Un avion special a aterizat pe 28 octombrie, la orele 13:15, pe aeroportul din Timişoara. Din acesta au coborât 70 de vaci de rasă, aduse din Irlanda, pentru a fi integrate într-un program de asigurare a hranei pentru copiii unui orfelinat din Oradea şi zeci de familii din judeţul Cluj.
Văcuţele aparţin rasei Holstein Friza şi au fost aduse în România pentru a asigura necesarul de lapte copiilor orfani şi familiilor fără venituri. Proiectul are la bază două principii după care funcţionează cele două fundaţii: „Helping people to help themselves” – „Ajutăm oamenii să se ajute singuri” şi „Passing on the gift” – „Dar din dar”.
Potrivit organizatorilor, acesta este doar primul transport de acest tip, urmând ca anul următor fundaţia să mai organizeze astfel de acţiuni. „Animalele vin din Uniunea Europeană, au fost controlate acolo şi sunt însoţite de paşaport. Acesta este doar începutul, este un fond aerian care va veni încet încet, deoarece în februarie şi în octombrie anul viitor vor mai veni şi altele, iar săptămâna viitoare vom aduce material seminal de la tauri”, a spus, Ovidiu Spinu, director Heifer România.
Familiile care vor primi aceste animale vor urma principiul de bază al Heifer International, “Passing on the gift - Dar din dar”, fiecare dintre ele donând, la rândul lor, primele femele obţinute de la animalele primite.
Vacile din România, nepotrivite pentru astfel de acţiuni?
„Nu am ales să facem acest lucru cu vaci din România pentru că nu avem genetică, vacile irlandeze au gene mai bune, ceea ce înseamnă lapte mai bun”, a adăugat Ovidu Spinu.
Prezent la acţiunea de debarcare a vacilor irlandeze pe pământ românesc, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, a felicitat acţiunea organizatorilor şi a motivat lipsa acestui gen de campanii cu animale româneşti.
„Noi nu putem face astfel de acţiuni, pentru că suntem importatori de material genetic, acestea nu sunt vaci aflate în producţie, ci sunt juninci gestante. Noi avem foarte multe ferme construite cu fonduri europene, însă ele nu sunt populate la această dată, dar ceea ce facem acum prin ANARZ, este crearea unor animale care să poată furniza material genetic şi efectiv de vaci de lapte pentru astfel de acţiuni şi voi transmite şi crescătorilor români conceptul „Dar din Dar", a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
„Vă asigur că vor fi astfel de acţiuni şi în România, îi cunosc pe fermierii români, chiar dacă la şeptelul de animale noi nu egalăm Irlanda. Materialul care a fost adus este material sănătos din toate punctele de vedere, iar întregul lot va fi monitorizat din punct de vedere sanitar-veterinar, mai ales pentru că laptele este destinat copiilor”, a adăugat şeful agriculturii româneşti.
Cum ajung cele 70 de văcuţe la destinaţia finală?
Cele 70 de vaci gestante au fost aduse de Fundaţia Heifer Internaţional în parteneriat cu Fundaţia Bothar Irlanda. „Acest transport de animale pe calea aerului este planificat să fie doar primul, sunt altele pe lista de aşteptare. Fundaţia Bothar are o foarte bună relaţie cu Heifer România de foarte mulţi ani, iar donaţiile sunt rezultatul acestei fructuoase colaborări”, a spus David Maloney, din partea Fundaţiei Bothar.
Avionul a fost cel mai potrivit miljoc de transport, atât din punct de vedere al rapidităţii şi al costurilor, cât şi al confortului, care trebuia asigurat celor 70 de animale. Văcuţele au putut mânca şi dormi pe durata celor peste trei ore de zbor, iar costul transportului s-a cifrat la 1100 euro pe cap de animal. Din aeroport animalele au fost transportate cu două camioane special echipate către orfelinatul din Oradea şi familiile din Cluj.
„Avionul este un mijloc de tranport extraordinar de bun şi din punct de vedere al bunăstării animalelor, deoarece există restricţii la transporturile de animale vii”, a concluzionat, Tabără.