Fermierii din judeţul Harghita s-au arătat interesaţi de programul Ministerului Agriculturii privind exportul de vaci în China, intenţia fiind exprimată în cadrul unei întâlniri organizate.
La întâlnire au participat preşedinţii asociaţiilor fermierilor din judeţele Harghita şi Covasna, care şi-au exprimat bucuria că exportul de vaci în China va înlătura intermediarii din procesul de valorificare. Tanczos Barna, senator, a explicat că partenerii chinezi sunt interesaţi de vacile din rasele Bălţată Românească şi Bălţată tip Simmental, preţurile urmând să fie de 1500-2000 Euro pentru o junincile gestante şi taurii de reproducţie.
“România are o şansă uriaşă de a deveni a 4-a ţară a Uniunii Europene care exportă animale vii în China. Este rodul unei proceduri lungi, care a început în 2011 şi a fost dus mai departe de actuala conducere a Ministerului. (...) Exportatorul ar trebui să fie Asociaţia crescătorilor de Bălţată din România. Este o iniţiativă extraordinară pentru că, fără intermediari, fără samsari, fără şmecheri, va trebui să ajungă vacile fermierilor să fie exportate în China”, a declarat Tanczos Barna.
Potrivit acestuia, este vorba de animale cu certificat de origine, cu anumită capacitate de producţie şi care se află în controlul oficial al producţiei de lapte.
Tanczos a adăugat că piaţa chineză are un potenţial extraordinar de absorbţie dar, în prezent România ar putea să livreze anual 50.000 de capete de Bălţată Românească sau Bălţată tip Simmental. În ceea ce priveşte judeţul Harghita, capacitatea de export ar putea creşte la 2000-2500 de animale.
Prezent la dezbatere, inginerul zootehnist Szocs Jozsef, din partea Asociaţiei crescătorilor de vaci din Bârzava, a precizat că, în prezent, din această localitate ar putea fi valorificate la export 40-50 de juninci, anual. Szocs Jozsef a subliniat că crescătorii din Bârzava sunt pregătiţi pentru a fi incluşi în programul de export, întrucît “ştiu să crească animale de calitate”. Sursa: Agerpres