Adama
Agreena
AGRICOVER

Vocea fermierului: ANARZ-ul nu recunoaşte rezultatele muncii crescătorilor de taurine

Publicat: 23 septembrie 2013 - 15:01
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Cristian Chişmorie este preşedintele Asociaţiei crescătorilor de vaci de carne din jud. Arad, ai cărei membri deţin, împreună, un efectiv de cca. 300 de capete de taurine şi metişi de carne, susţine că ANARZ-ul nu recunoaşte rezultatele muncii crescătorilor de taurine.

Chişmorie a prezentat la Agromalim Arad 2013 un efectiv de 25 de taurine de carne din ferma proprie, din rasele Albastru Belgian, Charolais şi Piemontese. Iată ce ne-a declarat preşedintele Asociaţiei de vaci de carne din judeţul Arad cu privire la activitatea ANARZ: „Toate vacile de carne din expoziţie sunt rezultatul unei munci de ameliorare şi încrucişări de absorbţie începută cu 13 ani în urmă. Toate aceste rezultate de ameliorare şi încrucişări de absorbţie nu sunt nici recunoscute, nici agreate de către ANARZ, deoarece aceşti produşi provin din tauri europeni, din topul mondial, dar care nu sunt codificaţi în România. Scuza ANARZ-ului este că nu le permite legea să recunoască un produs care provine dintr-un taur care nu e codat în România, în ciuda faptului că taurul respectiv este codat o dată la el acasă, în Franţa sau Belgia, ţări membre UE. Noi, crescătorii, ne ocupăm de ameliorare şi de creşterea animalelor, nu codăm tauri. Ar fi normal să fie preocuparea ANARZ-ului ca aceşti tauri să fie codaţi. Pe de altă parte, mi se pare un argument pueril ca, într-o piaţă unică europeană, atât timp cât taurul este codificat la nivelul UE, să mai fie necesară şi codarea şi recunoaşterea acestuia ca reproducător în România. Dacă legea nu e bună din acest punct de vedere, atunci îi rog pe cei de la ANARZ să vină cu o propunere de schimbare legislativă sau să codifice dânşii taurii, nu noi, crescătorii. Domnii de la ANARZ chiar au tot timpul necesar din lume, fiind printre puţinele instituţii care nu prea ştim, nici noi crescătorii, şi de câţiva ani, nici domnii miniştri ai Agriculturii, cu ce se ocupă şi ce obiect al muncii au concret, întrucât nu par să fie foarte entuziasmaţi şi preocupaţi de puţinii crescători care fac ameliorare în România (...). Este de notorietate că nu avem nici măcar un taur de lapte producător de material seminal congelat din producţie internă, ca rezultat al muncii, de peste 20 ani, de ameliorare, control şi monitorizare a ANARZ-ului. Cu banii tocaţi de către şi prin această instituţie în ultimii 23 de ani, fără nici un rezultat, populăm toată România cu material biologic de import de cea mai înaltă valoare genetică. (...) Vinovatul, în opinia ANARZ-ului, este întotdeauna crescătorul de animale: crescătorul furnizează date eronate, crescătorul minte, crescătorul fură, nu raportează la timp şi corect, nu are grijă, nu e încă pregătit să ţină Registrul genealogic sau controlul oficial etc.. Noi putem să arătăm rezultatele muncii noastre, dar ei nu ştiu cu ce pot să arate că ne-au ajutat, pentru că ori de câte ori le-am cerut sprijinul ca un animal să fie recunoscut, nu au recunoscut ceea ce am realizat noi. Avem doar doi tauri, unul din rasa Albastru Belgian şi unul din rasa Piemonteză, care au fost obţinuţi din alţi tauri codaţi în România şi astfel i-am putut codifica şi i-am şi frunizat la Semtest Craiova, probabil singurii tauri din producţie internă care sunt autorizaţi pentru recoltare de material seminal”.

Vizualizat: 3602 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

12 iulie 2024 - 06:55

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 03 – 10.07.2024, a efectuat plăți în suma totală de 80.864.046,51 lei (16.302.986,34 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

11 iulie 2024 - 17:01

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat astăzi Lista proiectelor depuse aferente submăsurii 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, P4.1.1 „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul fermei (vegetal)”, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, etapa 1, sesiunea 01/ 2024.

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

11 iulie 2024 - 15:10

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 660 din 10 iulie 2024 a fost publicat Ordinul nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024.

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

11 iulie 2024 - 09:06

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că situația în ceea ce privește urșii a fost scăpată de sub control în România, numărul estimativ al animalelor depășind 8.000.

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

11 iulie 2024 - 08:18

Tinerii fermieri până-n 40 de ani beneficiază de Sprijinul complementar pentru venit (CIS YF), o subvenție pe hectar, în plus față de ceilalți fermieri. Subvenția APIA le este garantată tinerilor fermieri timp de 5 ani. Cum se calculează perioada de plată APIA și ce schimbări au survenit în acest an?

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

10 iulie 2024 - 18:14

În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 271/112/2024 pentru modificarea anexei nr. 4 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin OMADR şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020.

Oficial ASTĂZI! Registrul Agricol, modificare titlu de proprietate teren!

Oficial ASTĂZI! Registrul Agricol, modificare titlu de proprietate teren!

10 iulie 2024 - 15:51

MADR a publicat în transparență decizională Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind registrul agricol pentru perioada 2025-2029.

Boala limbii albastre: Simptome, Transmitere, Vaccin

Boala limbii albastre: Simptome, Transmitere, Vaccin

10 iulie 2024 - 14:37

Boala limbii albastre este o afecțiune virală gravă care afectează în principal animalele rumegătoare, cum ar fi oile și bovinele. Cauzată de un virus din genul Orbivirus, boala se răspândește prin înțepăturile unor insecte hematofage și poate duce la pierderi economice semnificative în sectorul zootehnic.

Documente suplimentare la plata subvențiilor APIA pe hectar și cap animal!

Documente suplimentare la plata subvențiilor APIA pe hectar și cap animal!

10 iulie 2024 - 08:22

Sunt situații în care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este obligată prin lege să le solicite fermierilor, crescătorilor de animale documente suplimentare înainte de a le achita subvențiile pe hectar și cap animal. Ce documente suplimentare solicită APIA?

Subvenții APIA la plată până la 15 octombrie 2024! Cuantum hectar, cap animal!

Subvenții APIA la plată până la 15 octombrie 2024! Cuantum hectar, cap animal!

10 iulie 2024 - 07:14

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat recent că achită subvențiile aferente anului 2023 până la data de 15 octombrie 2024. Dată de la care ar urma să fie demarată plata avansului APIA la subvențiile cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale pentru acest an.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Inginer
|
09. 24, 2013. Tuesday 09:53

Sustin cele spuse de Chismorie!!!!!CU CE SE OCUPA A.N.A.R.Z.? Activitatea institutiei este o paguba mare , personalul nu are nici o vina , faptul ca sunt pusi in valoare si sunt obligati sa faca doar hartii este grav ca si SISTEM. Este adevarat, unii stau doar pt a iesi la pensie si incurca totul, sunt vechea garda si sunt sustinuti de MADR prin d-l Neata Ghe., fost dir. la ANARZ. Acest sistem nu mai este in UE de mult, la noi d-zeu cu mila....avem f multi bani si ne permitem. Ameliorare........ o poveste frumoasa.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Neîntelegere

Neîntelegere
Aseara, nevasta-mea a lasat un biletel pe frigider: Detalii