AGROINFO VĂ RĂSPUNDE. Un apicultor ne-a întrebat, în această seară, care este procedura și de ce acte are nevoie pentru a merge noaptea cu stupina în pastoral. AGROINFO a obținut, în această seară, lămuriri de la Ministerul Agriculturii.
Care sunt regulile pentru un apicultor, persoana fizica, ce trebuie să se deplaseze cu stupina in pastoral (deplasarea făcându-se noaptea)? Ne-a întrebat apicultorul.
Apicultorii, persoane fizice, pot să meargă noaptea în pastoral pentru că au exploatația apicolă declarată și se duc la exploatație. Fapt prevăzut/permis de Ordonanța Militară. Declarația pe propria răspundere este suficientă, ne-a răspuns Ministerul Agriculturii.
Inserăm modelul Declarației pe care trebuie să o completați, pe care-l găsiți și pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii:
Dacă nu aveți posibilitatea să printați modelul declarației, puteți să o scrieți de mână, olograf, dar, obligatoriu, declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume şi prenume, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/ locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.
Măsura intră în vigoare de luni, 23 martie 2020, ora 22.
Ce prevede Ordonanța Militară nr.2 din 21.03.2020?
Art. 5. – (1)În intervalul orar 22.00 - 06.00, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale, atunci când activitatea profesională este esenţială şi nu poate fi amânată sau desfăşurată de la distanţă;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale;
c) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie;
e) deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor şi nevoile animalelor de companie/domestice.
(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.
(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.