Pentru prima dată în istoria Statelor Unite ale Americii, rafinăriile de etanol consumă mai mult din recolta de porumb decât producătorii de animale şi această tendinţă va continua cel puţin până în 2014, susţin analiştii.
Utilizarea porumbului pentru producţia de etanol a crescut de aproape patru ori în ultimii şase ani, de la 33,5 milioane tone în 2005, la 127,5 milioane tone în 2011, ceea ce reprezintă peste 40 la sută din recolta totală de anul trecut.
Porumbul destinat hranei pentru animale, care anterior a reprezentat cea mai mare pondere, a scăzut cu aproape 22 procente în perioada respectivă, până la 121,6 milioane tone. Acest declin a apărut în condiţiile în care crescătorii de animale şi păsări de curte din SUA au apelat în ultimii ani tot mai des la soluţii alternative de furajare, inclusiv şrotul rezultat în urma extragerii etanolului.
Cererea de hrană pentru animale se preconizează să scadă anul acesta la 116,8 milioane tone, cel mai mic nivel din 1990, după ce numărul total de bovine din SUA raportat la 1 ianuarie 2012 a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani. Producătorii de carne de pui au redus, de asemenea, producţia din cauza marjelor de profit sărace şi a costurile mari la porumb.
Preţurile la porumb în SUA au crescut cu 5,58 procente din decembrie 2011. În ciuda acestui fapt, producţia americană de etanol este de aşteptat să atingă un record de 51,86 miliarde litri în acest an. Specialiştii susţin că cererea pentru porumbul destinat producţiei de etanol a determinat creşterea preţurilor produselor alimentare la nivel mondial.