BERBECII LA CONTROL! Isteria creată în jurul testării berbecilor pentru rezistența la scrapie, genotipare, scoate la lumină neregulile care s-au făcut la plata ajutorului de minimis pentru cumpărarea berbecilor pentru reproducție. Directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) a dezvăluit că mulți dintre oieri au încasat banii de la stat, fără să-și îndeplinească o condiție obligatorie pentru acordarea ajutorului: testarea berbecilor.
Dacă atunci s-au văzut cu banii de la bugetul de stat în buzunar și au scăpat cu berbecii netestați pentru rezistența la scrapie, de anul acesta nu se va mai întâmpla așa, în ciuda isteriei, scandalului, nemulțumirilor și presiunilor. ANZ și Ministerul Agriculturii sunt deciși să meargă până la capăt cu testarea berbecilor. Se pare că unii dintre oieri se tem al dracului de tare de testarea berbecilor, teamă pe care nu o înțeleg nici directorul ANZ, nici ministrul agriculturii, mai ales că acești oieri susțin sus și tare că ei sunt pentru testarea berbecilor. Atunci să înceapă genotiparea ca să nu mai aveți emoții!
Un lucru este deja bătut în cuie: berbecii la control! Lucrurile sunt simple, așa cum spune șeful ANZ, niciun berbec nu va mai fi autorizat pentru reproducție dacă nu este testat pentru rezistența la scrapie. Proiectul de ordin de ministru pregătit în acest sens așteaptă publicarea în Monitorul Oficial.
AGROINFO a publicat ieri, în exclusivitate, un interviu cu directorul general al Agenției Naționale de Zootehnie, ing. Vaida Bela. După apariția interviului nostru, televiziunea de nișă Agro TV l-a invitat pe șeful ANZ aseară să mai explice încă o dată, ce deja explicase pentru AGROINFO, cum e cu testarea berbecilor pentru rezistența la scrapie, cu genotiparea.
Șeful ANZ a declarat că orice crescător de ovine poate solicita efectuarea testelor pentru rezistența la scrapie. Nu i-a oprit nimeni să facă asta și până acum, dar câți dintre ei au făcut-o? Foarte puțini. Nu și-au testat animalele pentru rezistența la scrapie nici oierii care au încasat ajutorul de stat, minimisul pentru cumpărarea berbecilor pentru reproducție și erau obligați să testeze întreaga turmă, pentru că era una dintre condițiile obligatorii de acordare a banilor. Au luat banii și nu și-au testat animalele.
Prin 2014, când a fost acel program de minimis pentru cumpărarea de berbeci cu certificat de origine, toți cumpărătorii berbecilor cu certificat de origine, care au beneficiat de susținere din bugetul statului, au semnat obligativitatea ca să mențină reproducătorii trei ani în exploatație, să facă testul pentru screpie la întreg efectivul din exploatație. Știți câți au făcut? Foarte puțini, a dezvăluit directorul ANZ la Agro TV.
Crescătorii de ovine ce așteaptă? Să vină veterinarul cu arcanul să ia probe?! Sau eu, crescător de ovine, care vreau să am animale sănătoase, îi spun la veterinarul concesionar din comună: te rog frumos, hai, recoltează-mi probe că vreau să trimit la ANSVSA să-mi facă testul pentru screpie. Este foarte simplu! E ușor să spui că trebuia să vină cineva, trebuia să-mi spună cineva, dar obligativitatea de a cunoaște legile în România este a fiecărui cetățean, nu trebuie să ne învețe cineva legea. Dacă nu știi Codul rutier, nu poți conduce mașina, că nu iei examenul. Ce Dumnezeu?! A pus punctul pe i șeful ANZ.
În emisiunea Agro TV a intrat prin telefon, în dialog cu șeful ANZ, oierul Nicolae Cioranu din Arad, președintele Romovis.
Vreau să lămurim un lucru, în fermierul Cioranu aveți o persoană care a insistat să intre în acest program de ameliorare al ANSVSA și nu știu dacă cunoașteți, dar până anul trecut, nu putea să intre un fermier în acest program dacă avea mai puțin de 20 de berbeci în rasă curată. Eu, acum doi-trei ani, aveam undeva la 18 berbeci. Nu am putut să intru în acest program de eradicare a screpiei. Când s-a văzut că nu vin probe, s-a coborât la 10 berbeci, or 10 berbeci la un om, trebuie să aibă 300 și ceva de oi. Atenție, în rasă curată, oameni buni! Ce mă contrariază este că noi, în România, vrem să fim mai catolici ca papa. În toate țările europene și extra-europene, de programele de eradicare a screpiei s-a ocupat statul și le-a trebuit 20 de ani - 30 de ani. Mă doare un singur lucru, cum se poate spune că fermierii se trag de la această analiză a sănătății animalelor lor, a spus oierul Cioranu.
Dacă se mai întinde de scandalul iscat în jurul testării pentru rezistența la scrapie, dacă se mai fac presiuni, României s-ar putea să-i trebuiască vreo 40 de ani ca să scape de scrapie, boală mortală pentru ovine, care pune frână exportului de ovine.
Testul de screpie nu este limitat la berbecii reproducători cu certificate de origine. Dacă vrem să eradicăm această boală din România și să spunem: România este indemnă la screpie, trebuie să facem testul la toți reproducătorii masculi la specia ovine, i-a răspuns șeful ANZ oierului Cioranu.
Băieții deștepți din oierit sunt la examen acum. Îi deranjează foarte tare genotiparea încât încearcă să facă presiuni la Guvern, pe la televiziuni, îi deranjează acest ordin de ministru prin care se face o legalitate. Un cioban care cumpără un produs cu certificat de origine trebuie să fie sigur că a cumpărat un berbec de rasă. Să vedem ce a învățat fiecare în 6 ani de zile și la ce nivel a ajuns, a declarat oierul Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, pentru AGROINFO.