Adama
Vinasa Rompak

VERIFICĂRI ÎN FERMELE DE ANIMALE pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA! CE CONTROLEAZĂ INSPECTORII?

Publicat: 31 iulie 2019 - 21:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ATENȚIE, VIN INSPECTORII SANITARI VETERINARI! Acțiunea de verificare a fermelor de creștere a animalelor care au solicitat subvenții la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru acest an durează până la data de 20 septembrie 2019. Sunt verificate exploatațiile zootehnice incluse în eșantionul național de control APIA. Ce verifică echipele de inspectori sanitari veterinari?

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, DSVSA, Covasna a transmis astăzi, 31 iulie 2019, un comunicat de presă în care detaliază ce vor verifica inspectorii în fiecare exploatație zootehnică.

Aproape 300 exploataţii de animale vor fi controlate în perioada următoare de inspectorii DSVSA Covasna privind verificarea acordării subvenţiilor APIA.

Inspectorii DSVSA efectuează în toată țara controlul şi supracontrolul cerinţelor legale în materie de gestionare privind siguranţa alimentară (SMR 4 şi 5), identificarea şi înregistrarea animalelor (SMR 6-8), bolile animalelor (SMR 9) şi bunăstarea animalelor (SMR 11-13).

Cele 7 echipe a câte 3 inspectori DSVSA vor controla la peste 7.000 bovine, 10.000 ovine, 200 caprine şi aproape 2.000 porcine respectarea cerinţelor legale de ecocondiţionalitate şi a bunelor practici agricole şi de mediu (SMR/GAEC).

Vor fi verificate în principiu următoarele aspecte:

- Activităţile de producţie, prelucrare şi punere pe piaţă a alimentelor şi a hranei pentru animale.
- Utilizarea nejustificată a anumitor substanţe cu efect hormonal sau antibiotice în creşterea animalelor.
- Identificarea prin crotaliere şi înregistrarea tuturor bovinelor, ovinelor, caprinelor şi suinelor din gospodărie în termenele legale, deţinerea de documente şi paşapoarte pentru efectivele existente.
- Corelaţia dintre numărul animalelor moarte sau sacrificate de necesitate şi numărul probelor depuse la laboratorul sanitar veterinar judeţean în vederea stabilirii diagnosticului.
- Respectarea normelor minime de bunăstare a viţeilor, porcinelor şi a altor animale de fermă.
Tematica controlului vizează aspecte ca:
- existenţa şi ţinerea la zi a registrului exploataţiei (în cazul fermelor autorizate sau înregistrate), respectiv dosarul cu colecţia de formulare (formulare verzi, F1-F3, paşapoarte etc.) pentru gospodării particulare crescătoare de animale;
- respectarea prevederilor legale privind păstrarea condiţiilor de înregistrare a exploataţiilor comerciale : contract cu un cabinet veterinar, contract cu o unitate de neutralizare, contract de prestări cu IQM, utilizator SNIIA etc.);
- respectarea prevederilor legale (inclusiv a termenelor) referitoare la identificarea şi înregistrarea animalelor;
- anunţarea medicului veterinar şi gestionarea aspectelor legate de naştere, vânzare, sacrificare, mortalitate etc.;
- concordanţa între efectivele de animale existente în acte, respectiv în Baza Naţională de Date (electronic) şi cele existente fizic în exploataţii, animalele fiind verificate individual privind identificarea (crotalierea), paşapoarte existente, formularele de mişcare ori evenimente (F1-F3 - formularele verzi);
- anunţarea medicului veterinar asupra cazurilor de mortalitate sau sacrificări de necesitate şi trimiterea spre analiză de laborator a tuturor capetelor de la bovinele şi ovinele adulte moarte sau sacrificate;
- anunţarea la termen a medicului veterinar asupra pierderii crotaliilor şi achiziţionarea acestuia (dovada acestuia este formularul F3);
- aspecte privind tratamentele efectuate la animale (Registrul de consultaţii şi tratamente) şi igiena produselor alimentare primare obţinute;
- aspecte privind protecţia şi bunăstarea viţeilor şi a porcinelor.

Pentru o evidenţă cât mai clară în beneficiul proprietarilor de animale, medicii veterinari trebuie să fie anunţaţi prin înscrierile de către proprietari în Registrul de notificări care în mod obligatoriu trebuie să se regăsească la nivelul fiecărui cabinet veterinar. Fără aceste notificări scrise, anunţarea medicului veterinar nu este conformă prevederilor legale şi proprietarul de animale nu este absolvit de o eventuală vinovăţie.

Controalele se efectuează în baza unor fişe standard de inspecţie, care prevăd prezenţa animalelor în exploataţia verificată.

Pentru buna desfăşurare a controlului, având în vedere faptul că rezultatele acestuia se materializează în acordarea sau neacordarea (eventuale penalizări) subvenţiilor, proprietarii exploataţiilor non-profesionale cu animale sunt rugaţi să ia legătura cu medicii veterinari de circumscripţii, cu utilizatorii de SNIIA, şi să-şi pună la punct atât evidenţele, cât şi condiţiile de adăpostire-, furajare- şi bunăstare a animalelor deţinute.

De subliniat este faptul că nerespectarea măsurilor verificate, pe lângă amenzile aplicate pe loc (de la 600 până la 1200 lei în cazul persoanelor fizice, cuantumul fiind mult mai mare în cazul persoanelor juridice), pot afecta întreaga subvenţie sub forma unor penalităţi, aplicate de APIA, în funcţie de gravitatea neconformităţilor constatate. Acţiunea se va finaliza la data de 20.09.2019.
Director executiv DSVSA Covasna
Dr. Siko Barabasi Sandor

Vizualizat: 4856 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii