Adama
Agreena
AGRICOVER

CE votează pe 14-15 noiembrie prelungirea cu doi ani a perioadei de tranziţie pentru procesarea laptelui neconform

Publicat: 07 noiembrie 2011 - 09:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La mijlocul lunii noiembrie România poate primi acordul Comisiei Europene în ceea ce priveşte prelungirea perioadei de tranziţie cu doi ani, până la finele lui 2013, pentru procesarea laptelui neconform cu cerinţele comunitare, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.

„Noi am prezentat Comisiei Europene o situaţie privind piaţa laptelui în România, respectiv cantităţile de lapte conform şi neconform care se procesează şi am solicitat posibilitatea extinderii perioadei de tranziţie pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui de vacă materie primă, până la finele lui 2013. În cursul acestei luni, în data de 14-15 noiembrie, cu ocazia şedinţei Comitetului veterinar permanent pe domeniul siguranţei alimentelor se va vota acordul pentru această derogare”, a spus Roatiş.

Produsele obţinute din laptele neconform se vor vinde doar pe piaţa naţională
„De altfel, noi am primit un acord de principiu din partea Comisiei în urma informărilor trimise de ANSVSA, am lămurit deja toate aspectele, iar statele membre nu au ridicat obiecţii. După vot, România primeşte derogarea de a procesa încă doi ani şi lapte neconform, iar produsele obţinute din acest lapte se vor pune doar pe piaţa naţională”, a subliniat Roatiş.

Şeful ANSVSA a precizat că decizia CE va fi retroactivă chiar dacă ea nu va fi publicată în monitorul oficial al CE până la 1 ianuraie 2012.

„Această decizie este retroactivă chiar dacă nu este publicată până la 1 ianuarie 2012. Acest lucru înseamnă că nu va fi nici o problemă pentru procesatori să colecteze lapte şi să-l transforme în produse”, a spus Radu Roatiş.

O măsură îndrăzneaţă – derogarea e valabilă doar pentru laptele materie primă
În opinia acestuia, CE a susţinut solicitarea României pentru că a fost luată doar pentru laptele materie primă, nu si pentru unităţile de procesare.

„CE a susţinut decizia noastră pentru că am luat o măsură îndrăzneaţă: am solicitat derogarea doar pentru laptele materie primă nu şi pentru unităţi. Acolo unde unităţile au primit o perioadă pentru îndeplinirea aspectelor legate de legislaţie, au avut şi o serie de derogări, noi le-am evaluat şi cele care nu le-au îndeplinit au fost închise. Comisia a văzut că suntem serioşi şi deschişi. Am mers pe varianta celor doi ani ca alături de APRIL să venim în sprijinul celor care trebuie să se alinieze la această legislaţie şi considerăm că este un răgaz destul de mare ca să ne rezolvăm această problemă”, a explicat şeful ANSVSA.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 2566 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Micii fermieri vor putea obţine lapte conform, cu condiţia asocierii

Micii fermieri vor putea obţine lapte conform, cu condiţia asocierii

Micii fermieri au la dispoziţie un concept de sală de muls, care poate fi amplasată în diferite zone din ţară, pentru a-i ajuta să se adapteze la regulile Uniunii Europene în privinţa conformităţii laptelui.

Văcuţele irlandeze au ajuns în România cu avionul

Văcuţele irlandeze au ajuns în România cu avionul

Un avion special a aterizat pe 28 octombrie, la orele 13:15, pe aeroportul din Timişoara. Din acesta au coborât 70 de vaci de rasă, aduse din Irlanda, pentru a fi integrate într-un program de asigurare a hranei pentru copiii unui orfelinat din Oradea şi zeci de familii din judeţul Cluj.

Interes crescut pentru singurul supliment alimentar 100% natural din România

Interes crescut pentru singurul supliment alimentar 100% natural din România

Peste 350 de fermieri şi-au arătat interesul faţă de singurul mineral natural din România cu efecte benefice în creşterea bovinelor la doar câteva zile de la închiderea târgului internaţional INDAGRA desfăşurat la Bucureşti.

România a realizat 57% din cota de livrări şi 56% din cota de vânzări directe în anul de cotă 2010-2011

România a realizat 57% din cota de livrări şi 56% din cota de vânzări directe în anul de cotă 2010-2011

Cinci state membre ale Uniunii Europene - Danemarca, Olanda, Austria, Cipru şi Luxemburg - şi-au depăşit cotele de lapte în anul de cotă 1 aprilie 2010 - 31 martie 2011 cu aproape 200.00 tone de lapte şi trebuie să plăteasă penalizări în valoare de 55,57 mil. euro. Cu toate aceste depăşiri, producţia totală de lapte a UE a fost cu 6% sub nivelul cotelor însumate ale tuturor Statelor Membre.

Ministerul Agriculturii intenţionează să aloce doar 450 lei pe cap de vacă în 2011

Ministerul Agriculturii intenţionează să aloce doar 450 lei pe cap de vacă în 2011

Membrii Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) nu vor participa anul acesta la Indagra şi se pregătesc de proteste în stradă, nemulţumiţi de suma prea mică pe care Ministerul Agriculturii intenţionează să o aloce pentru Plata Naţională Directă Complementară (CNDP) aferentă anului 2011, sumă care reprezintă doar jumătate din banii pe care crescătorii i-au cerut şi ar avea dreptul să îi primească, ne-a spus Claudiu Frânc, preşedintele FCBR, după întâlnirea cu ministrul Valeriu Tabără, din 17 octombrie 2011.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii