16 euro/cap de ovină sprijinul cuplat, iar la bovine s-ar putea să dublăm sprijinul cuplat, declară ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
Regulile impuse pentru încasarea sprijinului cuplat au determinat un număr mic de fermieri români care vor beneficia de această subvenție. Crescătorii de bovine care au animalele înscrise în Registrul genealogic și îndeplinesc și celelalte criterii de eligibilitate au toate șansele să înacaseze aproape 600 euro/cap de vită de carne și 500 euro/cap de vacă de lapte.
Crescătorii de animale trebuie să știe că sprijinul cuplat pe cap de oaie va fi undeva la 16 euro, iar sprijinul cuplat la bovine s-ar putea să se dubleze, declară Achim Irimescu.
România a solicitat Comsiei Europene sprijin cuplat pentru 300.000 de capete de vaci de lapte și 35.000 de capete de vite de carne. Se pare că abia 80.000 de animale ar îndeplini condițiile și criteriile impuse.
La vacile de lapte, Comisia Europeană ar fi aprobat un buget de 75 de milioane de euro, iar la bovinele de carne 10,5 milioane de euro. Fiind puțini fermieri eligibili, există toate șansele ca valoarea subvenției să fie dublă.
În sectorul ovine, a fost solicitat sprijin cuplat pentru un efectiv de 3 milioane de capete. Crescătorii de ovine au un avantaj pentru că au derogare pentru 2015 în ce privește înscrierea animalelor în Registrul genealogic.
La ovine, pentru 2015, Comisia Europeană ar fi aprobat pentru plata spriinului cuplat un buget de 27 milioane de euro. Din 2016, crescătorii de ovine nu vor mai încasa această subvenție dacă nu au animalele înscrise în cărțile de rasă.