ȘEDINȚĂ CU SCANDAL! În aceste momente este în plină desfășurare o ședință la Agenția Națională de Zootehnie (ANZ) cu reprezentanții asociațiilor din oierit care dețin registrele genealogice ale raselor de ovine. Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, și Dan Petrescu, oierul din Argeș, cunoscut pentru lupta sa, au fost dați afară de la această ședință chiar de liderii asociațiilor.
Potrivit celor relatate de cei doi oieri, în exclusivitate pentru AGROINFO, directorul ANZ, Lelior Iacob, a încercat să împace spiritele, chiar a dorit să-i convingă pe liderii asociațiilor să accepte prezența celor doi oieri la ședință. Liderii asociațiilor care dețin registrele genealogice, printre ei, Dumitru Andreșoi de la Hunedoara, considerat cel mai bogat cioban din România, el însuși spune că are o turmă de vreo 40.000 de oi, Iancu Polifronie de la Constanța, Ionică Nechifor din Botoșani și alții care se află la ședința cu ANZ ar fi refuzat să participe la discuțiile despre genotiparea ovinelor, cărțile de rasă, berbeci cu rasă și fără rasă, dacă la ședință participă și cei doi oieri.
Liderii din oierit ar fi spus, de față cu cei doi crescători de ovine, care luptă demult ca să se termine o dată pentru totdeauna cu afacerile necurate, că ei refuză orice discuție cu ANZ în prezența lui Ghiță Ciobanul și a lui Dan Petrescu. Cu alte cuvinte, vor să discute cu ușile închise și departe de urechile altor oieri, mai ales ale celor care au clamat tot timpul ilegalitățile din oierit, cum sunt vânduți berbecii fără buletine de analize, fără să se știe paternitatea lor, fără să corespundă rasei, dar, culmea, cu certificate de origine. Așa ar fi reușit unii să umple țara de berbeci pricăjiți, dar vânduți la prețuri uriașe, 3.000 de lei/bucata, în condițiile în care o oaie se vinde cu 70 de lei, iar kilogramul de miel în viu abia cu 4 lei. Odată cu vânzarea heirupistă a berbecilor cu certificate de origine suspecte, obligatoriu de avut în turmă pentru crescătorii de ovine care vor subvenția de 15 euro/cap de oaie, țara s-a umplut de scrapie, o boală mortală care poate duce la sacrificarea întregului efectiv de ovine dintr-o fermă.
VIDEO AICI CU DECLARAȚIILE CELOR DOI OIERI, AFLAȚI ÎN FAȚA AGENȚIEI NAȚIONALE DE ZOOTEHNIE!
Suntem în fața Agenției Naționale pentru Zootehnie, am vrut să participăm și noi la o ședință, la care, văd, că ni s-au închis ușile. Dacă am intrat înăuntru, au ieșit afară, au spus că nu au ce discuta de față cu noi. Ne-au cerut delegație, le-am arătat delegația pe care o avem de la PRO AGRO, și mai presus, le-am spus că avem aprobarea domnului ministru ca să participăm la această ședință. Din motive necunoscute, acești conducători al cărților de rasă din România nu sunt de acord să știm ce se întâmplă în România. Mai mult de atât, doamna Mândruța de la ANARZ ne-a spus că domnul ministru nu are caracter pentru că nu a venit cu noi, declară Ghiță Ciobanul.
Nu am venit aici personal pentru noi, am venit pentru toți fermierii din țara asta, că vrem să fim și noi în rând cu toată lumea și la curent cu absolut tot ce se întâmplă în țara asta. Nu unii să-și facă cărțile așa cum vor ei și ceilalți să rămână doar cu dările către stat și cu absolut nimic din partea statului. Am venit să asistăm la această ședință, să fim informați pentru viitor, să putem să informăm publicul și ciobanii din România despre tot ce se întâmplă, despre tot ce se discută, despre carte de rasă, despre fermele de elită, despre programul Uniunii Europene care se discută aici.
Nu-i mai numesc hoți, cum am făcut-o, le spun oameni deștepți. Oamenii deștepți lucrează cu ușile închise, prezența noastră i-a afectat foarte tare, s-au ridicat de la masă spunând chiar că își predau registrele aici, la ANZ și pleacă din sală dacă noi mai asistăm la această discuție. Dragi ciobani, dragi fermieri din țara asta, dacă voi considerați că noi suntem oile negre ale României, analizați și discutați și vedeți cine în țara asta vrea binele oieritului și cine vrea răul, cine vrea ca fermierul și cel mic de jos de tot să aibă același drept ca și cel mare? Nu unii într-un fel și alții în alt fel. Acum pot să-i numesc șmecherii care vin la București, care au ajuns la ora asta să denigreze și ministrul, așa cum este ministrul, declară Dan Petrescu.
Întrebarea este: de ce au refuzat liderii asociațiilor crescătorilor de ovine să discute în prezența celor doi ciobani tocmai despre certificate de origine, cărți de rasă, berbeci de rasă și alte probleme care privesc ameliorarea la ovine? De ce vor să facă asta cu ușile închise? Ce au de ascuns față de ceilalți crescători de ovine, direct interesați și ei de regulile impuse de regulamentele europene în sectorul ovin?
AGROINFO a încercat să-i contacteze telefonic pe câțiva dintre liderii asociațiilor, dar ședința de la ANZ este în plină desfășurare. Publicația noastră este imparțială și chiar îi încurajăm pe acești lideri să-și spună opinia, să aflăm de ce au refuzat prezența la ședința de astăzi a celor doi oieri, chiar și în ciuda insistențelor directorului ANZ, care s-a arătat dispus să accepte participarea lor.
Ghiță Ciobanul și Dan Petrescu sunt recunoscuți deja că luptă, cum spun ei, cu gruparea de băieți șmecheri din oierit. Ei sunt ciobanii care au îndrăznit să meargă până la Bruxelles, în 2017, ca să dezvăluie instituțiilor europene neregulile din oieritul din România. Alături de Ionică Sterp din Bihor, de Ioan Suciu din Făgăraș și de alți oieri, care-și spun ciobani adevărați, cei doi au protestat anul trecut la Ministerul Agriculturii pentru că în țara noastră, în oierit, s-ar merge până acolo încât s-ar falsifica certificate de origine pentru berbeci, cu scopul de a încasa subvenția cea mai mare din oierit, sprijinul cuplat, licitațiile pentru pășuni ar fi trucate, oieritul ar fi stăpânit de băieți deștepți, capabili să obțină profit din vânzarea unor berbeci care sunt de rasă doar pe hârtie, în realitate sunt slabi, nenorociți, și capabili să degenereze rasele.
Directorul ANZ, Lelior Iacob, a declarat, pentru AGROINFO, înainte de începerea ședinței, că discuția cu reprezentanții oierilor vizează detaliile tehnice care trebuie puse în aplicare conform Regulamentului european 1012/2016 care privește ameliorarea raselor de animale, dar și genotiparea ovinelor.
Regulamentul european a devenit obligatoriu pentru fermele de animale din România din data de 1 noiembrie 2018. Astfel, la ANZ, în această săptămână, au demarat discuțiile cu liderii crescătorilor de animale. Pe 30 ianuarie 2019, directorul ANZ ne-a spus că a discutat cu asociațiile crescătorilor de bovine care dețin cărțile de rasă, iar astăzi este rândul asociațiilor din oierit.