KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

TVA redus: Călin Fărgaciu (Cooperativa Someş-Arieş) are o soluţie pentru a împăca producătorii şi procesatorii de lapte

Publicat: 12 martie 2015 - 15:13
Comenteaza   | Video   | Print | Trimite unui prieten
TVA redus va fi dezbătut de APRIL şi producătorii de lapte la MADR, luni, 16 martie

Călin Fărgaciu, director executiv al Cooperativei Agricole Someş-Arieş, a găsit o soluţie pentru a împăca producătorii şi procesatorii de lapte pe tema TVA redus: cooperativele sau grupurile de producători să cumpere laptele cu TVA 24% de la membrii lor şi să îl vândă procesatorilor cu TVA 9%, urmând apoi ca reprezentanţii cooperativelor să solicite statului rambursarea diferenţei de TVA.

„Am zis aşa: ca să nu fie o povară mare pentru fermieri să facă cerere de rambursare de TVA, care ar însemna control de la Finanţe şi procedură greoaie, fermierul să vândă cu TVA 24% cooperativei, iar cooperativa să vândă procesatorului cu 9%. Cooperativa poate să aibă într-o lună maxim trei facturi, dacă are contract cu trei porcesatori. Acele trei facturi, care vor fi cu TVA 9%, însoţite de extrasul de cont de la bancă, în care să existe confirmarea plăţii laptelui de către procesatori, să fie depuse la  un reprezentant de la Finanţe, cu o procedură simplă. Exact cum se face decontarea la COP sau cum era pe Măsura 142 pentru grupurile de producători, Finanţele să vireze diferenţa de TVA în contul de trezorerie. Nu trebuie să i se spună strict cerere de rambursare a TVA. Să i se dea o altă denumire, să fie un birou unic, unde să fie verificat doar atât: facturile să fie în original şi confirmarea plăţii de la bancă.

Cooperativele nu au singurul business laptele, au şi alte tipuri de input-uri pe care le comercializează, care sunt cu TVA 24% şi atunci Finanţele pot să ia prin compensare TVA-ul. Noi putem accepta şi o plată la 45 de zile, dar ar fi foarte bine la 30 de zile. Nu trebuie să punem povară foarte mare nici pe procesatori. Poate ei vând cu mii de facturi şi ar fi greu să le deconteze diferenţa de 15% la TVA, dar cooperativele sau grupurile de producători pot să facă lucrul ăsta.

Astfel, fermierii o să vândă laptele cu TVA 24%, cum şi-au dorit, procesatorul va primi laptele cu TVA 9%, cum şi-a dorit, şi n-au decât organizaţiile de tip economic ale fermierilor să rezolve şi problema fermierului şi a procesatorilor, că de fapt asta însemnă o asociere sănătoasă de tip economic”, a explicat Călin Fărgaciu.

„Noi avem 67 de ferme în cooperativă. Membrul cooperator este şi acţionar în cooperativă. Nu trebuie să aibă contract de vânzare el cu el”, a adăugat directorul Cooperativei Someş-Arieş.

Ce pot face producătorii de lapte care nu sunt membri ai unei cooperative?

„Fermele mari, care au valoare foarte mare a facturii, pot să meargă singuri cu factura să îşi deconteze TVA la acelaşi birou unic de la Finanţe, tot pe aceeaşi procedură, factura însoţită de confirmarea plăţii prin extras de cont.

Ceilalţi mai mici, care lucrează cu un procesator, să îşi înfiinţeze un grup de producători fix pentru lucrul ăsta. Nu îi costă decât un contabil, care costă 5 milioane de lei vechi. Ei să îşi colecteze laptele fiecare cu factura lor, să facă o singură factură de vânzare a grupului către procesator şi le mai trebuie doar un contabil anagajat care să facă cererea de rambursare de TVA şi să le dea banii şi diferenţa de TVA oamenilor.

Nu putem să tot stăm să tot plângem pe la porţile Ministerului. Trebuie să fim organizaţi. În cooperativa noastră sunt fermieri care produc de la 100 de litri până la 2.000 de litri pe zi. N-o să aibă nici o problemă acum, când procesatorul renunţă la cei care au sub 500 de litri pe zi. (…)

Cei care nu vor să se asocieze, să meargă fiecare în fiecare lună la Finanţe să îşi deconteze diferenţa de TVA. Nu am spus că e obligatorie asocierea într-un grup de producători sau o cooperativă, dar e un lucru benefic: creează volume mari de marfă şi nu trebuie să stea 300 de oameni la coadă la Finanţe, când poate să meargă un singur om pentru toţi, care să îi reprezinte”, a completat Călin Fărgaciu.

TVA redus va fi dezbătut de APRIL şi producătorii de lapte la MADR, luni, 16 martie

Luni, 16 martie 2015, la ora 9.30, la MADR, este stabilită o întâlnire între reprezentanţii Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL) şi reprezentanţii asociaţiilor de fermieri care nu doresc să vândă laptele cu TVA redus.

„APRIL m-au invitat să fac parte alături de ei în delegaţia de la minister. Într-un fel, voi fi la mijloc, într-un fel sunt de partea APRIL, dar în acelaşi timp apăr şi fermierii, care n-o să mai aibă povara de a face cerere de rambursare de TVA. Noi nu vrem să plece procesatorii din România, şi vrem să rămână şi fermierii, dar pe raft să ajungă mâncare ieftină, că de fapt cumpărătorul e subvenţionat cu cei 15%, nici fermierul, nici procesatorul”, a mai spus directorul Cooperativei Someş-Arieş.

Propunerea acestuia este susţinută şi de membrii cooperativelor producătorilor de lapte din Timiş, Satu-Mare şi Sălaj. „Am discutat şi cu cooperativele din Ardeal şi din Banat şi ei sunt de acord să facem asta”, a precizat Călin Fărgaciu.

Vizualizat: 2176 | Video Video | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

TVA dă laptele în clocot. Află amănuntele scandalului TVA dintre fermieri și procesatori!

TVA dă laptele în clocot. Află amănuntele scandalului TVA dintre fermieri și procesatori!

Fermierii nu vor ca laptele să plece din fermă cu un TVA mai mic de 24%. Procesatorii, la rândul lor,  nu sunt dispuși să cumpere laptele cu TVA de 24% și să vândă brânza la raft cu un TVA de 9%.

Reducerea TVA pentru lapte nu a fost inclusă în proiectul Codului Fiscal. Iată ce aşteaptă Ministerul Finanţelor!

Reducerea TVA pentru lapte nu a fost inclusă în proiectul Codului Fiscal. Iată ce aşteaptă Ministerul Finanţelor!

Reducerea TVA la 9% pentru lapte şi produsele lactate nu a fost luată în considerare în dezbaterea noului Cod fiscal. Acest lucru va fi posibil după ce fermierii şi procesatorii vor ajunge la un consens, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov.

Pro Agro şi Romalimenta vin cu noi propuneri. Vor reducerea TVA și în sectorul laptelui!

Pro Agro şi Romalimenta vin cu noi propuneri. Vor reducerea TVA și în sectorul laptelui!

Federațiile ProAgro și Romalimenta vor propune Ministerului Finanțelor Publice (MFP) reducerea cotei TVA la 9% și pentru lapte și produse din lapte, alături de carne, produse din carne și legume-fructe.

Vâlcov: Preţurile produselor alimentare vor scădea cu 5-10%, din 2016. Vezi cât va fi TVA!

Vâlcov: Preţurile produselor alimentare vor scădea cu 5-10%, din 2016. Vezi cât va fi TVA!

Din 2016, preţurile produselor alimentare de bază vor scădea substanţial, cu 5-10%, pe fondul reducerii TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe de la 24% - în prezent la 9%, apreciază ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov.

Alte articole in aceasta categorie

Vaccin împotriva tuberculozei bovine testat în Marea Britanie

Vaccin împotriva tuberculozei bovine testat în Marea Britanie

27 septembrie 2020 - 11:37

În Anglia şi Ţara Galilor urmează să înceapă testarea unui vaccin împotriva tuberculozei bovine iar cele mai optimiste previziuni susţin că acesta ar putea fi disponibil la comercializare până în anul 2025.

SOMMET DE L'ELEVAGE 2020 - anulat

SOMMET DE L'ELEVAGE 2020 - anulat

08 septembrie 2020 - 09:21

Organizatorii SOMMET DE L'ELEVAGE au anunţat anularea celei de-a 29-a ediție a show-ului francez care urma să se desfășoare în zilele de 7, 8 și 9 octombrie 2020. Această decizie vine ca urmare a înrăutăţirii condiţiilor de sănătate publică datorate epidemiei COVID-29 şi, în consecinţă, a retragerii derogării convenite cu autorităţile locale din departamentul Puy-de-Dôme care ar fi permis organizatorilor spectacolului să nu respecte limita maximă de 5.000 de vizitatori / zi prezenți la o expoziție.

CÂŢI BANI PRIMESC FERMIERII CARE AU SUB 91 CAPETE de BOVINE!

CÂŢI BANI PRIMESC FERMIERII CARE AU SUB 91 CAPETE de BOVINE!

06 septembrie 2020 - 22:09

AJUTOR DE CRIZĂ MAXIM 7.000 EURO/FERMĂ! Fermierii care deţin mai puţin de 91 de capete de bovine vor primi sprijin financiar de criză printr-o nouă măsură din PNDR 2020, care va fi deschisă de Ministerul Agriculturii până la sfârşitul acestui an.

APIA: CERERI pentru AJUTORUL de 100 EURO/cap de BOVINĂ! CONDIŢII şi ACTE NECESARE

APIA: CERERI pentru AJUTORUL de 100 EURO/cap de BOVINĂ! CONDIŢII şi ACTE NECESARE

03 septembrie 2020 - 17:26

START SOLICITARE SPRIJIN. APIA anunţă că primeşte cereri de solicitare a ajutorului de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19.

ANUNŢ ANSVSA despre CEA MAI TEMUTĂ BOALĂ care SE TRANSMITE de la ANIMALE la OAMENI!

ANUNŢ ANSVSA despre CEA MAI TEMUTĂ BOALĂ care SE TRANSMITE de la ANIMALE la OAMENI!

01 septembrie 2020 - 23:50

VEŞTI BUNE PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE. Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat România stat liber de bruceloză bovină, în baza notificării făcute de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, a anunţat ANSVSA, pe 1 septembrie 2020.

Lely a vândut mai mulți roboți Astronaut

Lely a vândut mai mulți roboți Astronaut

21 aprilie 2020 - 19:08

2019 a fost un an excepțional pentru Lely iar robotul de muls Astronaut A5, care a fost introdus pe piaţă în 2018, a generat vânzări record. Astfel, anul trecut cifra de afaceri a Lely a fost de 606 milioane euro, cu 46% mai mare decât în 2018 (416 milioane euro).

10 milioane euro pentru reducerea controlată a producţiei de lapte

10 milioane euro pentru reducerea controlată a producţiei de lapte

15 aprilie 2020 - 11:34

Liderii sectorului produselor lactate din Franţa i-au îndemnat pe fermieri să reducă producţia de lapte în următoarele săptămâni pentru a uşura presiunea asupra acestei industrii serios afectate din cauza pandemiei de coronavirus.

BUGET APROBAT Comisia Europeană: 18,6 MILIOANE DE EURO pentru ROMÂNIA!

BUGET APROBAT Comisia Europeană: 18,6 MILIOANE DE EURO pentru ROMÂNIA!

31 martie 2020 - 23:02

DECIZIE UE. Comisia Europeană a aprobat, pe 31 martie 2020, un buget de peste 18,6 milioane de euro pentru România, bani ce vor fi împărţiţi anul viitor între producătorii de fructe și legume şi cei din sectorul lactatelor.

APIA OFICIAL: CUANTUMUL SPRIJINULUI CUPLAT pentru BOVINE! CÂND ÎNCEP PLĂȚILE!

APIA OFICIAL: CUANTUMUL SPRIJINULUI CUPLAT pentru BOVINE! CÂND ÎNCEP PLĂȚILE!

10 decembrie 2019 - 20:16

CUANTUM SUBVENŢII 2019: CÂȚI BANI PRIMIȚI PE CAP DE ANIMAL! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că au fost stabilite cuantumurile aferente Sprijinului cuplat în sectorul zootehnic (SCZ) pentru anul de cerere 2019 pentru bovine și viermi de mătase.

Cum „repară” MADR greşeala APIA. FERMIERII PLĂTESC!

Cum „repară” MADR greşeala APIA. FERMIERII PLĂTESC!

20 august 2018 - 22:22

SCOATE-LE OCHII, IA-LE BANII! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va recupera până la 31 decembrie 2018 banii plătiţi în plus crescătorilor de bovine în contul sprijinului cuplat şi al ajutorului naţional tranzitoriu (ANT) pe anul 2017.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

Bancul zilei

La frizerie...

La frizerie...
- Domnule cum aţi vrea să vă tund să fiţi mulţumit? Detalii