pentru AGROINFO, cum e cu testarea berbecilor pentru rezistența la scrapie, cu genotiparea.

Șeful ANZ a declarat că orice crescător de ovine poate solicita efectuarea testelor pentru rezistența la scrapie. Nu i-a oprit nimeni să facă asta și până acum, dar câți dintre ei au făcut-o? Foarte puțini. Nu și-au testat animalele pentru rezistența la scrapie nici oierii care au încasat ajutorul de stat, minimisul pentru cumpărarea berbecilor pentru reproducție și erau obligați să testeze întreaga turmă, pentru că era una dintre condițiile obligatorii de acordare a banilor. Au luat banii și nu și-au testat animalele.

Prin 2014, când a fost acel program de minimis pentru cumpărarea de berbeci cu certificat de origine, toți cumpărătorii berbecilor cu certificat de origine, care au beneficiat de susținere din bugetul statului, au semnat obligativitatea ca să mențină reproducătorii trei ani în exploatație, să facă testul pentru screpie la întreg efectivul din exploatație. Știți câți au făcut? Foarte puțini, a dezvăluit directorul ANZ la Agro TV.

Crescătorii de ovine ce așteaptă? Să vină veterinarul cu arcanul să ia probe?! Sau eu, crescător de ovine, care vreau să am animale sănătoase, îi spun la veterinarul concesionar din comună: te rog frumos, hai, recoltează-mi probe că vreau să trimit la ANSVSA să-mi facă testul pentru screpie. Este foarte simplu! E ușor să spui că trebuia să vină cineva, trebuia să-mi spună cineva, dar obligativitatea de a cunoaște legile în România este a fiecărui cetățean, nu trebuie să ne învețe cineva legea. Dacă nu știi Codul rutier, nu poți conduce mașina, că nu iei examenul. Ce Dumnezeu?! A pus punctul pe i șeful ANZ.

În emisiunea Agro TV a intrat prin telefon, în dialog cu șeful ANZ, oierul Nicolae Cioranu din Arad, președintele Romovis.

Vreau să lămurim un lucru, în fermierul Cioranu aveți o persoană care a insistat să intre în acest program de ameliorare al ANSVSA și nu știu dacă cunoașteți, dar până anul trecut, nu putea să intre un fermier în acest program dacă avea mai puțin de 20 de berbeci în rasă curată. Eu, acum doi-trei ani, aveam undeva la 18 berbeci. Nu am putut să intru în acest program de eradicare a screpiei. Când s-a văzut că nu vin probe, s-a coborât la 10 berbeci, or 10 berbeci la un om, trebuie să aibă 300 și ceva de oi. Atenție, în rasă curată, oameni buni! Ce mă contrariază este că noi, în România, vrem să fim mai catolici ca papa. În toate țările europene și extra-europene, de programele de eradicare a screpiei s-a ocupat statul și le-a trebuit 20 de ani - 30 de ani. Mă doare un singur lucru, cum se poate spune că fermierii se trag de la această analiză a sănătății animalelor lor, a spus oierul Cioranu.

Dacă se mai întinde de scandalul iscat în jurul testării pentru rezistența la scrapie, dacă se mai fac presiuni, României s-ar putea să-i trebuiască vreo 40 de ani ca să scape de scrapie, boală mortală pentru ovine, care pune frână exportului de ovine.

Testul de screpie nu este limitat la berbecii reproducători cu certificate de origine. Dacă vrem să eradicăm această boală din România și să spunem: România este indemnă la screpie, trebuie să facem testul la toți reproducătorii masculi la specia ovine, i-a răspuns șeful ANZ oierului Cioranu.

Băieții deștepți din oierit sunt la examen acum. Îi deranjează foarte tare genotiparea încât încearcă să facă presiuni la Guvern, pe la televiziuni, îi deranjează acest ordin de ministru prin care se face o legalitate. Un cioban care cumpără un produs cu certificat de origine trebuie să fie sigur că a cumpărat un berbec de rasă. Să vedem ce a învățat fiecare în 6 ani de zile și la ce nivel a ajuns, a declarat oierul Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, pentru AGROINFO.

Vizualizat: 3159 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

16 ianuarie 2021 - 08:35

COMUNICAT. Pandemia a venit cu noi provocări în toate domeniile de activitate economică, însă niciuna nu a împiedicat dezvoltarea fermei bio&co, ba chiar a stimulat creșterea cu 25% a productivității și a crescut numărul locurilor de muncă bazate pe modelul inserției sociale.

PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA OVINE ȘI CAPRINE!

PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA OVINE ȘI CAPRINE!

15 ianuarie 2021 - 08:50

MESAJE DE LA FERMIERI. Mai mulți crescători de ovine ne întreabă dacă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata sprijinului cuplat la ovine și caprine, aferent anului de cerere 2020. AGROINFO nu lasă fără răspuns nicio întrebare primită de la fermieri. Vă spunem în ce stadiu se află, în acest moment, plata acestei subvenții cuvenită crescătorilor de animale.

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

15 ianuarie 2021 - 06:45

ANALIZĂ. Fermierii români pot obţine venituri suplimentare ca urmare a implicării lor în combaterea schimbărilor climatice, prin vânzarea de certificate de carbon în piaţa internaţională, potrivit opiniei reprezentanţilor unei platforme online de tranzacţionare a cerealelor şi materiilor prime agricole care au făcut o analiză.

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

15 ianuarie 2021 - 06:25

SUBVENȚII AGRICULTURĂ. Noile subvenții, eco-schemele, vor fi introduse atât în sectorul vegetal, cât și-n zootehnie. Crescătorii de animale pot obține bani pentru a reduce emisiile de metan provenite de la animale, iar fermierii din sectorul vegetal, pentru a extinde agricultura ecologică, a anunțat joi Comisia Europeană.

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

14 ianuarie 2021 - 18:46

SENTINȚĂ DEFINITIVĂ. Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL şi fost şef al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani și 6 luni de închisoar, consideră că este nevinovat şi anunţă că a părăsit România şi că se află în altă ţară, unde a cerut statut de refugiat politic.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

14 ianuarie 2021 - 18:12

COMUNICAT. O delegație din partea Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal(U.N.C.S.V.) a avut azi, 14 ianuarie 2021, o întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii, Adrian Oros și  echipa tehnică cu responsabilități pe sectorul cooperativelor, informează UNCSV într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

14 ianuarie 2021 - 13:30

SUBVENȚII PLĂTITE DOAR CELOR CARE AU ANIMALE ȘI CELOR CARE LUCREAZĂ PĂMÂNTUL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că se lucrează intens la finalizarea unei baze reale de date cu numărul de animale din România, pentru care se vor plăti anul acesta subvenții APIA. De asemenea, șeful de la Agricultură a mai anunțat că subvențiile pe hectar de anul acesta vor ajunge doar la cei care lucrează pământul.

SUBVENȚIA APIA PENTRU OVINE DE CARE BENEFICIAZĂ CRESCĂTORII ROMÂNI DE OI ȘI-N ANUL 2021!

SUBVENȚIA APIA PENTRU OVINE DE CARE BENEFICIAZĂ CRESCĂTORII ROMÂNI DE OI ȘI-N ANUL 2021!

14 ianuarie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! Un crescător de ovine ne-a întrebat, printr-un mesaj transmis către AGROINFO, care este subvenția de care beneficiază în anul 2021 de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pentru cele 80 de oi pe care le deține. AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile esențiale cu ajutorul cărora puteți obține subvenții APIA în acest an.

Rusia va CREŞTE TAXA de EXPORT inclusiv pentru cerealele furajere

Rusia va CREŞTE TAXA de EXPORT inclusiv pentru cerealele furajere

14 ianuarie 2021 - 10:38

Ministrul rus al agriculturii a propus o creștere de 20 EUR/tonă a taxei de export pentru grâu şi noi taxe pentru cerealele furajere începând din luna martie, deoarece guvernul caută modalități de a tempera creșterea costurilor cu produsele alimentare.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 14 - 20 Ianuarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 14 - 20 Ianuarie 2021!

14 ianuarie 2021 - 10:09

Caracteristici meteorologice. În prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului în general normal, după care, vremea va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
|
06. 19, 2020. Friday 11:47
Acest portal seamănă din ce în ce mai mult cu un ziar de scandal !!! Să duci în eroare fermierii , este foarte grav!!! Dacă tot doriti să spuneți adevărul , redați corect punctele de vedere!!! Nu sunteți în stare?, sau asa doriți să informați cititorii, crescătorii de animale !! Până nu de mult erați cei mai apreciați, acum , profesionalismul lasă de dorit!!! Prin intermediul FBK o să explic oamenilor de fapt care este adevărul!! 1. Genotiparea pentrut scrapie , nu are legătură cu originea animalelor din punct de vedere al ameliorării raselor . Este o actiune sanitar-veterinară , de o importanță majoră privind sănătatea animalelor . 2. Nu cred să existe crescător de oi să nu-și dorească genotiparea animalelor . Întrebarea este cine o face, cu ce costuri, când apar rezultatele, etc .. 3. Asociațiile insistă încă de prin 2013-2014 să se genotipeze cel putin berbecii !!! Folosind berbeci la montă rezistenți la această bolă , intr-un timp mai scurt sau mai de durată, o să avem un procent ft bun cu animale rezistente, la nivel de tară!!! Este nevoie să fie incluși la genotipare , toți berbecii existenți pe teritoriul României. 4. Un CERTIFICAT DE ORIGINE al unui animal (berbec ),are două componente majore : a) poate fi eliberat proprietarului ( ferma în care s-a născut) după ce îndeplinește toate condițiile prevăzute în legislație ( origine pe două generații + performanța) ; b) în cazul în care intervine vânzare-cumpărare , primul lucru este actul ce atestă miscarea de la medicul veterinar , certificatul de sănătate , urmând celelalte spus la al.a). 5. După ce au îndeplinit aceste condiții , responsabilitatea revine exclusiv vânzătorului- complice cu cumpărătorul ! Nimeni nu poate interveni între ei . 6. Acuzațiile care se fac de ceva vreme în acest portal AGROINFO , fără a se nominaliza sau fără a da un exemplu concludent, atrage suspiciuni asupra întregului sector , ceea ce conduce la o imagine negativă în cadrul UE. Oare suntem toți hoți, corupți ? Dacă țipă 3 ciobani , fără a veni cu date clare și exemple concrete, reprezintă o majoritate?, sau vă place să alimentați ura și dezbinarea între ciobani , care în mod sigur atrage diminuarea fondurilor . Se pare ca asta se urmărește!!!! CONCLUZIE: România trebuie să se dezvolte și pe această direcție a oieritului!!!Cine crede că, fără performanță se poate dezvolta , ori e prost, ori e prost !!! Să nu întelegi că ameliorarea raselor este diferit de acțiunile sanitar-veterinare , ne demonstrează lipsa profesioniștilor în fruntea ANZ și că suntem/ sunteți rău intenționați , aruncând în spatiul public tot felul de acuzații , totodată, articole confuze care pune în dificultate crescătorii de ovine și caprine!!! Nici o altă țară din UE , nu aruncă în spațiul public atâta denigrare si jigniri la adresa celor care mai mult sau mai puțin contribuie la economia proprie . Toți muncim si nu merităm atâta denigrare , jigniri, din partea compatriotilor jurnalisti !
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016.

„Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone.

Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Drum ciudat

Drum ciudat
De acasă de la mine până la primul bar fac doar 10 minute. Detalii