Primăvara este anotimpul cu cele mai importante acţiuni pentru producerea şi valorificarea furajelor de volum, de care depinde în bună măsură alimentaţia animalelor pentru întregul an.
Specialiştii îşi fac planurile din punct de vedere organizatoric şi instructiv-educativ şi recomandă măsurile concrete din acest sezon pentru pajiştile permanente, în culturile furajere în arabil, dar şi pentru producţia secundară de la alte culturi de câmp.
Măsuri organizatorice
• Încheierea adunărilor generale ale asociaţiilor crescătorilor de animale şi ale producătorilor de furaje, a acţiunilor de înfiinţare de noi forme asociative, a licitaţiilor şi repartizării pajiştilor permanente cu perceperea taxelor de păşunat şi a altor măsuri premergătoare activităţilor posibile din teren şi pentru demararea sezonului de păşunat;
• Clarificarea la nivel de UAT a suprafeţelor de pajişti pe proprietari şi utilizatori, asigurarea planurilor, hărţilor şi a altor documente necesare licitării şi repartizării transparente şi echitabile a pajiştilor;
• Începerea culegerii datelor pentru întocmirea amenajamentelor pastorale conform Normelor Metodologice publicate în M.Of. nr. 855 din 24.12.2013;
• Urmărirea respectării datei începerii păşunatului (23 aprilie de Sf. Gheorghe atât la câmpie, cât şi în zona de deal) şi a încărcăturii optime cu animale a pajiştilor pentru care s-au perceput taxe de păşunat;
• Definitivarea achiziţiilor de seminţe de plante furajere şi pentru pajişti, de îngrăşăminte chimice, de amendamente, de pesticide şi de alte materiale necesare pentru cultivarea, producerea şi valorificarea furajelor de volum;
• Supravegherea şi controlul tuturor lucrărilor pe izlazurile comunale conform reglementărilor mai vechi, care pe vremuri erau realizate de însuşi primarul localităţii, aceasta fiind cartea de vizită a consiliului local şi oglinda activităţii primarului pentru gospodărirea patrimoniului pastoral;
• Iniţierea şi organizarea ”Săptămânii verzi a pajiştilor” în perioada 16-22 aprilie, imediat după acţiunea ”Luna pădurii” (15 martie-15 aprilie), înainte de demararea tradiţională a sezonului de păşunat.
Mai multe detalii despre sigurarea furajelor puteţi citi în revista Ferma – martie 2014!