EXCLUSIV! UNDĂ VERDE LA EXPORT DE MIEI ÎN ȚĂRILE ARABE! Sunt deschise simultan trei piețe de export pentru crescătorii români de ovine, Arabia Saudită, Kuweit și Iordania. În anii precedenți, nu s-a mai întâmplat să fie deschise în același timp toate trei. Credem că Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și-a făcut bine treaba de această dată. Cererea de miei este mare, astfel prețul pe kilogramul în viu a crescut, a declarat crescătorul Gheorghe Dănulețiu, exclusiv pentru AGROINFO.
Crescătorul de ovine Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, din Jina, Sibiu, secretarul Asociației Profesionale a Ciobanilor din România, a declarat astăzi, pentru AGROINFO, că la acest moment există cerere mare de miei românești în Arabia Saudită, Kuweit și Iordania, toate aceste țări fiind deschise exportului.
Cererea de miei românești pentru țările arabe este foarte mare. Oierii noștri pot exporta acum în toate cele trei țări arabe, spre deosebire de anii precedenți când nu s-a mai întâmplat asta, când țările arabe se deschideau pe rând exportului. Crescătorii noștri trebuie să știe că prețul la mielul vândut exportatorilor a ajuns la 13,50 de lei pe kilogramul în viu pentru mieii cu o greutate de peste 24 de kilograme. Cu atât s-au vândut miei de 24 de kilograme.
În anii precedenți, când țările arabe erau deschise pe rând exportului, monopolul era deținut de câțiva mari exportatori, ei dictau prețul de achiziție de la oieri. Acum, sunt mai mulți exportatori, cei mari nu mai dețin monopolul, iar prețul plătit crescătorilor poate fi corect. O contribuție mare la deschiderea simultană a piețelor arabe o are conducerea actuală a Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Noi vrem să-i mulțumim pentru că s-a implicat corect și a făcut eforturi ca să ne ajute, nu să ne pună piedici. Când fac un lucru bun, merită să-i menționăm și să le mulțumim, a declarat Ghiță Ciobanul, exclusiv pentru AGROINFO.
În ultimii ani, crescătorii de ovine nu prea s-au bucurat de vești bune. Sectorul creșterii ovinelor a suferit lovitură după lovitură.
Au scăzut foarte mult efectivele de animale din România. Cauza trebuie căutată în tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani. Au fost ani foarte grei și noi, oierii, am lucrat doar pe pierdere, nu prea am avut câștig din animale. Ne-am ținut turmele întregi cât am reușit să rezistăm însă este foarte dificil fără niciun sprijin. Nu e vorba doar de un ajutor financiar, să simțim că autoritățile sunt alături de noi și sunt capabile să negocieze pentru noi cu țările în care exportăm. De data aceasta, ANSVSA ne-a sprijinit, ne-a mai spus Ghiță Ciobanul.