De câțiva ani există o măsură care să-i determine pe fermierii români în vârstă, care au în proprietate între 1 și 5 ha, să-și arendeze sau să-și cedeze pământul. Subvenția ar fi de aproximativ 50 euro/ha și ar fi impulsionat 70.000 de proprietari să renunțe la pământ, spune ministrul agriculturii.
Este un ajutor de stat pentru cei care arendează sau cedează terenurile agricole. Acest ajutor se aplică în limita fondurilor alocate și a posibilităților. Măsura are scopul de a-i determina pe cei în vârstă să cedeze terenul tinerilor sau să-l arendeze. Îmi amintesc că sunt în jur de 70.000 de fermieri care au apelat la această măsură, declară Achim Irimescu.
Ce este cu această subvenție? Proiectul pentru această primă de arendare și de vânzare a terenului a apărut în 2011. Astfel, micilor fermieri cu vârste de peste 55 de ani li s-au promis sume între 30 euro/ha/an și 100 de euro/ha/an cu condiția să dea în arendă terenurile agricole pentru o perioadă cuprinsă între 5 și 15 ani. Pentru 5 ani suma primită de arendator era 30 euro/ha/an, pentru 10 ani ar fi primit 50 euro/ha/an, iar pentru 15 ani ar fi ajuns la 100 euro/ha/an. Același proiect de lege pentru comasarea terenurilor prevedea că pentru vânzarea terenului prima să fie 200 de euro/ha acordată o singură dată, adică la vânzare.
Proiectul de lege nu ar fi primit însă aviz favorabil din pricina insuficienței fondurilor. Cu toate acestea, ministrul agriculturii Achim Irimescu declară că funcționează un astfel de ajutor pe care-l primesc fermierii în vârstă în momentul în care-și arendează sau cedează terenul și că valoarea acestei subvenții ar fi undeva în jur de 50 euro/ha.
Fostul ministru al agriculturii, Daniel Constantin, avea de gând să activeze o măsură care ar exista în PNDR 2014-2020 cu scopul comasării terenurilor.
Există o măsură pe care o activăm în PNDR 2014-2020 din 2016 și care se leagă de o măsură deja activată (ministrul făcea referire la plata redistributivă, 46,75 de euro/ha dacă fermierul se încadrează între 5 și 30 ha și 5 euro/ha între 1 ha și 5 ha n.r.) Anul acesta i-am stimulat pe fermieri să se asocieze, să aplice la APIA pentru suprafețele între 5 și 30 ha, primind în acest fel o subvenție mai mare pe suprafață decât cei care au sub 5 ha. Cei care vor să renunțe la suprafețele mici în scopul asocierii și au o anumită vârstă, primesc, practic, subvenția pe suprafață de la UE, 120%, de fapt e subvenția care s-ar cuveni pe suprafață pentru o perioadă de 5 ani, până în 2020. Scopul nostru este stimularea comasării terenurilor, declara fostul ministru.
Daniel Constantin ar fi găsit și fonduri disponibile. Era decis să transfere aproximativ 100 de milioane de euro de la Pilonul 1 către Pilonul 2 pentru această subvenție care să fie activată de anul viitor.
Micii fermieri, cei care au între 1 și 5 ha, și vor să renunțe la activitatea agricolă prin arendare sau prin vânzarea terenului respectiv - noi încurajăm arendarea - pentru consolidarea exploatațiilor agricole, vor primi timp de 5 ani, până-n 2020, o sumă echivalentă cu 120% din valoarea subvenției pe suprafață, în jur de 200 euro/ha/an. Chiar dacă cedează terenul. Acesta este motivul să-i încurajăm să consolideze exploatațiile, mai spunea Daniel Constantin, fostul ministru al agriculturii. Declarațiile au fost făcute în septembrie 2015.
Nu știu nimic despre această propunere, spune Achim Irimescu, actualul ministru al agriculturii.