OIERII AU VENIT LA BUCUREȘTI! Reprezentanții fermierilor adevărați din oierit au fost primiți, joi, de ministrul agriculturii, Petre Daea, și de secretarul de stat Daniel Botănoiu. Timp de trei ore, oierii au discutat cu șeful de la Agricultură punct cu punct petiția lor. AGROINFO inserează mai jos, integral, petiția. Documentul dezvăluie afacerile pe care le fac cu banii europeni băieții șmecheri din oierit. Ministrul Petre Daea le-a promis oierilor că va dispune o verificare și că va avea un răspuns pentru ei până la 1 septembrie.
Fermierul Ioan Suciu este din Făgăraș și are 760 de oi. Crescătorul de ovine i-a spus ministrul agriculturii că nu vor renunța până nu se face curățenie în oierit, că vor veni cu miile în București dacă nu se pune punct fraudelor cu banii europeni.
Trebuie să se uite și la noi domnul ministru, la cei mici. Nu numai cei cu 10.000 de oi să trăiască în țara asta și cei cu 500 și cu 1.000 de oi să nu beneficieze de subvențiile mari. (cea mai mare subvenție pentru ovine este sprijinul cuplat, 27 de euro/cap de oaie, cuantum pentru 2016 n.r.). Asociațiile crescătorilor nu au niciun rost. Nu ne ajută cu nimic, nici nu cred că mă cunoaște domnul de la asociația unde sunt înscris, nu știe cum mă cheamă, nu știe cine sunt, doar cotizez bani în fiecare an. Noi ne cerem singuri drepturile.
Dacă este nevoie vom veni mii de ciobani în București. Acum am venit doar reprezentanții miilor de oieri. Nu am venit 2.000 – 3.000 ca să nu încurcăm circulația. Am venit un grup restrâns să ne cerem drepturile și să ne ajute domnul ministru. Noi nu ne oprim. Nu e așa că am venit azi și gata plecăm acasă. Venim și mâine, și poimâine, stăm aici dacă e nevoie. Nu plecăm! Amenință fermierul Ioan Suciu.
Concret, oierii adevărați i-au spus ministrului agriculturii care sunt necazurile lor: sprijinul cuplat, subvenție acordată animalelor de rasă, înscrise în registrele genealogice, este încasat pentru berbeci care nu sunt de rasă, dar culmea, au acte, certificate de origine deși nu se știe care e tatăl, mama, etc., puținii fermieri, privilegiați, care au încasat această subvenție și au luat și ajutorul național tranzitoriu au ajuns să primească de la APIA 170 de lei/oaie, faceți socoteala la 1.000 de oi; când se dă câte un ajutor de minimis de la bugetul de stat pentru achiziția de berbeci de rasă, pe piață oieritului înfloresc afacerile bănoase, se iau berbeci care nu au nicio rasă cu 200 de lei/cap și se vând cu 2.500 de lei/cap și fermierii care-i cumpără descoperă târziu că au fost înșelați; crescătorii de animale nu pot închiria pășuni că intră pe fir băieții deștepți cu mulți bani care miros repede o afacere profitabilă; medicii veterinari învârt afaceri necurate, umflă numărul oilor pe hârtie, încasează subvențiile și le facilitează unora accesul la pășune; redevențele pentru pășuni au crescut în așa hal încât fermierul adevărat ce ia la vamă, adică subvenția, dă la pod, adică plătește redevența la primărie și subvenția încasată nici măcar nu-i ajunge să plătească redevența.
Să ne spună este legal așa ceva?! Să se ducă redevența pe hectarul de pășune până la 700-800 de lei?! Uniunea Europeană nu dă banii ăștia ca ajutor social pentru primării, să-i folosească ei la ce vor. Banii ăștia sunt pentru noi, crescătorii de animale. Fă stâni, repară, înmulțește oile, să împrăștie mușuroaiele și să taie arborii neproductivi. Nu așa! Să vină nea Gheorghe din București, să dea banul și să ia pășunea, spune Dan Petrescu, unul dintre cei mai mari crescători de ovine din Argeș.
Redevența e 700 de lei și subvenția pe hectar e 132 de euro, undeva la 500 și ceva de lei. Noi punem bani din buzunar. Pentru ce?! Avem familii, avem copii, noi nu am furat, noi muncim. Noi suntem transparenți, poate să vină oricine să mă verifice. Eu nu spun că am 700 de oi și, de fapt, să le am în pungă, este supărat fermierul Ioan Suciu.
VEZI VIDEO CU OIERII DUPĂ DISCUȚIA CU MINISTRUL AGRICULTURII!
Distrug crescătorii de ovine adevărați, asta fac. Ăștia care au venit după 2007 sunt prea puțini, 1% care au vrut să facă ceva. Și avem exemple aici, oameni care și-au distrus toată averea. Au muncit ani de zile în Germania, au investit și au pierdut tot din cauza hoților și tâlharilor. Sunt disperați oamenii, sunt și care au 11 copii și primăria le-a anulat contractele pentru pășuni și au dat pășunile unora care nu au habar de oi, de nimic, adaugă Dan Petrescu.
În afacerile cu pășunile care ajung pe mâinile șmecherilor, dar și cele din jurul subvenției mari, sprijinul cuplat, ar fi implicați medicii veterinari. Oierii îi acuză că-și strâng averi pe aranjamente ilegale și că nu-i controlează nimeni. Medicii veterinari ar umfla numărul oilor pe hârtie pentru a încasa banii din subvenții sau pentru a pune mâna pe pășuni. Crotaliile pentru oi sunt pe mâinile lor, iar verificarea fermelor care solicită subvenții de la APIA este făcută tot de ei.
Cine le dă adeverință că au animale celor care merg să liciteze pentru pășuni? Medicul veterinar! Păi, cine-i controlează, fraților, pe medicii veterinari? Cine controlează ANSVSA?! Ei între ei nu-și scot ochii, ei fac și nu-i controlează nimeni, spune fermierul Dan Petrescu. Este oierul care a blocat cu turma sa, în urmă cu aproape două luni, străzile orașului Curtea de Argeș, în semn de protest pentru că a pierdut la licitație o pășune alpină de care se folosise 10 ani și pentru care a plătit redevență primăriei. Oierul a declarat atunci că pășunea ar fi fost adjudecată în favoarea unui profesor universitar care nu ar avea nici vorbă atâtea oi încât să asigure încărcătura pe pășune. Între timp, Primăria Curtea de Argeș a cerut instanței de judecată anularea licitației. Tot Dan Petrescu a dezvăluit cum medicii veterinari din Argeș au înregistrate în baza de date 9.000 de oi, dar, în realitate în acest județ ar fi doar 4.000 de oi. Diferența ar fi doar oi desenate pe hârtie.
Am cazuri concrete în care șeful de la DSV (Direcția Sanitară Veterinară n.r.) este soțul doamnei care e medic veterinar concesionar. Păi, ce, directorul DSV o să-și amendeze soția?! Sau verișorul, fratele că sunt în familie la DSV, dezvăluie și fermierul din Făgăraș.
Uitați-vă în țară cele mai mari asociații ale cui sunt? Medici veterinari, tehnicieni veterinari, directorul nu știu care de la ANARZ sau APIA. Este strigător la cer. Să vă spun cum se pășunează?! Un munte întreg se pășunează într-o săptămână. 7-8 munți sunt luați de o singură turmă de oi. Turma se mută de pe un munte pe altul și noi nu avem unde să ne pășunăm oile, le ținem pe șanțuri,, acuză Dan Petrescu.
Am ajuns bătaie de joc pentru banii munciți zi și noapte. Am ajuns bătaia de joc a României. Toți știu doar atât, să tragă de noi să plătim taxe. Toate mânăriile care se fac se știu între noi. Dar oierii nu vorbesc, le e frică. Asociațiile trag de ei și le spun: să nu te duci la televizor, să nu spui la nimeni, să taci, spune Suciu.
Ministrul agriculturii le-a spus oierilor că e legat de mâini și de picioare în ce privește verificarea ANSVSA, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Celelalte puncte din petiția oierilor, problema berbecilor de rasă care nu sunt de rasă, dar au certificate de origine, cum se acordă sprijinul cuplat și cum sunt organizate licitațiile pentru pășuni, vor fi verificate de Corpul de control al ministrului. Petre Daea i-a asigurat pe oierii, care au avut curajul să dezvăluie că pășunile și miile de euro din subvenții ajung pe mâinile băieților deștepți și nu la fermierii adevărați, că-i va chema la minister, după 1 septembrie, la o discuție alături de liderii federațiilor din oierit.
Până la 1 septembrie, domnul ministru trebuie să ne dea un răspuns. Iar după 1 septembrie trebuie să ne întâlnim aici la Ministerul Agriculturii și cu federațiile. Vă garantez că nu vor veni dacă știu că suntem și noi aici, spune fermierul Dan Petrescu.
DOCUMENT! PETIȚIA OIERILOR DATĂ MINISTRULUI AGRICULTURII!