Membrii Asociaţiei Fermierilor Crescători de Bovine din Cluj s-au reunit săptămâna trecută, cu ocazia târgului expoziţional Agraria, unde au putut să-şi exprime liber opiniile sau să-şi facă cunoscute problemele chiar în faţa ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, prezent la această întâlnire în calitate de invitat.
Preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), Mircea Ciurea, a asistat la discuţii, asumându-şi calitatea de mediator între fermieri şi reprezentantul guvernului. „Am abordat problemele specifice sectorului de creştere a animalelor, în special a vacilor cu lapte, probleme legate de măsuri de sprijin pentru anul 2011. De asemenea, am discutat despre controlul oficial al performanţelor şi înscrierea animalelor în registrul genealogic, şi organizarea noastră a fermierilor în cooperative cum este cea de la Timişoara. Recent am format o asemenea cooperativă şi la Cluj”, ne-a explicat în exclusivitate Mircea Ciurea.
Acesta nu a ezitat să-i aducă la cunoştinţă ministrului că „sunt o mulţime de nemulţumiri ale crescătorilor vizavi de măsurile de sprijin”, vorbind despre „anumite oprelişti datorită actelor normative care există în vigoare”, referindu-se în special la cele cu specific sanitar-veterinar.
Potrivit declaraţiilor sale, „cele mai multe nemulţumiri au fost legate de întârzieri la plata subvenţiilor, de organizarea în treritoriu a centrelor APIA şi faptul că sunt încă fermieri care la ora actuală nu au primit subvenţia pe suprafaţă”.
În ceea ce priveşte controlul oficial al performanţelor, Mircea Ciurea aşteaptă acum răspunsul fermierilor, după ce, susţine el, Federaţia Crescătorilor de Bovine din România a avut un aport important în elaborarea actului normativ care reglementează această activitate de control oficial şi de registru genealogic. „Spre deosebire de alţi ani, am avut o deschidere totală atât din partea ANARZ-ului cât şi a Ministerului Agriculturii. Noi am avut o contribuţie importantă, propunerile noastre au fost luate în considerare. Urmează ca asociaţiile să se mobilizeze şi să convingă fermierii că este o acţiune la care trebuie să răspundă, pentru că de această acţiune va depinde calitatea efectivelor de animale în fermele lor şi în final producţiile pe care le vor obţine de la aceste animale”, a concluzionat preşedintele FCBR.
În 2011, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a alocat suma de 326.303.155 lei destinată plăţilor naţionale directe complementare (CNDP) pentru specia bovine.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, anul trecut efectivul total de bovine din România număra 2,467 milioane de capete, în uşoară scădere (45.000 capete) faţă de 2009, iar producţia totală de carne de vită în viu s-a situat la 213 mii tone, mai puţin cu 51 mii tone comparativ cu 2009, în timp ce greutatea medie de sacrificare a fost crescut de la 284 kg/cap la 332 kg/cap.