Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Un nou proiect al Legii pajiștilor a fost supus dezbaterii publice

Publicat: 13 martie 2013 - 21:32
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a publicat pe site-ul oficial, pentru dezbatere publică, proiectul actualizat al „Legii pajiștilor permanente”, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 18/1991 privind fondul funciar.

Potrivit proiectului de act normativ, deținătorii de pajiști sunt obligaţi să mențină suprafața totală ocupată de pajiști la 1 ianuarie 2007.  Legea prevede că există şi excepții la interdicția de scoatere definitivă sau temporară din circuitul agricol al pajiștilor. Aceste excepții pot fi avizate doar de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi se pot face pentru: amplasarea de construcții care deservesc activități agricole, rețelele de comunicații electronice sau elemente de infrastructură necesare acestora, refugii montane în caz de urgență, înființarea de noi capacități de producere a energiilor regenerabile, precum şi amplasarea obiectivelor de interes național. Scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor având categoria de folosință pajiști pentru realizarea obiectivelor de investiții prevăzute la alin.(3) se face  numai în condițiile prevăzute de legislația în vigoare, precum și cu respectarea metodologiei ce se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

“Pentru punerea în valoare a pajiștilor aflate în domeniul privat al comunelor, orașelor, respectiv municipiilor şi folosirea eficientă a acestora, consiliile locale, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice având animale înscrise în registrul Naţional al Exploatațiilor, pot încheia contracte de închiriere, în condițiile legii, pentru suprafețele de pajiști disponibile, proporțional cu efectivele de animale deținute în exploatație, pe o perioadă de minimum 10 ani”, se arată în expunerea de motive care a însoțit proiectul acestei legi.

Normele metodologice de aplicare a acestei legi urmează să fie aprobate prin hotărâre a Guvernului, la propunerea MADR, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Vizualizat: 4353 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor APROBAT ASTĂZI de Guvern!

Ajutor APROBAT ASTĂZI de Guvern!

29 noiembrie 2022 - 19:59

În ședinţa Guvernului din 29 noiembrie 2022 a fost aprobată Hotărârea privind modificarea art.8 din HG 147/2022 pentru aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de verificare şi control ale acesteia în anul 2022", anunță un comunicat MADR. 

Decizie MADR ACUM plăți directe fermieri, crescători animale!

Decizie MADR ACUM plăți directe fermieri, crescători animale!

29 noiembrie 2022 - 19:47

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, într-un comunicat transmis acum Agroinfo, că a decis ca un procent de 3%, în fiecare an, din plățile directe ale fermierilor, cuvenite acestora în perioada 2023-2027, să fie direcționat către un ajutor acordat fermierilor care au pierderi ca urmare a fenomenelor meteorologice nefavorabile. Această formă de sprijin este inclusă în Planul Național Strategic. 

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

29 noiembrie 2022 - 19:20

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru submăsura 19.1 „Sprijin pregătitor” din cadrul subprogramului tematic LEADER, finanțat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), în vederea deschiderii sesiunii de finanțare în perioada următoare.

Comunicat APIA ACUM! Plată subvenții APIA decembrie 2022!

Comunicat APIA ACUM! Plată subvenții APIA decembrie 2022!

29 noiembrie 2022 - 14:01

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în cursul lunii decembrie 2022 se depun Cererile de acord pentru finanţare aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură pentru anul 2023, la centrele judeţene ale APIA pe raza cărora sunt situate exploatațiile agricole pentru care se solicită ajutorul de stat sau unde au fost depuse cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă.

Pe masa Guvernului ASTĂZI: Ajutor de minimis fermieri!

Pe masa Guvernului ASTĂZI: Ajutor de minimis fermieri!

29 noiembrie 2022 - 07:59

Guvernul României se întrunește astăzi, la ora 13:30, în ședința săptămânală. Conform comunicatului Executivului, pe lista actelor care urmează a fi supuse aprobării se află și proiectul de hotărâre de Guvern privind modificarea art. 8 din Hotărârea Guvernului nr. 147/2022 pentru aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi", precum şi pentru stabilirea unor măsuri de verificare şi control al acesteia în anul 2022.

Ajutor de secetă pe hectarul de pășune!

Ajutor de secetă pe hectarul de pășune!

28 noiembrie 2022 - 16:07

Crescătorii de animale care au protestat astăzi, 28 noiembrie 2022, la Satu Mare, într-un marș cu tractoarele pe străzile orașului cer un ajutor de secetă pe hectarul de pășune. Ei sunt nemulțumiți pentru că au fost excluși de la plata despăgubirilor de secetă. De asemenea, Ministerul Agriculturii, după ce a anunțat un ajutor de 73 euro/bovină, nu mai spune nimic despre un ajutor pentru crescătorii de vaci.

Șeful APIA ACUM: Subvenția APIA pe ha este un drept al celui care lucrează terenul!

Șeful APIA ACUM: Subvenția APIA pe ha este un drept al celui care lucrează terenul!

28 noiembrie 2022 - 10:05

Cine are dreptul să beneficieze de subvenția APIA pe hectar, proprietarul terenului sau fermierul care lucrează terenul? Este un subiect care stârnește vii dezbateri. Sunt proprietari de teren care încasează subvențiile APIA în timp ce terenul lor este lucrat de un fermier. Total incorect! Subvenția APIA este  dreptul celui care lucrează terenul, nu al celui care deține terenul.

VIDEO! ZI de PROTEST! Fermierii români strigă: AJUNGE!

VIDEO! ZI de PROTEST! Fermierii români strigă: AJUNGE!

28 noiembrie 2022 - 07:56

Fermierii, crescătorii de animale din județul Satu Mare au început de ieri, duminică, să se strângă cu utilajele agricole la sediul Cooperativei Samus Lact. Astăzi, 28 noiembrie 2022, e zi de protest. Fermierii strigă: AJUNGE!

Fermierii au negociat cu ministrul Daea ajutorul pentru secetă! Ce decizie s-a luat!

Fermierii au negociat cu ministrul Daea ajutorul pentru secetă! Ce decizie s-a luat!

25 noiembrie 2022 - 18:36

Reprezentanții asociațiilor de fermieri și ministrul agriculturii, Petre Daea, au ajuns joi, 24 noiembrie, la un consens privind implementarea schemei de ajutor pentru secetă, stabilită prin OUG 157/2022.

MADR ASTĂZI: Sancțiunile Ordonanței pesticidelor NU VIZEAZĂ sub nicio formă FERMIERII!

MADR ASTĂZI: Sancțiunile Ordonanței pesticidelor NU VIZEAZĂ sub nicio formă FERMIERII!

25 noiembrie 2022 - 11:23

Ministerul Agriculturii a transmis astăzi către Agroinfo un nou comunicat despre proiectul de Ordonanță de urgență care reglementează comercializarea, folosirea pesticidelor, substanțelor chimice. MADR subliniază că sancțiunile din actul normativ, amenzi, pedeapsa cu închisoarea NU vizează fermierii. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
Pavaza
|
04. 07, 2013. Sunday 16:11

Mare RAU in tara asta! Aici la noi la Sicula in Judetul ARAD bate vantul,nimeni nu ia seama la toate abuzurile facute de unii din consiliierii primariei,s-au arat din pasune zeci de hectare si au dat terenul cu titlu in proprietate unor persoane ,nu ma intereseaza asta ,insa au calcat astfel legea care prevede si impune pastrarea suprafetei de pasune intacta avuta pana la 1 ianuarie 2007, Cum sa mai tina oamenii animale? Stiu cei dela MADR si CE ca primariile din Romania respectiv (SICULA Judetul ARAD) cu buna stiinta au distrus pasunile?. Asta era porunca forurilor Europene catre MADR ???..sau sa pastreze suprafata de pasune avuta la 1 ianuarie 2007? Din lacomie, ca poate o sa puna mana pe ceva valuta din suventii ,bineinteles fara nici o investitie in pasune ca si pana acum ,cand luau banii pe pasune si era curatata de crescatori , s-au pus sa faca asociatie pana mai e timp sa nu piarda ocazia,ca vine legea asta noua curand, si ajutati cu siguranta de persoane influente din justitie ,rude ,pela primarie unii s-au si declarat sefi de asociatie si au amenintat crescatorii ca cine nu se inscrie in asociatie nu vor primi pasune. Pana unde sa ajuns!!! ...cata incompetenta,dar au uitat ca vor trebui sa puna documentatia cadastrala si geografica a pasunii cat si alte documentatii, etc ,cu suprafata de pasune care este actuala si care era in 2007 la 1 ianuarie si pe care au arat-o,asadar cineva va trebui sa raspunda, si sa refaca suprafata arata, acolo unde era ,bineinteles cu consecinte ,daca mai e cuvant de onoare ,angajamentul MADR fata de CE caruia i-a promis ca va respecta legea impusa de Dansii catre MADR pastrand astfel pasunile intacte. Si Consiliul din Sicula in frunte cu consilierii ,care nu avea drept de distrugere a pasunii decat in cazuri speciale ,au abuzat de putere si fara aprobare dela MADR s-au pus pe treaba si au distrus cateva zeci de hectare dand suprafata ,bineinteles celor carora nu le-a mai iesit suprafata arabila la socoteala . Acum ce vor zice oare cei din CE cand vor afla ca legea nu este lege ,ca nu este respectata la SICULA ,si MADR nu stie s-au se face ca nu stie ca primariile fara aprobarea dumnealor au distrus pasunea ??!!! Nu sunt impotriva asociiatiilor cand sunt facute si conduse de persoane competente,sunt impotriva hotilor.Sa auzim de bine.

2.
paulcreitaru
|
03. 16, 2013. Saturday 11:30

Domnilor,aveti lege (214-fara norme),ordinul 246,majoritate in parlament ,guvern fara unguri si bateti toaca cu proicte fara sfarsit!
Ori sintem prosti vostri ,ori va trebui sa ne luam campii catre VEST SI DRACU va mai voteza,ca tiganii neau luat-o inainte !
Luptati-va cu AFLATOXINE pana aduce Flutur inapoi gripa aviara,ca sa ne facem treaba,o s-o luam razna ,primarii continua hotiiile si ai vostri si ai lor,composesori fac ce vor,bani se duc dupa ceilalti si calea hotiilor ramane in fuctie! PROIECTUL ,PROIECTULUI VA RAMNE PRIOECT!
UNDE -I PUTEREA ?

1.
paulcreitaru
|
03. 16, 2013. Saturday 11:13

Sunt niste circari care continua seria haosului! cu 70 procente,in parlament cu lege in vigoare fara norme (L 214),cu guvern care poate trece orice lege ca buldozerul,ne lasa si in 2013 in CEATA HOTIILOR, ,primari lor si ai altora fac ce stiu ei sa faca, composesorii si ei ca primarii,pasunile se duc dracului ,banii subventiei dupa ceilaltii si noi crescatorii de animale trebuie sa luam calea transhumatei catre EUropa,poate asa sa supravietuim si sa ajungem macar tiganii nostrii din urma!
UNDE E PUTIINTA NU E STIINTA ! Sa va fie de bine domnilor si luptati-va cu AFLATOXINELE ,PANA REVINE GRIPA AVIARA ! Initia-tI PROIECTE PANA LA sfatsitul mandatului si va garantam ca nici oile nu va mai voteaza!

Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Headerele OROS pentru recoltat porumb și floarea-soarelui

Headerele OROS pentru recoltat porumb și floarea-soarelui

Compania producătoare de headere OROS Linamar a venit cu artileria grea la INDAGRA 2022! În atenția vizitatorilor a fost headerul de recoltat porumb OROS Cornado pe 12 rânduri rabatabil cu tocător de tulpini pe fiecare secție și viteza de lucru de până la 15 km/h. Noutatea cu care s-au prezentat anul acesta la INDAGRA este hederul de floarea-soarelui SUNIN care are o distanță de 9 metri și recoltează independent de lățimea de semănat.

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Întâmplare...

Întâmplare...
Un tip vine acasă de la serviciu şi observă cu stupoare că în gura dobermanului său era iepuraşul vecinilor. Detalii