Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Un nou proiect al Legii pajiștilor a fost supus dezbaterii publice

Publicat: 13 martie 2013 - 21:32
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a publicat pe site-ul oficial, pentru dezbatere publică, proiectul actualizat al „Legii pajiștilor permanente”, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 18/1991 privind fondul funciar.

Potrivit proiectului de act normativ, deținătorii de pajiști sunt obligaţi să mențină suprafața totală ocupată de pajiști la 1 ianuarie 2007.  Legea prevede că există şi excepții la interdicția de scoatere definitivă sau temporară din circuitul agricol al pajiștilor. Aceste excepții pot fi avizate doar de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi se pot face pentru: amplasarea de construcții care deservesc activități agricole, rețelele de comunicații electronice sau elemente de infrastructură necesare acestora, refugii montane în caz de urgență, înființarea de noi capacități de producere a energiilor regenerabile, precum şi amplasarea obiectivelor de interes național. Scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor având categoria de folosință pajiști pentru realizarea obiectivelor de investiții prevăzute la alin.(3) se face  numai în condițiile prevăzute de legislația în vigoare, precum și cu respectarea metodologiei ce se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

“Pentru punerea în valoare a pajiștilor aflate în domeniul privat al comunelor, orașelor, respectiv municipiilor şi folosirea eficientă a acestora, consiliile locale, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice având animale înscrise în registrul Naţional al Exploatațiilor, pot încheia contracte de închiriere, în condițiile legii, pentru suprafețele de pajiști disponibile, proporțional cu efectivele de animale deținute în exploatație, pe o perioadă de minimum 10 ani”, se arată în expunerea de motive care a însoțit proiectul acestei legi.

Normele metodologice de aplicare a acestei legi urmează să fie aprobate prin hotărâre a Guvernului, la propunerea MADR, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Vizualizat: 4421 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

29 noiembrie 2023 - 13:58

Fermierii, crescătorii de animale trebuie să anunțe la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) orice schimbare produsă în fermă, în termen de 10 zile. Respectarea acestui termen le garantează fermierilor că vor primi subvențiile agricole la care au dreptul. Explică directorul executiv APIA Hunedoara, Veronica Topor.

Fermierul Muscă: Am ajuns să importăm 60% din lapte și 80% din carnea de porc!

Fermierul Muscă: Am ajuns să importăm 60% din lapte și 80% din carnea de porc!

29 noiembrie 2023 - 07:06

În timp ce crescătorii de vaci abia își vând la prețuri de nimic laptele produs în ferme, România importă 60% din laptele de consum, spune fermierul Dimitrie Muscă, Combinatul Agroindustrial Curtici, Arad. Situație e și mai dramatică la producția de carne de porc unde importurile urcă la 80%.

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

28 noiembrie 2023 - 12:53

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2014-2023, în legătură cu obținerea pe nedrept a unor imobile (24 de terenuri) aflate în proprietatea statului, situate pe raza municipiului București.

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

28 noiembrie 2023 - 12:12

O nouă plată directă se pregătește pentru fermele mixte, mai ales pentru cele mici sau de familie, a anunțat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

MADR: Precizări importante ajutor de stat!

MADR: Precizări importante ajutor de stat!

28 noiembrie 2023 - 11:51

Ministerul Agriculturii face precizări importante vizavi de accesarea ajutoarelor de stat din cadrul Programului Investalim.

Nu a plouat niciodată atât de mult în această zonă din România! Recordul anterior de precipitații era din 1975

Nu a plouat niciodată atât de mult în această zonă din România! Recordul anterior de precipitații era din 1975

27 noiembrie 2023 - 22:24

Anunțul MADR: gata cu seceta! Care este zona din România cu precipitații record în noiembrie 2023.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
Pavaza
|
04. 07, 2013. Sunday 16:11

Mare RAU in tara asta! Aici la noi la Sicula in Judetul ARAD bate vantul,nimeni nu ia seama la toate abuzurile facute de unii din consiliierii primariei,s-au arat din pasune zeci de hectare si au dat terenul cu titlu in proprietate unor persoane ,nu ma intereseaza asta ,insa au calcat astfel legea care prevede si impune pastrarea suprafetei de pasune intacta avuta pana la 1 ianuarie 2007, Cum sa mai tina oamenii animale? Stiu cei dela MADR si CE ca primariile din Romania respectiv (SICULA Judetul ARAD) cu buna stiinta au distrus pasunile?. Asta era porunca forurilor Europene catre MADR ???..sau sa pastreze suprafata de pasune avuta la 1 ianuarie 2007? Din lacomie, ca poate o sa puna mana pe ceva valuta din suventii ,bineinteles fara nici o investitie in pasune ca si pana acum ,cand luau banii pe pasune si era curatata de crescatori , s-au pus sa faca asociatie pana mai e timp sa nu piarda ocazia,ca vine legea asta noua curand, si ajutati cu siguranta de persoane influente din justitie ,rude ,pela primarie unii s-au si declarat sefi de asociatie si au amenintat crescatorii ca cine nu se inscrie in asociatie nu vor primi pasune. Pana unde sa ajuns!!! ...cata incompetenta,dar au uitat ca vor trebui sa puna documentatia cadastrala si geografica a pasunii cat si alte documentatii, etc ,cu suprafata de pasune care este actuala si care era in 2007 la 1 ianuarie si pe care au arat-o,asadar cineva va trebui sa raspunda, si sa refaca suprafata arata, acolo unde era ,bineinteles cu consecinte ,daca mai e cuvant de onoare ,angajamentul MADR fata de CE caruia i-a promis ca va respecta legea impusa de Dansii catre MADR pastrand astfel pasunile intacte. Si Consiliul din Sicula in frunte cu consilierii ,care nu avea drept de distrugere a pasunii decat in cazuri speciale ,au abuzat de putere si fara aprobare dela MADR s-au pus pe treaba si au distrus cateva zeci de hectare dand suprafata ,bineinteles celor carora nu le-a mai iesit suprafata arabila la socoteala . Acum ce vor zice oare cei din CE cand vor afla ca legea nu este lege ,ca nu este respectata la SICULA ,si MADR nu stie s-au se face ca nu stie ca primariile fara aprobarea dumnealor au distrus pasunea ??!!! Nu sunt impotriva asociiatiilor cand sunt facute si conduse de persoane competente,sunt impotriva hotilor.Sa auzim de bine.

2.
paulcreitaru
|
03. 16, 2013. Saturday 11:30

Domnilor,aveti lege (214-fara norme),ordinul 246,majoritate in parlament ,guvern fara unguri si bateti toaca cu proicte fara sfarsit!
Ori sintem prosti vostri ,ori va trebui sa ne luam campii catre VEST SI DRACU va mai voteza,ca tiganii neau luat-o inainte !
Luptati-va cu AFLATOXINE pana aduce Flutur inapoi gripa aviara,ca sa ne facem treaba,o s-o luam razna ,primarii continua hotiiile si ai vostri si ai lor,composesori fac ce vor,bani se duc dupa ceilalti si calea hotiilor ramane in fuctie! PROIECTUL ,PROIECTULUI VA RAMNE PRIOECT!
UNDE -I PUTEREA ?

1.
paulcreitaru
|
03. 16, 2013. Saturday 11:13

Sunt niste circari care continua seria haosului! cu 70 procente,in parlament cu lege in vigoare fara norme (L 214),cu guvern care poate trece orice lege ca buldozerul,ne lasa si in 2013 in CEATA HOTIILOR, ,primari lor si ai altora fac ce stiu ei sa faca, composesorii si ei ca primarii,pasunile se duc dracului ,banii subventiei dupa ceilaltii si noi crescatorii de animale trebuie sa luam calea transhumatei catre EUropa,poate asa sa supravietuim si sa ajungem macar tiganii nostrii din urma!
UNDE E PUTIINTA NU E STIINTA ! Sa va fie de bine domnilor si luptati-va cu AFLATOXINELE ,PANA REVINE GRIPA AVIARA ! Initia-tI PROIECTE PANA LA sfatsitul mandatului si va garantam ca nici oile nu va mai voteaza!

Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Grupul AGRIND din Tășnad, jud. Satu Mare are la bază o mică activitate agricolă de familie, dezvoltată după anii ’90, cu multă muncă, provocări și implicare. Investițiile și fructificarea la maxim a fondurilor europene au adus societatea la ceea ce este astăzi: peste 3.000 de hectare exploatate în cultura mare, procesare (morărit și panificație), zootehnie (bovine de lapte și de carne) și pomicultură, toate sectoarele fiind dezvoltate pentru a ajunge cât mai aproape de consumatorul final.

Toate acestea au fost clădite cu viziune, perseverență, curaj, dar și prudență de un adevărat trio tehnico-economico-financiar: bunicul și tatăl, absolvenți de studii agricole și fiul, Horațiu Buzgău, absolvent de Științe economice. Alături de ei, o întreagă echipă de prieteni, colaboratori, angajați, parteneri, clienți. ”O întreagă familie!”, spune Horațiu cu mândrie.

Horațiu a făcut primii pași în viață direct... în câmp! A fost implicat de mic în toate activitățile agricole ale familiei, învățarea practică ajutându-l să înțeleagă foarte bine cât este de importantă agricultura și industria alimentară, inclusiv din punct de vedere economic. A decis încă din clasele primare că aceasta va fi calea de urmat și că relevanța cifrelor în agribusiness se transpune, până la urmă, în succesul care determină acțiunile și investițiile viitoare.

Deși are doar 25 de ani, tânărul antreprenor mi-a oferit o adevărată lecție de economie agrară aplicată, teoria fiind transpusă în practică și, evident, în cifrele pe care le obține afacerea agricolă a familiei sale. Cea mai recentă investiție a grupului, în cultura de alun certificată ecologică pe 50 de hectare, suprafață integral irigată, a dat naștere brandului ALLU, Horațiu fiind managerul Holiv Ecoplant, firma care are ca obiect de activitate producția și procesarea alunelor, investiție de asemenea realizată cu fonduri europene.

Horațiu Buzgău a venit la agroSTORY cu o poveste pe cât de frumoasă, pe atât de plină de învățăminte pentru orice tânăr aflat la început de drum în agricultură.


Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii