Adama
Vinasa Rompak

Sectorul agricol românesc a pierdut trei milioane de hectare şi un milion de taurine

Publicat: 17 septembrie 2011 - 22:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Trei milioane de hectare de teren au fost scoase din circuitul agricol în România, iar efectivul de taurine a scăzut cu un milion de capete în perioada 2002-2010, a declarat recent Petre Daea, preşedintele Comisiei de agricultură din Senat.

„Situaţia parţială a recensământului agricol scoate la iveală o situaţie tulburătoare în România: din 2002 până acum s-au scos din circuitul productiv aproape trei milioane de hectare. Enorm. Cât Olanda şi Belgia la un loc. Am pierdut, din 2002 până acum, 34% din efectivul de taurine, adică aproape un milion de taurine”, a declarat senatorul PSD, citat de AGERPRES.


Petre Daea a mai spus că crescătorii de animale pot fi sprijiniţi de stat prin programe finanţate din fonduri europene şi prin crearea unui circuit al produselor agricole care să includă unităţi de preluare şi procesare a producţiei.

Potrivit lui Daea, gradul de absorbţie a fondurilor europene în agricultură este mai mic de 10%.


Vizualizat: 3462 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Rezultate provizorii ale Recensământului General Agricol 2010 - creşterea animalelor

Rezultate provizorii ale Recensământului General Agricol 2010 - creşterea animalelor

Recensământul General Agricol s-a încheiat. Institutul Naţional de Statistică a numărat efectivele de animale, numărul sacrificărilor şi a calculat producţia de carne, greutatea estimată la sacrificare şi cantitatea de lapte colectată de unităţile de procesare.

Recensământ pe maneaua “Ieşi afară, javră ordinară!”

Recensământ pe maneaua “Ieşi afară, javră ordinară!”

În judeţul Galaţi, recensământul agricol s-a derulat pe ritmurile binecunoscutei manele “Ieşi afară, javră ordinară!” (Sigur, mesajul era adresat orătăniilor din ogradă care se piteau speriate de frica încondeierii!).

Colectarea datelor la Recensământul General Agricol 2010 s-a finalizat

Colectarea datelor la Recensământul General Agricol 2010 s-a finalizat

Recensământul General Agricol (RGA), primul desfăşurat în România după aderarea ţării la Uniunea Europeană, a început pe 2 decembrie, cu adunarea datelor din teren de către recenzori, pe baza declaraţiilor celor care desfăşoară activităţi agricole. Toate informaţiile obţinute în teren, în perioada 2 decembrie 2010- 31 ianuarie 2011, au caracter confidenţial şi vor fi folosite numai în scopuri statistice.

Mehedinţi: Recensământul general agricol, finalizat

Mehedinţi: Recensământul general agricol, finalizat

Potrivit sursei citate, procentul de colectare a datelor referitoare la exploataţiile agricole, la patrimoniul şi suprafeţele de teren deţinute de agricultori, este de sută la sută, fapt care dovedeşte seriozitatea cu care au acţionat recenzorii pe durata a aproape două luni pentru obţinerea datelor necesare realizării Recensământului General Agricol (RGA).

Recensământul agricol, finalizat în proporţie de aproape de 99%

Recensământul agricol, finalizat în proporţie de aproape de 99%

În şapte judeţe înregistrarea datelor a fost finalizată deja - Arad, Bacău, Braşov, Constanţa, Dolj, Prahova şiVaslui, iar în alte 17 judeţe, înregistrarea datelor statistice a fost superioară mediei calculate la nivel naţional, Vrancea - 99,89% din chestionarele estimate a fi înregistrate, judeţul Călăraşi - 99,67% şi judeţul Vâlcea - 99,59%.

În Recensământul agricol datele trebuie să fie de calitate, afirmă Grigore Onaciu (DADR)

În Recensământul agricol datele trebuie să fie de calitate, afirmă Grigore Onaciu (DADR)

'Înainte de 1989, recensământul se realiza prin numărarea efectivă. Acum se face prin declarare. Legea prevede sancţiuni pentru persoanele care declară eronat datele. Până în prezent, au fost culese datele din peste 86% din exploataţiile agricole individuale din judeţ. Contează exclusiv calitatea datelor înregistrate de la fiecare gospodar în parte', a spus directorul DADR Cluj, adăugând că în cele 24 de comune din zona montană defavorizată recenzorii au ajuns cu greu, pe jos şi pe drumuri înzăpezite.

Judeţul Mureş, sub media pe ţară la realizarea recensământului agricol

Judeţul Mureş, sub media pe ţară la realizarea recensământului agricol

Există şi localităţi mureşene în care recensământul este aproape pe final, cum ar fi Crăieşti, Veţca, Bichiş, Sărăţeni, Petelea, Sărmaşu, unde acţiunea este realizată în jur de 97-98%, însă sunt localităţi precum Sovata, Cozma, Voivodeni, Găleşti, Găneşti, unde recensământul s-a realizat sub 60%.

Suceava: 86,22% din chestionarele recensământului au fost colectate în judeţ

Suceava: 86,22% din chestionarele recensământului au fost colectate în judeţ

Potrivit datelor statistice referitoare la RGA, în perioada 2 decembrie 2010 - 14 ianuarie 2011, din numărul total de 176.791 chestionare ce trebuie completate la nivelul judeţului Suceava, până la data de 14 ianuarie 2011, a fost colectat un număr de 152.423 chestionare.

Satu Mare: Recensământul agricol, realizat în proporţie de 91,71%

Satu Mare: Recensământul agricol, realizat în proporţie de 91,71%

Prefectul Radu Giurca a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că dintre cele 113.000 de exploataţii iniţiale care trebuiau verificate au mai rămas doar 98.692 de recenzat, restul chestionarelor fiind completat pentru 90.508 exploataţii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii