După un an de la lansare, cooperativa RomLacta are deja rezultate notabile, noi membri şi planuri pe termen lung care promit un viitor bun, chiar şi în perspectiva eliminării cotelor de lapte.
După un an de la constituire, cooperativa RomLacta - care a luat fiinţă cu scopul de a deveni un jucător important pe piaţa producţiei de lapte - a ajuns la 12 membri. Din punct de vedere al producţiei, s-a pornit de la 45 tone de lapte/zi în iulie 2012, RomLacta ajungând în prezent la un efectiv de aproape 5.000 de capete, cu o producţie de 70 tone de lapte/zi, a precizat Nicuşor Şerban, preşedintele cooperativei în cadrul unei conferinţe de presă.
RomLacta se vrea numărul 1 în producţia naţională de lapte
Potrivit acestuia, cooperativa şi-a propus ca până la sfârşitul anului 2013 să aibă 20 de membri, iar producţia de lapte a cooperativei să fie de cel puţin 100 tone/zi. „Suntem hotărâţi ca în 2014 să ne situăm pe poziţia numărul 1 în producţia de lapte din România, cu minim 10% din producţia internă de lapte materie primă procesat. Trebuie să demonstrăm că RomLacta are succes şi aşa vor veni şi alţii lângă noi. Oferta noastră este: preţ mai bun la lapte, preţ mai mic la inputuri, imagine mai bună, coerenţă în discuţiile şi bătălia cu administraţia pentru a obţine legi mai bune sau fiscalitate mai bună pentru noi. Datorită negocierilor, preţul la inputuri a scăzut cu un procent iar la lapte a crescut cu 5-7%. La prima negociere am dus preţul de la 1,25 la 1,45 lei/litru”, a explicat Nicuşor Şerban.
O altă sarcină asumată de RomLacta este informarea corectă a consumatorului de lapte materie primă sau de produse de lapte prin modul de etichetare şi marcarea originii laptelui, cu specificarea conţinutului de lapte praf. Un alt obiectiv este educarea tinerilor în scopul obţinerii unor cadre bine pregătite din punct de vedere profesional, care ulterior pot lucra cu succes în fermele membrilor cooperativei. „Am hotărât să facem eforturi proprii şi să nu aşteptăm neapărat numai ce ne livrează învăţământul românesc iar prin stagii de practică a elevilor de la liceele de profil şi pentru studenţii din învăţământul superior veterinar şi zootehnic să încercăm să ne asigurăm cât se poate de bine forţa de muncă pentru fermele noastre”, a declarat preşedintele RomLacta.
Planurile pe termen lung vizează investiţia într-o fabrică proprie de procesare a laptelui, dar acest obiectiv va fi luat în calcul după ce se va ajunge la o producţie zilnică de 150 tone de lapte la nivelul Cooperativei, a precizat Claudiu Daviţoiu, unul dintre membrii fondatori.