Pesticidele reprezintă una dintre marile probleme ale apiculturii la nivel mondial, determinând în prezent mortalităţi şi pierderi mari de familiile de albine, a declarat la Târgul Naţional al Mierii, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea.
"Pesticidele determină mortalităţi şi pierderi mari la familiile de albine şi contribuie la scăderea numărului de polenizatori deoarece albina pe lângă faptul că produce produse deosebit de valoroase, activitatea principală este cea de polenizare. Polenizarea asigură peste 76% din producţia mondială de produse alimentare, iar peste 84% din speciile de plante depind de polenizarea cu albine", a precizat Fetea.
Acesta consideră că în urma folosirii excesive a pesticidelor, state cu tehnologii agricole avansate înregistrează mortalităţi în masă la familiile de albine, având şi probleme deosebite în refacerea biodiversităţii."Albina a intrat în vizorul Uniunii Europene, ca specie în pericol, iar după 2013, prin noua PAC, fondurile alocate acestei specii vor creşte atât pentru cercetare cât şi pentru practicarea stupăritului pastoral şi creşterea efectivelor de albine", a explicat Fetea.
În ultimii 5-10 ani, s-a constatat la nivel mondial depopulări masive şi pierderi de colonii de albine în Statele Unite şi America de Sud, preşedintele ACAR avertizând că şi Europa ar putea fi afectată de această problemă..
România înregistrează la ora actuală peste 1,250 milioane familii de albine, situându-se pe locul şapte în Europa şi pe locul patru din punct de vedere al producţiei."Sperăm ca în 2-3 ani, cel mult 5 ani, să putem ajunge printre primele trei ţări din Europa atât la efectivele de familii de albine cât şi la producţia de miere. În momentul de faţă mai mult din 50-55% din producţia anuală de miere, de circa 20.000-22.000 de tone, merge la export, deoarece este una din cele mai bune şi apeciate mieri din lume, confirmare venită şi din medaliile acordate anul trecut la târgul mondial Apimondia de la Buenos Aires unde am obţinut medalia de de aur pentru mierea de salcâm. Sper ca în următorii 10-20 de ani, România să consume tot ceea ce produce şi să valorifice pe piaţa internă acest aliment -medicament", a explicat Ioan Fetea.
Sursa: Agerpres