Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ACUM IES LA IVEALĂ NEREGULILE LA PLATA AJUTORULUI pentru CUMPĂRAREA BERBECILOR!

Publicat: 18 iunie 2020 - 17:27
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

BERBECII LA CONTROL! Isteria creată în jurul testării berbecilor pentru rezistența la scrapie, genotipare, scoate la lumină neregulile care s-au făcut la plata ajutorului de minimis pentru cumpărarea berbecilor pentru reproducție. Directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) a dezvăluit că mulți dintre oieri au încasat banii de la stat, fără să-și îndeplinească o condiție obligatorie pentru acordarea ajutorului: testarea berbecilor.

Dacă atunci s-au văzut cu banii de la bugetul de stat în buzunar și au scăpat cu berbecii netestați pentru rezistența la scrapie, de anul acesta nu se va mai întâmpla așa, în ciuda isteriei, scandalului, nemulțumirilor și presiunilor. ANZ și Ministerul Agriculturii sunt deciși să meargă până la capăt cu testarea berbecilor. Se pare că unii dintre oieri se tem al dracului de tare de testarea berbecilor, teamă pe care nu o înțeleg nici directorul ANZ, nici ministrul agriculturii, mai ales că acești oieri susțin sus și tare că ei sunt pentru testarea berbecilor. Atunci să înceapă genotiparea ca să nu mai aveți emoții!

Un lucru este deja bătut în cuie: berbecii la control! Lucrurile sunt simple, așa cum spune șeful ANZ, niciun berbec nu va mai fi autorizat pentru reproducție dacă nu este testat pentru rezistența la scrapie. Proiectul de ordin de ministru pregătit în acest sens așteaptă publicarea în Monitorul Oficial.

AGROINFO a publicat ieri, în exclusivitate, un interviu cu directorul general al Agenției Naționale de Zootehnie, ing. Vaida Bela. După apariția interviului nostru, televiziunea de nișă Agro TV l-a invitat pe șeful ANZ aseară să mai explice încă o dată, ce deja explicase pentru AGROINFO, cum e cu testarea berbecilor pentru rezistența la scrapie, cu genotiparea.

Șeful ANZ a declarat că orice crescător de ovine poate solicita efectuarea testelor pentru rezistența la scrapie. Nu i-a oprit nimeni să facă asta și până acum, dar câți dintre ei au făcut-o? Foarte puțini. Nu și-au testat animalele pentru rezistența la scrapie nici oierii care au încasat ajutorul de stat, minimisul pentru cumpărarea berbecilor pentru reproducție și erau obligați să testeze întreaga turmă, pentru că era una dintre condițiile obligatorii de acordare a banilor. Au luat banii și nu și-au testat animalele.

Prin 2014, când a fost acel program de minimis pentru cumpărarea de berbeci cu certificat de origine, toți cumpărătorii berbecilor cu certificat de origine, care au beneficiat de susținere din bugetul statului, au semnat obligativitatea ca să mențină reproducătorii trei ani în exploatație, să facă testul pentru screpie la întreg efectivul din exploatație. Știți câți au făcut? Foarte puțini, a dezvăluit directorul ANZ la Agro TV.

Crescătorii de ovine ce așteaptă? Să vină veterinarul cu arcanul să ia probe?! Sau eu, crescător de ovine, care vreau să am animale sănătoase, îi spun la veterinarul concesionar din comună: te rog frumos, hai, recoltează-mi probe că vreau să trimit la ANSVSA să-mi facă testul pentru screpie. Este foarte simplu! E ușor să spui că trebuia să vină cineva, trebuia să-mi spună cineva, dar obligativitatea de a cunoaște legile în România este a fiecărui cetățean, nu trebuie să ne învețe cineva legea. Dacă nu știi Codul rutier, nu poți conduce mașina, că nu iei examenul. Ce Dumnezeu?! A pus punctul pe i șeful ANZ.

În emisiunea Agro TV a intrat prin telefon, în dialog cu șeful ANZ, oierul Nicolae Cioranu din Arad, președintele Romovis.

Vreau să lămurim un lucru, în fermierul Cioranu aveți o persoană care a insistat să intre în acest program de ameliorare al ANSVSA și nu știu dacă cunoașteți, dar până anul trecut, nu putea să intre un fermier în acest program dacă avea mai puțin de 20 de berbeci în rasă curată. Eu, acum doi-trei ani, aveam undeva la 18 berbeci. Nu am putut să intru în acest program de eradicare a screpiei. Când s-a văzut că nu vin probe, s-a coborât la 10 berbeci, or 10 berbeci la un om, trebuie să aibă 300 și ceva de oi. Atenție, în rasă curată, oameni buni! Ce mă contrariază este că noi, în România, vrem să fim mai catolici ca papa. În toate țările europene și extra-europene, de programele de eradicare a screpiei s-a ocupat statul și le-a trebuit 20 de ani - 30 de ani. Mă doare un singur lucru, cum se poate spune că fermierii se trag de la această analiză a sănătății animalelor lor, a spus oierul Cioranu.

Dacă se mai întinde de scandalul iscat în jurul testării pentru rezistența la scrapie, dacă se mai fac presiuni, României s-ar putea să-i trebuiască vreo 40 de ani ca să scape de scrapie, boală mortală pentru ovine, care pune frână exportului de ovine.

Testul de screpie nu este limitat la berbecii reproducători cu certificate de origine. Dacă vrem să eradicăm această boală din România și să spunem: România este indemnă la screpie, trebuie să facem testul la toți reproducătorii masculi la specia ovine, i-a răspuns șeful ANZ oierului Cioranu.

Băieții deștepți din oierit sunt la examen acum. Îi deranjează foarte tare genotiparea încât încearcă să facă presiuni la Guvern, pe la televiziuni, îi deranjează acest ordin de ministru prin care se face o legalitate. Un cioban care cumpără un produs cu certificat de origine trebuie să fie sigur că a cumpărat un berbec de rasă. Să vedem ce a învățat fiecare în 6 ani de zile și la ce nivel a ajuns, a declarat oierul Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, pentru AGROINFO.

Vizualizat: 3056 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

VESTE BUNĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

VESTE BUNĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

22 octombrie 2020 - 19:07

ANUNȚ OFICIAL! Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP) pregătește demararea lucrărilor pentru încă 7 noi platforme pentru gunoiul de grajd și pentru o stație de compostare, anunță Ministerul Mediului într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

AGROLAND PREIA AVICOLA BUCUREȘTI, SUCURSALA MIHĂILEȘTI!

AGROLAND PREIA AVICOLA BUCUREȘTI, SUCURSALA MIHĂILEȘTI!

22 octombrie 2020 - 17:45

COMUNICAT. Agroland a preluat recent activitatea platformei Avicola Mihăilești, producător de ouă de consum și pui de o zi, care include șase ferme, aflate pe o suprafață de 30 ha, în județul Giurgiu, anunță un comunicat Agroland transmis pentru AGROINFO.

ȘEFUL ANSVSA, EXERCIȚIU DE MOBILIZARE ÎN SITUAȚII EXTREME!

ȘEFUL ANSVSA, EXERCIȚIU DE MOBILIZARE ÎN SITUAȚII EXTREME!

22 octombrie 2020 - 10:15

COMUNICAT. Președintele ANSVSA, dr. Robert Chioveanu, participă, în perioada 19-23 octombrie 2020, în judeţul Ialomiţa, la un amplu Exerciţiu de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii economiei şi a teritoriului pentru apărare, exercițiu prezidat de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

URGENT LA APIA! ACTE NECESARE AJUTOR ANIMALE!

URGENT LA APIA! ACTE NECESARE AJUTOR ANIMALE!

22 octombrie 2020 - 08:48

PLĂȚI CRESCĂTORI DE ANIMALE! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță termenul limită, 30 octombrie 2020, pentru depunerea actelor justificative pentru ajutorul de care beneficiază crescătorii de animale acordat pe Măsura 14 - plăți în favoarea bunăstării animalelor. APIA anunță și data când se vor face aceste plăți.

EUROPARLAMENTAR CARMEN AVRAM: NOUA PAC, PRESIUNE ENORMĂ PE UMERII GREU ÎNCERCAȚILOR FERMIERI ROMÂNI!

EUROPARLAMENTAR CARMEN AVRAM: NOUA PAC, PRESIUNE ENORMĂ PE UMERII GREU ÎNCERCAȚILOR FERMIERI ROMÂNI!

22 octombrie 2020 - 07:59

VOTUL DECISIV. Europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, Parlamentul European, spune că noua Politică Agricolă Comună va pune o presiune enormă pe umerii greu încercaților fermieri români. Amendamentele depuse pe ultima sută de metri la regulamente impun restricții financiare, alungă tinerii din sate și pedepsesc fermierii pentru doi oligarhi miliardari care nu reprezintă agricultura.

DECIZIE! DATA DE REFERINȚĂ LA BOVINE, NESCHIMBATĂ! AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU NU DISPARE!

DECIZIE! DATA DE REFERINȚĂ LA BOVINE, NESCHIMBATĂ! AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU NU DISPARE!

21 octombrie 2020 - 19:54

DECIZII PENTRU SUBVENȚIILE FERMIERILOR! Data de referință pentru ajutorul național tranzitoriu pentru bovinele de carne rămâne neschimbată. În ciuda insistențelor ministrului agriculturii Adrian Oros la Consiliul AGRIFISH de la Luxembourg, această dată nu a fost schimbată. Rămâne tot 31 ianuarie 2013. În schimb, fermierii români vor beneficia în continuare de ajutor național tranzitoriu, anunță un comunicat MADR transmis pentru AGROINFO.

ULTIMA ORĂ DE LA APIA! SUMA PLĂTITĂ FERMIERILOR!

ULTIMA ORĂ DE LA APIA! SUMA PLĂTITĂ FERMIERILOR!

21 octombrie 2020 - 19:35

OFICIAL. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 21.10.2020, au fost autorizați la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans pentru anul 2020, un număr de 547.311 fermieri, reprezentând un procent de 65 % din totalul fermierilor declarați eligibili. Suma totală autorizată la plată este în valoare de 719.414.149 euro, anunță APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ASOCIAȚIA ABERDEEN ANGUS, MEMBRĂ ÎN FEDERAȚIA PRO AGRO!

ASOCIAȚIA ABERDEEN ANGUS, MEMBRĂ ÎN FEDERAȚIA PRO AGRO!

21 octombrie 2020 - 14:17

COMUNICAT. Federația Națională PRO AGRO, reprezentativă pentru agricultura, zootehnia și industria alimentară românească, anunță cu bucurie cooptarea unui nou membru, al cincisprezecelea, respectiv aderarea Asociației Aberdeen Angus România, informează PRO AGRO într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ATENȚIE, FERMIERI! SUNTEȚI AMENDAȚI!

ATENȚIE, FERMIERI! SUNTEȚI AMENDAȚI!

21 octombrie 2020 - 12:52

ITP OBLIGATORIU! Inspecția tehnică periodică a devenit obligatorie pentru tractoarele care circulă pe drumurile publice. Pentru a ajunge la parcelele agricole, fermierii sunt nevoiți să circule pe drumurile publice cu tractoarele. Mai mulți fermieri au fost deja amendați de Poliție pentru că nu aveau ITP-ul făcut la tractoare.

UN NOU TRACTOR PENTRU FERME MICI!

UN NOU TRACTOR PENTRU FERME MICI!

21 octombrie 2020 - 12:33

LANSAT ÎN DECEMBRIE 2020. Ruris, compania producătoare de echipamente agricole din Craiova, a intrat în linie dreaptă cu producţia unui nou tractor pentru ferme mici.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
|
06. 19, 2020. Friday 11:47
Acest portal seamănă din ce în ce mai mult cu un ziar de scandal !!! Să duci în eroare fermierii , este foarte grav!!! Dacă tot doriti să spuneți adevărul , redați corect punctele de vedere!!! Nu sunteți în stare?, sau asa doriți să informați cititorii, crescătorii de animale !! Până nu de mult erați cei mai apreciați, acum , profesionalismul lasă de dorit!!! Prin intermediul FBK o să explic oamenilor de fapt care este adevărul!! 1. Genotiparea pentrut scrapie , nu are legătură cu originea animalelor din punct de vedere al ameliorării raselor . Este o actiune sanitar-veterinară , de o importanță majoră privind sănătatea animalelor . 2. Nu cred să existe crescător de oi să nu-și dorească genotiparea animalelor . Întrebarea este cine o face, cu ce costuri, când apar rezultatele, etc .. 3. Asociațiile insistă încă de prin 2013-2014 să se genotipeze cel putin berbecii !!! Folosind berbeci la montă rezistenți la această bolă , intr-un timp mai scurt sau mai de durată, o să avem un procent ft bun cu animale rezistente, la nivel de tară!!! Este nevoie să fie incluși la genotipare , toți berbecii existenți pe teritoriul României. 4. Un CERTIFICAT DE ORIGINE al unui animal (berbec ),are două componente majore : a) poate fi eliberat proprietarului ( ferma în care s-a născut) după ce îndeplinește toate condițiile prevăzute în legislație ( origine pe două generații + performanța) ; b) în cazul în care intervine vânzare-cumpărare , primul lucru este actul ce atestă miscarea de la medicul veterinar , certificatul de sănătate , urmând celelalte spus la al.a). 5. După ce au îndeplinit aceste condiții , responsabilitatea revine exclusiv vânzătorului- complice cu cumpărătorul ! Nimeni nu poate interveni între ei . 6. Acuzațiile care se fac de ceva vreme în acest portal AGROINFO , fără a se nominaliza sau fără a da un exemplu concludent, atrage suspiciuni asupra întregului sector , ceea ce conduce la o imagine negativă în cadrul UE. Oare suntem toți hoți, corupți ? Dacă țipă 3 ciobani , fără a veni cu date clare și exemple concrete, reprezintă o majoritate?, sau vă place să alimentați ura și dezbinarea între ciobani , care în mod sigur atrage diminuarea fondurilor . Se pare ca asta se urmărește!!!! CONCLUZIE: România trebuie să se dezvolte și pe această direcție a oieritului!!!Cine crede că, fără performanță se poate dezvolta , ori e prost, ori e prost !!! Să nu întelegi că ameliorarea raselor este diferit de acțiunile sanitar-veterinare , ne demonstrează lipsa profesioniștilor în fruntea ANZ și că suntem/ sunteți rău intenționați , aruncând în spatiul public tot felul de acuzații , totodată, articole confuze care pune în dificultate crescătorii de ovine și caprine!!! Nici o altă țară din UE , nu aruncă în spațiul public atâta denigrare si jigniri la adresa celor care mai mult sau mai puțin contribuie la economia proprie . Toți muncim si nu merităm atâta denigrare , jigniri, din partea compatriotilor jurnalisti !
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

La bar

La bar
Merge un bărbat cu un pistol într-un club şi începe să strige: Detalii