OFICIAL. Un document al Ministerului Agriculturii în care se face o analiză a situației din acest moment a agriculturii românești confirmă că recomandările Comisiei Europene sunt pentru reducerea numărului de porci din gospodăriile țărănești pentru a împiedica răspândirea virusului Pestei Porcine Africane (PPA). Același document susține că, pentru a nu scădea efectivele de suine, trebuie crescut numărul de porci din fermele comerciale.
Potrivit documentului MADR, apariția și extinderea focarelor de PPA a avut impact negativ asupra sectorului de creștere a suinelor din cauza impunerii restricțiilor de mișcare a animalelor, fapt care a generat blocaje și dificultăți în livrarea animalelor către abatoare. Un alt aspect a fost apariția sentimentului de nesiguranță în rândul fermierilor, concretizat prin reducerea ritmului de populare si repopulare din cauza riscului de apariție a unor noi focare de PPA în proximitatea fermelor, fapt care ar duce la aplicarea imediată a restricțiilor de mișcare a animalelor.
Din cauza restricțiilor care decurg din Decizia nr.709/2014 privind regionalizarea aplicată României, au fost interzise livrările de animale vii în afara țării, fapt ce a determinat pierderea piețelor externe și scăderea prețului la care a fost valorificată producția. Crescătorii de suine din România sunt mai afectați de fluctuațiile prețului cărnii de porc de pe piața europeană, întrucât în perioadele cu prețuri ridicate, din cauza interdicției de livrare in afara țării, nu au avut acces la piețele externe, fiind în schimb nevoiți să facă față concurenței acerbe a producătorilor din țari UE în perioadele cu prețuri scăzute, situație ce a dus la decapitalizarea producătorilor români.
Pentru prevenirea răspândirii PPA, au fost ucise 610.322 capete porcine dintre care cca. 47.000 scroafe, acțiune care a avut efect puternic asupra segmentului de reproducție din sectorul creșterii suinelor, conducând la creșterea prețului purceilor pentru îngrășat și afectând major profitabilitatea fermelor de creștere și îngrășare. Aceasta arata o scădere cu cca. 20% a efectivului de scroafe din 2013 până-n 2018 , în timp ce consumul de carne de porc pe cap de locuitor a înregistrat o creștere de 34,5% în același interval, accentuând astfel deficitul de purcei necesari îngrășării.
Aplicarea recomandărilor CE de diminuarea a ponderii creșterii suinelor în gospodăriile populației din cauza riscului de apariție și răspândire a PPA, va duce la o scădere a efectivelor, scădere care va trebui compensată de o creștere a numărului de animale din exploatațiile comerciale. Un alt aspect cu impact negativ este creșterea costurilor de producție, datorită apariției cheltuielilor suplimentare generate de implementarea măsurilor de biosecuritate. Trebuie menționat și impactul social pe care îl presupune reducerea numărului de animale din gospodăriile populației, știut fiind că aceasta este o activitate tradițională și o sursă suplimentară de venit pentru populația din mediu rural, populație a căror venituri sunt sub media națională, precizează documentul MADR care va folosi la elaborarea Planului Național Strategic 2021-2027.
Conform informațiilor furnizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pesta porcină africană (PPA) evoluează, la această dată, în 155 de localități din 29 de județe, cu un număr de 272 de focare (dintre care 4 focare în exploatații comerciale). În alte 12 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți.