Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

VIDEO! CIOBAN DISPERAT: OILE AGONIZEAZĂ! 14 OI GESTANTE MI-AU MURIT ÎN 24 DE ORE!

Publicat: 12 februarie 2019 - 21:06
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

MISTER! Oile mele agonizează! Cad jos și tremură! Nu mai mănâncă și sunt așa, băncădite, cum spunem noi. Și alea care nu intră în agonie, au avortat mieii, este supărat crescătorul de ovine Alin Cosmin Ienciu, din localitatea Cehu Silvaniei, județul Sălaj. De trei zile, de când a început coșmarul oierului, medicii veterinari nu au găsit încă boala care le răpune pe oi. Fermierul ne-a spus că 14 oi i-au murit în 24 de ore.

La un efectiv de 270 de oi câte are Alin Cosmin Ienciu, 14 oi moarte în doar 24 de ore și toate gestante, e o pagubă serioasă. Problema spinoasă este că medicii veterinari de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj au dat un diagnostic, au prescris tratament, dar oile nu și-au revenit. Dimpotrivă, au început să intre pe capete în agonie și după câteva ore de chin să moară. Crescătorul ne spune că primele atinse de boală sunt oile gestante. Multe au avortat.

VIDEO AICI CU OILE ÎN AGONIE! PAGINA FACEBOOK AGROINFO!

Calvarul a început în urmă cu aproape două săptămâni. I-am spus medicului veterinar concesionar: Uitați care e treaba. La mine au început să cadă oile pe capete. Încep să moară oile. Nu știu ce se întâmplă, e o problemă mare. Atunci, doamna doctor a scos telefonul și mi-a dat un număr de la DSV Sălaj. Domnul doctor Ardelean de la DSV Sălaj, om liniștit și calm, mi-a cerut să-i duc la analiză: capul, intestinele și un os de la pulpa din spate. Mi-o explicat cum să o dezosez, cum să o pregătesc și să mă prezint cu toate la Zalău. Când l-am sunat pe domnul doctor deja aveam 5 oi atinse de boală. Am sacrificat o oaie și i-am dus ce mi-a cerut. Dânsul mi-a telefonat, nu mi-a trimis nimic înscris, un buletin de analiză, nimic.

oi-coma-coperta_b

Când mi-a telefonat, mi-a zis: Oile au o formă foarte severă de anaerobioză. Să faceți coglavax (vaccin n.r.) și patru feluri de medicamente. Mi-a zis în felul următor: să le fac oxitetraciclină dizolvată în apă, amoxacilină, încă un medicament și un ser la care nu le mai rețin numele. Domnul doctor mi-a spus că luate toate medicamentele sunt scumpe, dar să merg pe oxitetraciclină și pe vaccin.

Mi-a recomandat să sistez porumbul și să trec animalele pe fân pentru că e multă proteină. După ce am început să le dau vaccinul, oile mele au început pe capete să cadă jos, să intre în moarte clinică, să scrâșnească din dinți, să-și piardă direcția de mers. Când crizele le lasă, mănâncă, beau apă, după aia iar le apucă crizele. Am sunat iarăși vineri (8 februarie n.r.) la domnul doctor Ardelean și mi-a spus că trebuia să dizolv oxitetraciclina în mai multă apă, dar când mi-a zis prima oară nu a fost destul de explicit, spune crescătorul de ovine din Cehu Silvaniei, pentru AGROINFO.

Astăzi, marți, 12 februarie, oierul ne-a anunțat că i-au murit deja 14 oi și că alte oi sunt în agonie. Oierul bănuiește că oile lui s-au îmbolnăvit de scrapie, o boală mortală care odată intrată în efectiv poate duce la sacrificarea întergii turme.

Cum stă treaba? Crescătorul a venit cu niște organe de oi în putrefacție și două capuri. Capurile să le testăm pentru screpie. Acum am sunat la Satu Mare și au ieșit testele negative pentru screpie. I-am spus: omule, o oaie pe care o vezi tu că pică jos și are semne că nu mai scapă, când e în comă sacrific-o și adu-mi organele să le fac un examen bacteriologic. Vineri am făcut bacteriologicul și a ieșit crescut un clostridium, deci anaerobioză. Astea i le-am făcut gratuit că mi-a fost milă de el. Am zis: hai că fac și o antibiogramă.

După care s-a dus la un coleg, a cumpărat oxitetraciclină, a administrat-o el și mă sună sâmbătă (9 februarie n.r.) că mai multe oi nu sunt ok. Dar cum ai făcut tratamentul? L-am întrebat. Că a făcut în două găleți, a turnat oxitetraciclina și a pus-o în concentrația aia pe valău. Și după aia, tot a completat cu apă pe măsură ce a trecut tratamentul. Păi, omule, tu îți dai seama că primele oi care au băut, au băut o concentrație foarte mare?! Tu de ce nu ai umplut valăul cu 120 de litri sau 100 de litri de apă, cât încape în valău, ca să bea toate uniform. Că nu m-am gândit, că nu știu ce. No, bun. Acum m-a sunat (luni, 11 februarie n.r.) că a chemat nu știu ce medici veterinari concesionari de pe acolo și că e problemă din cap. Eu de asta am și sunat la DSV Satu Mare și la screpie a ieșit negativ, a declarat medicul veterinar  Romolică Ardelean, DSVSA Sălaj, pentru AGROINFO.oi-coma_b

Medicul veterinar din Sălaj adaugă că oile ar fi trebuit vaccinate de două ori pe an.

Crescătorii nu se îndură să facă vaccinul polivalent de două ori pe an și primăvara, în perioada asta a anului, cele mai frumoase oi, cele mai bune, toate se duc pentru că nu au făcut tratamentul. A zis că o să le vaccineze. Vaccinează-le, dar care sunt afectate, se duc. Și cu tratamentul cu oxitetraciclină care scapă, scapă, care nu, nu mai ai ce face. El trebuia să facă vaccinare de două ori pe an, nu o dată pe an. Eu l-am ajutat, i-am făcut gratuit antibiograma, însămânțare, mai spune dr. Ardelean.

Astăzi, oierul s-a dus din nou la DSVSA Sălaj. De data aceasta, i s-a prescris pentru oi un antibiotic injectabil. Dar spune că-i este teamă să le facă oilor medicamentul pentru că el bănuiește, în continuare, că sunt atinse de scrapie, în ciuda testelor care au ieșit negative.

Azi, medicii de la DSV Sălaj mi-au dat să le fac duocycline 200 miligrame, injectabil, pe care am dat 860 de lei și mi-au spus că oile au făcut anaerobioză pe bază nervoasă. Vreau să trimit la București sau la Cluj Napoca un cap de la o oaie afectată, să-mi spună cineva ce au.

Am cerut la DSV Sălaj să vină aici la mine o comisie de medici și mi-au zis că trebuie să fac petiție și să se aprobe. Ce se întâmplă în țara asta cu anaerobioza asta?! Nici la asta nu găsim tratament?!  Spune cu disperare oierul.

În familia lui Alin Cosmin Ienciu, de trei generații încoace, toți s-au ocupat numai de oi. Întreaga familie supraviețuiște din turma de 270 de ovine.

Potrivit medicilor veterinari, anaerobioza este o boală infecțioasă cauzată de bacterii anaerobe din genul Clostridium, care determină anumite entități infecțioase, în funcție de tipul bacteriei incriminate. Aceasta vizează atât infecția tubului digestiv, tradusă prin tulburări gastro-intestinale („enterotoxiemia oilor adulte“, „enterotoxiemia tineretului ovin“), cât și modificări ale unor organe interne („boala rinichiului moale“) la tineretul ovin. Boala apare la mieii și oile în stare bună de întreținere, care sunt hrănite cu multe concentrate sau pasc pe pășuni bogate. Această alimentație duce la stagnarea alimentelor în diferitele segmente ale tubului digestiv, determinând multiplicarea clostridiilor care declanșează boala.oi-coma-3-bun_b

Semnele clinice se manifestă prin abatere, oboseală, mers clătinat și nesigur, de unde și denumirea populară a bolii de „bâjbâială“. Animalul cade, are privire speriată, scrâșnește din dinți și prezintă spumozități, uneori sangvinolente, la nivelul cavităților bucale și nazale.

Animalele pot să prezinte diaree, uneori cu sânge, moartea survenind în general în câteva ore, fiind rare cazurile de vindecări.

Câteva dintre semnele clinice par să coincidă cu cele de la scrapie. Potrivit ghidului publicat pe pagina oficială a Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), printre semnele care indică prezența scrapiei se află și scrâșnirea din dinți, stare de abatere, tremurat, oile merg împleticit, cad din picioare și scad în greutate.

Vizualizat: 6857 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Pavel
|
02. 13, 2019. Wednesday 11:16
Pentru anaierobeoza nu este medicament de tratare ci doar pentru preventie si eu am patit la fel acum vreo 8 ani pina nu se prea stia de coglavax care e pentru preventie su din imagini se poate vedea multe....
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Bancul zilei

Papagal regal...

Papagal regal...
Ion pleacă la muncă, pe vapor, iar la plecare, Gheorghe îl roagă să-i aducă şi lui un papagal. Detalii