Adama
Vinasa Rompak

Un nou proiect al Legii pajiștilor a fost supus dezbaterii publice

Publicat: 13 martie 2013 - 21:32
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a publicat pe site-ul oficial, pentru dezbatere publică, proiectul actualizat al „Legii pajiștilor permanente”, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 18/1991 privind fondul funciar.

Potrivit proiectului de act normativ, deținătorii de pajiști sunt obligaţi să mențină suprafața totală ocupată de pajiști la 1 ianuarie 2007.  Legea prevede că există şi excepții la interdicția de scoatere definitivă sau temporară din circuitul agricol al pajiștilor. Aceste excepții pot fi avizate doar de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi se pot face pentru: amplasarea de construcții care deservesc activități agricole, rețelele de comunicații electronice sau elemente de infrastructură necesare acestora, refugii montane în caz de urgență, înființarea de noi capacități de producere a energiilor regenerabile, precum şi amplasarea obiectivelor de interes național. Scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor având categoria de folosință pajiști pentru realizarea obiectivelor de investiții prevăzute la alin.(3) se face  numai în condițiile prevăzute de legislația în vigoare, precum și cu respectarea metodologiei ce se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

“Pentru punerea în valoare a pajiștilor aflate în domeniul privat al comunelor, orașelor, respectiv municipiilor şi folosirea eficientă a acestora, consiliile locale, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice având animale înscrise în registrul Naţional al Exploatațiilor, pot încheia contracte de închiriere, în condițiile legii, pentru suprafețele de pajiști disponibile, proporțional cu efectivele de animale deținute în exploatație, pe o perioadă de minimum 10 ani”, se arată în expunerea de motive care a însoțit proiectul acestei legi.

Normele metodologice de aplicare a acestei legi urmează să fie aprobate prin hotărâre a Guvernului, la propunerea MADR, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Vizualizat: 4483 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
Pavaza
|
04. 07, 2013. Sunday 16:11

Mare RAU in tara asta! Aici la noi la Sicula in Judetul ARAD bate vantul,nimeni nu ia seama la toate abuzurile facute de unii din consiliierii primariei,s-au arat din pasune zeci de hectare si au dat terenul cu titlu in proprietate unor persoane ,nu ma intereseaza asta ,insa au calcat astfel legea care prevede si impune pastrarea suprafetei de pasune intacta avuta pana la 1 ianuarie 2007, Cum sa mai tina oamenii animale? Stiu cei dela MADR si CE ca primariile din Romania respectiv (SICULA Judetul ARAD) cu buna stiinta au distrus pasunile?. Asta era porunca forurilor Europene catre MADR ???..sau sa pastreze suprafata de pasune avuta la 1 ianuarie 2007? Din lacomie, ca poate o sa puna mana pe ceva valuta din suventii ,bineinteles fara nici o investitie in pasune ca si pana acum ,cand luau banii pe pasune si era curatata de crescatori , s-au pus sa faca asociatie pana mai e timp sa nu piarda ocazia,ca vine legea asta noua curand, si ajutati cu siguranta de persoane influente din justitie ,rude ,pela primarie unii s-au si declarat sefi de asociatie si au amenintat crescatorii ca cine nu se inscrie in asociatie nu vor primi pasune. Pana unde sa ajuns!!! ...cata incompetenta,dar au uitat ca vor trebui sa puna documentatia cadastrala si geografica a pasunii cat si alte documentatii, etc ,cu suprafata de pasune care este actuala si care era in 2007 la 1 ianuarie si pe care au arat-o,asadar cineva va trebui sa raspunda, si sa refaca suprafata arata, acolo unde era ,bineinteles cu consecinte ,daca mai e cuvant de onoare ,angajamentul MADR fata de CE caruia i-a promis ca va respecta legea impusa de Dansii catre MADR pastrand astfel pasunile intacte. Si Consiliul din Sicula in frunte cu consilierii ,care nu avea drept de distrugere a pasunii decat in cazuri speciale ,au abuzat de putere si fara aprobare dela MADR s-au pus pe treaba si au distrus cateva zeci de hectare dand suprafata ,bineinteles celor carora nu le-a mai iesit suprafata arabila la socoteala . Acum ce vor zice oare cei din CE cand vor afla ca legea nu este lege ,ca nu este respectata la SICULA ,si MADR nu stie s-au se face ca nu stie ca primariile fara aprobarea dumnealor au distrus pasunea ??!!! Nu sunt impotriva asociiatiilor cand sunt facute si conduse de persoane competente,sunt impotriva hotilor.Sa auzim de bine.

2.
paulcreitaru
|
03. 16, 2013. Saturday 11:30

Domnilor,aveti lege (214-fara norme),ordinul 246,majoritate in parlament ,guvern fara unguri si bateti toaca cu proicte fara sfarsit!
Ori sintem prosti vostri ,ori va trebui sa ne luam campii catre VEST SI DRACU va mai voteza,ca tiganii neau luat-o inainte !
Luptati-va cu AFLATOXINE pana aduce Flutur inapoi gripa aviara,ca sa ne facem treaba,o s-o luam razna ,primarii continua hotiiile si ai vostri si ai lor,composesori fac ce vor,bani se duc dupa ceilalti si calea hotiilor ramane in fuctie! PROIECTUL ,PROIECTULUI VA RAMNE PRIOECT!
UNDE -I PUTEREA ?

1.
paulcreitaru
|
03. 16, 2013. Saturday 11:13

Sunt niste circari care continua seria haosului! cu 70 procente,in parlament cu lege in vigoare fara norme (L 214),cu guvern care poate trece orice lege ca buldozerul,ne lasa si in 2013 in CEATA HOTIILOR, ,primari lor si ai altora fac ce stiu ei sa faca, composesorii si ei ca primarii,pasunile se duc dracului ,banii subventiei dupa ceilaltii si noi crescatorii de animale trebuie sa luam calea transhumatei catre EUropa,poate asa sa supravietuim si sa ajungem macar tiganii nostrii din urma!
UNDE E PUTIINTA NU E STIINTA ! Sa va fie de bine domnilor si luptati-va cu AFLATOXINELE ,PANA REVINE GRIPA AVIARA ! Initia-tI PROIECTE PANA LA sfatsitul mandatului si va garantam ca nici oile nu va mai voteaza!

Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii