Adama
Vinasa Rompak

ACUM IES LA IVEALĂ NEREGULILE LA PLATA AJUTORULUI pentru CUMPĂRAREA BERBECILOR!

Publicat: 18 iunie 2020 - 17:27
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

BERBECII LA CONTROL! Isteria creată în jurul testării berbecilor pentru rezistența la scrapie, genotipare, scoate la lumină neregulile care s-au făcut la plata ajutorului de minimis pentru cumpărarea berbecilor pentru reproducție. Directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) a dezvăluit că mulți dintre oieri au încasat banii de la stat, fără să-și îndeplinească o condiție obligatorie pentru acordarea ajutorului: testarea berbecilor.

Dacă atunci s-au văzut cu banii de la bugetul de stat în buzunar și au scăpat cu berbecii netestați pentru rezistența la scrapie, de anul acesta nu se va mai întâmpla așa, în ciuda isteriei, scandalului, nemulțumirilor și presiunilor. ANZ și Ministerul Agriculturii sunt deciși să meargă până la capăt cu testarea berbecilor. Se pare că unii dintre oieri se tem al dracului de tare de testarea berbecilor, teamă pe care nu o înțeleg nici directorul ANZ, nici ministrul agriculturii, mai ales că acești oieri susțin sus și tare că ei sunt pentru testarea berbecilor. Atunci să înceapă genotiparea ca să nu mai aveți emoții!

Un lucru este deja bătut în cuie: berbecii la control! Lucrurile sunt simple, așa cum spune șeful ANZ, niciun berbec nu va mai fi autorizat pentru reproducție dacă nu este testat pentru rezistența la scrapie. Proiectul de ordin de ministru pregătit în acest sens așteaptă publicarea în Monitorul Oficial.

AGROINFO a publicat ieri, în exclusivitate, un interviu cu directorul general al Agenției Naționale de Zootehnie, ing. Vaida Bela. După apariția interviului nostru, televiziunea de nișă Agro TV l-a invitat pe șeful ANZ aseară să mai explice încă o dată, ce deja explicase pentru AGROINFO, cum e cu testarea berbecilor pentru rezistența la scrapie, cu genotiparea.

Șeful ANZ a declarat că orice crescător de ovine poate solicita efectuarea testelor pentru rezistența la scrapie. Nu i-a oprit nimeni să facă asta și până acum, dar câți dintre ei au făcut-o? Foarte puțini. Nu și-au testat animalele pentru rezistența la scrapie nici oierii care au încasat ajutorul de stat, minimisul pentru cumpărarea berbecilor pentru reproducție și erau obligați să testeze întreaga turmă, pentru că era una dintre condițiile obligatorii de acordare a banilor. Au luat banii și nu și-au testat animalele.

Prin 2014, când a fost acel program de minimis pentru cumpărarea de berbeci cu certificat de origine, toți cumpărătorii berbecilor cu certificat de origine, care au beneficiat de susținere din bugetul statului, au semnat obligativitatea ca să mențină reproducătorii trei ani în exploatație, să facă testul pentru screpie la întreg efectivul din exploatație. Știți câți au făcut? Foarte puțini, a dezvăluit directorul ANZ la Agro TV.

Crescătorii de ovine ce așteaptă? Să vină veterinarul cu arcanul să ia probe?! Sau eu, crescător de ovine, care vreau să am animale sănătoase, îi spun la veterinarul concesionar din comună: te rog frumos, hai, recoltează-mi probe că vreau să trimit la ANSVSA să-mi facă testul pentru screpie. Este foarte simplu! E ușor să spui că trebuia să vină cineva, trebuia să-mi spună cineva, dar obligativitatea de a cunoaște legile în România este a fiecărui cetățean, nu trebuie să ne învețe cineva legea. Dacă nu știi Codul rutier, nu poți conduce mașina, că nu iei examenul. Ce Dumnezeu?! A pus punctul pe i șeful ANZ.

În emisiunea Agro TV a intrat prin telefon, în dialog cu șeful ANZ, oierul Nicolae Cioranu din Arad, președintele Romovis.

Vreau să lămurim un lucru, în fermierul Cioranu aveți o persoană care a insistat să intre în acest program de ameliorare al ANSVSA și nu știu dacă cunoașteți, dar până anul trecut, nu putea să intre un fermier în acest program dacă avea mai puțin de 20 de berbeci în rasă curată. Eu, acum doi-trei ani, aveam undeva la 18 berbeci. Nu am putut să intru în acest program de eradicare a screpiei. Când s-a văzut că nu vin probe, s-a coborât la 10 berbeci, or 10 berbeci la un om, trebuie să aibă 300 și ceva de oi. Atenție, în rasă curată, oameni buni! Ce mă contrariază este că noi, în România, vrem să fim mai catolici ca papa. În toate țările europene și extra-europene, de programele de eradicare a screpiei s-a ocupat statul și le-a trebuit 20 de ani - 30 de ani. Mă doare un singur lucru, cum se poate spune că fermierii se trag de la această analiză a sănătății animalelor lor, a spus oierul Cioranu.

Dacă se mai întinde de scandalul iscat în jurul testării pentru rezistența la scrapie, dacă se mai fac presiuni, României s-ar putea să-i trebuiască vreo 40 de ani ca să scape de scrapie, boală mortală pentru ovine, care pune frână exportului de ovine.

Testul de screpie nu este limitat la berbecii reproducători cu certificate de origine. Dacă vrem să eradicăm această boală din România și să spunem: România este indemnă la screpie, trebuie să facem testul la toți reproducătorii masculi la specia ovine, i-a răspuns șeful ANZ oierului Cioranu.

Băieții deștepți din oierit sunt la examen acum. Îi deranjează foarte tare genotiparea încât încearcă să facă presiuni la Guvern, pe la televiziuni, îi deranjează acest ordin de ministru prin care se face o legalitate. Un cioban care cumpără un produs cu certificat de origine trebuie să fie sigur că a cumpărat un berbec de rasă. Să vedem ce a învățat fiecare în 6 ani de zile și la ce nivel a ajuns, a declarat oierul Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, pentru AGROINFO.

Vizualizat: 3688 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
|
06. 19, 2020. Friday 11:47
Acest portal seamănă din ce în ce mai mult cu un ziar de scandal !!! Să duci în eroare fermierii , este foarte grav!!! Dacă tot doriti să spuneți adevărul , redați corect punctele de vedere!!! Nu sunteți în stare?, sau asa doriți să informați cititorii, crescătorii de animale !! Până nu de mult erați cei mai apreciați, acum , profesionalismul lasă de dorit!!! Prin intermediul FBK o să explic oamenilor de fapt care este adevărul!! 1. Genotiparea pentrut scrapie , nu are legătură cu originea animalelor din punct de vedere al ameliorării raselor . Este o actiune sanitar-veterinară , de o importanță majoră privind sănătatea animalelor . 2. Nu cred să existe crescător de oi să nu-și dorească genotiparea animalelor . Întrebarea este cine o face, cu ce costuri, când apar rezultatele, etc .. 3. Asociațiile insistă încă de prin 2013-2014 să se genotipeze cel putin berbecii !!! Folosind berbeci la montă rezistenți la această bolă , intr-un timp mai scurt sau mai de durată, o să avem un procent ft bun cu animale rezistente, la nivel de tară!!! Este nevoie să fie incluși la genotipare , toți berbecii existenți pe teritoriul României. 4. Un CERTIFICAT DE ORIGINE al unui animal (berbec ),are două componente majore : a) poate fi eliberat proprietarului ( ferma în care s-a născut) după ce îndeplinește toate condițiile prevăzute în legislație ( origine pe două generații + performanța) ; b) în cazul în care intervine vânzare-cumpărare , primul lucru este actul ce atestă miscarea de la medicul veterinar , certificatul de sănătate , urmând celelalte spus la al.a). 5. După ce au îndeplinit aceste condiții , responsabilitatea revine exclusiv vânzătorului- complice cu cumpărătorul ! Nimeni nu poate interveni între ei . 6. Acuzațiile care se fac de ceva vreme în acest portal AGROINFO , fără a se nominaliza sau fără a da un exemplu concludent, atrage suspiciuni asupra întregului sector , ceea ce conduce la o imagine negativă în cadrul UE. Oare suntem toți hoți, corupți ? Dacă țipă 3 ciobani , fără a veni cu date clare și exemple concrete, reprezintă o majoritate?, sau vă place să alimentați ura și dezbinarea între ciobani , care în mod sigur atrage diminuarea fondurilor . Se pare ca asta se urmărește!!!! CONCLUZIE: România trebuie să se dezvolte și pe această direcție a oieritului!!!Cine crede că, fără performanță se poate dezvolta , ori e prost, ori e prost !!! Să nu întelegi că ameliorarea raselor este diferit de acțiunile sanitar-veterinare , ne demonstrează lipsa profesioniștilor în fruntea ANZ și că suntem/ sunteți rău intenționați , aruncând în spatiul public tot felul de acuzații , totodată, articole confuze care pune în dificultate crescătorii de ovine și caprine!!! Nici o altă țară din UE , nu aruncă în spațiul public atâta denigrare si jigniri la adresa celor care mai mult sau mai puțin contribuie la economia proprie . Toți muncim si nu merităm atâta denigrare , jigniri, din partea compatriotilor jurnalisti !
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii