SE ÎNTÂMPLĂ ACUM! Pompierii din județul Tulcea se luptă, la această oră, să stingă focul care a cuprins 100 de hectare de vegetație. Din pricina vântului, flăcările amenință să se extindă. Atenție, fermieri, de la 1 martie se fac verificări toate județele pentru prevenirea incendiilor de vegetație. Nu dați foc resturilor vegetale pentru că dați foc subvenției pe suprafață.
Staţia de pompieri Babadag a fost solicitată marţi, 26 februarie, să intervină în localitatea Baia din Tulcea pentru stingerea flăcărilor care mistuie 100 de hectare de teren.
„La faţa locului incendiul se manifestă pe o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare. Din cauza vântului, incendiul riscă să cuprindă şi o gospodărie din apropiere”, spun reprezentanţii ISU Tulcea, citați de Adevărul.
Foto: ISU Tulcea
De la 1 martie 2019, în mai multe județe vor fi demarate controale pentru prevenirea incendiilor de vegetație. Agricultorii care vor să beneficieze de plata subvenției pe suprafață trebuie să știe că arderea vegetației, a resturilor vegetale, a miriștilor, etc. înseamnă implicit excluderea de la plata subvenției APIA pe suprafață.
Fermierii români sunt obligați să respecte normele de ecocondiţionalitate, conform cărora este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.
Interdicția are ca scop menţinerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor şi resturilor vegetale, precum şi menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente. APIA vă spune ce nu aveți voie să faceți dacă vreți să rămâneți cu subvenția întreagă!
Agricultorii care au în exploatare teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă ş.a.), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare, precum şi vegetaţia pajiştilor permanente.
Agricultorii care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor.
Agricultorilor care nu respectă condiţia GAEC 6.2 li se vor aplica reduceri ale cuantumului total al schemelor de plăţi directe şi ale ajutoarelor naţionale tranzitorii, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate, indiferent de suprafaţa arsă.
În plus, Garda Națională de Mediu, prin Comisariatele Județene aplică amenzi în valoare de 3.000-6.000 lei persoanelor fizice și 25.000-50.000 lei persoanelor juridice.