ANGAJAȚII DIN TERITORIU, SALARII ALINIATE LA GRILA CENTRALĂ! Anul 2017 a umbrit, prin protestele angajaților din teritoriu, realizările pe care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le punctează la plata subvențiilor și la absorbția fondurilor europene. Funcționarii APIA din toată țara au cerut insistent să li se alinieze salariile la grila centrală APIA.
Angajații APIA din majoritatea judeţelor din ţară au declanșat proteste spontane, în noiembrie 2017, pentru că de la 1 ianuarie 2018 o să le scadă salariile, odată cu intrarea în vigoare a Legii salarizării unitare şi a OUG 79/2017, prin măsura transferului plăţii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Protestele spontane de câteva ore au culminat cu pichetarea Ministerului Agriculturii, pe 23 noiembrie, de către aproximativ 300 de angajați APIA și cu un protest care a strâns aproape 500 de funcționari APIA în Piața Victoriei din București, în fața Guvernului, pe 29 noiembrie, chiar în momentele în care se desfășura ședința săptămânală a Executivului. Angajații APIA au cerut cu insistență să le fie aliniate salariile la grila centrală a instituției. Funcționarii din APIA Aparat Central nu vor fi afectați de noile prevederi ale legii salarizării unice.
Octavian Mateescu, lider Federația Națională a Sindicatelor APIA, a declarat că salariile angajaţilor din teritoriu ar urma să scadă de la 1 ianuarie 2018 cu sume cuprinse între 700 şi 2.800 lei. Cei mai afectați de legea salarizării ar fi consilierii superiori APIA.
În primele zile ale protestelor spontane, ministrul agriculturii, Petre Daea, aproape că a negat că ar fi vreo problemă la APIA, instituția de care atârnă fiecare euro plătit fermierilor români în contul subvențiilor. Apoi, când protestele s-au râspândit cu iuțeală, cuprinzând mai multe centre județene APIA, mesajul șefului de la Agricultură pentru protestatari a fost: stați liniștiți și munciți! Mesajul a devenit antologic între angajații APIA.
Vreau să le transmit lucrătorilor din APIA, pe care îi respect foarte mult, spunându-le, ca de fiecare dată, să fie în slujba fermierului şi să îşi facă datoria din fişa postului, având în vedere răspunderea excepţională pe care o au pentru acordarea subvenţiilor la timp. Astăzi le promit celor de la APIA să stea liniştiţi şi să muncească în folosul şi pentru fermieri, pentru că sunt plătiţi astăzi şi sunt plătiţi la zi. Au niveluri de retribuţii respectabile şi meritate. Nu cred că sunt în situaţia să se plângă acum de salarii. Asta le-am spus angajaţilor APIA: staţi linişti şi munciţi, a declarat la finalul lunii noiembrie Petre Daea.
La conferința de presă, susținută la începutul lunii decembrie, cu prilejul prezentării bilanțului activității Ministerului Agriculturii, Petre Daea a adăugat la îndemnul lui la muncă pentru angajații APIA: Eu le-am spus foarte clar și le repet. Eu le-am spus-o și repet. Să stea liniștiți și să muncească! Când spun aceste cuvinte, știu pe ce mă bizui. Și-mi pare rău că ei nu înțeleg ceea ce trebuie să înțeleagă, și le mai spun o dată și poate vor înțelege acum: aveți răbdarea să vină 1 februarie, ca să vedeți că ce spun eu acum se și întâmplă. Să stea liniștiți și să muncească.
Prim-ministrul Mihai Tudose a avut și el un mesaj pentru angajații APIA care au protestat în fața Guvernului, chiar în timpul ședinței Executivului.
Apropo de salarizare, apropo de nişte manifestaţii din faţa Guvernului, e informaţie publică cât are unul dintre domnii din Piaţă - 12.498 de lei salariul lunar pentru un director de la APIA din teritoriu. Li se pare puţin, nouă ni se pare că e mult pentru un director dintr-un judeţ care ia cât un ministru, a declarat Mihai Tudose, în deschiderea ședinței de Guvern.