Adama
Vinasa Rompak

Micii fermieri vor putea obţine lapte conform, cu condiţia asocierii

Publicat: 06 noiembrie 2011 - 16:59
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Micii fermieri au la dispoziţie un concept de sală de muls, care poate fi amplasată în diferite zone din ţară, pentru a-i ajuta să se adapteze la regulile Uniunii Europene în privinţa conformităţii laptelui.

O sală de muls mobilă pentru fermierii care au până în cinci vaci

„Peste 40% din piaţa actuală de lapte nu este lapte conform, aceasta urmând să dispară în doi ani. De aceea, am conceput un program, care presupune un pachet de finanţare şi un concept de sală de muls, pentru a-i ajuta pe fermierii mici să treacă la conformitatea laptelui. Am venit în parteneriat cu finanţatorul şi cu procesatorul”, a declarat, directorul general al DN Agrar Group, Sorin Anderco.

Anderco a explicat că este vorba despre o sală de muls mobilă, care poate fi amplasată în diferite regiuni, de care să beneficieze micii fermieri care au între una şi cinci vaci.

Principala formă de acces – asocierea fermierilor

Potrivit acestuia, proiectul este rentabil numai în cazul în care micii fermieri se asociază, pentru că este vorba despre o investiţie de 35.000 de euro pentru o instalaţie de muls 12 vaci simultan şi de 75.000 de euro pentru mulsul a 24 de animale simultan.

„La 50 de animale investiţia devine rentabilă. Dacă există reticenţă la asociere, îmi pare rău de oameni, pentru că o investiţie de peste 40.000 de euro nu va putea fi făcută de un mic fermier”, a subliniat şeful DN Agrar Group.

Părţile care contribuie la program sunt: DN Agrar Group, compania Danone şi finanţatorul. Practic, micii fermieri, constituiţi în asociaţie, achiziţionează echipamentul, iar compania Danone va colecta laptele devenit conform. Rata se va reţine din laptele colectat de la micul fermier, care va plăti eşalonat timp de cinci ani. Mai exact, procesatorul, adică Danone, va reţine la sursă rata şi o va vira către finanţator.

„În prezent anual se procesează între 800 şi 900 de mii de tone de lapte din cei 1,2 milioane de tone destinate procesatorilor”

De asemenea, George Petrişor, prim vicepreşedinte al APRIL, a explicat că, în 2005, România producea circa cinci milioane de tone de lapte. Prin negociere cu Uniunea Europeană, la aderare, România a obţinut o cotă de lapte de 3,2 milioane de tone, din care două treimi, respectiv două milioane de tone, pentru vânzări directe şi 1,2 milioane de tone de lapte destinat procesatorilor.

„Această cantitate de lapte livrată procesatorilor a scăzut continuu cu circa 80% anual, după părerea mea din cauza suportului acordat sectorului de către autorităţi. Fiecare guvern a avut programul lui, dar suportul a fost de fiecare dată mai mic decât trebuia. De altfel, agenţii economici din UE au putut accesa această piaţă de 22 milioane de consumatori aproape instantaneu, fără taxe. În schimb, fermierii din România au nivele de suport/hectar incomparabil mai mici decât ce se obţine în Occident. Practic, fermierii români nu pot ţine pasul cu concurenţa”, a explicat George Petrişor.
Potrivit acestuia, în prezent anual se procesează între 800 şi 900 de mii de tone de lapte din cei 1,2 milioane de tone destinate procesatorilor.
Sursa: Agerpres

Vizualizat: 3297 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

România a realizat 57% din cota de livrări şi 56% din cota de vânzări directe în anul de cotă 2010-2011

România a realizat 57% din cota de livrări şi 56% din cota de vânzări directe în anul de cotă 2010-2011

Cinci state membre ale Uniunii Europene - Danemarca, Olanda, Austria, Cipru şi Luxemburg - şi-au depăşit cotele de lapte în anul de cotă 1 aprilie 2010 - 31 martie 2011 cu aproape 200.00 tone de lapte şi trebuie să plăteasă penalizări în valoare de 55,57 mil. euro. Cu toate aceste depăşiri, producţia totală de lapte a UE a fost cu 6% sub nivelul cotelor însumate ale tuturor Statelor Membre.

Ministerul Agriculturii intenţionează să aloce doar 450 lei pe cap de vacă în 2011

Ministerul Agriculturii intenţionează să aloce doar 450 lei pe cap de vacă în 2011

Membrii Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) nu vor participa anul acesta la Indagra şi se pregătesc de proteste în stradă, nemulţumiţi de suma prea mică pe care Ministerul Agriculturii intenţionează să o aloce pentru Plata Naţională Directă Complementară (CNDP) aferentă anului 2011, sumă care reprezintă doar jumătate din banii pe care crescătorii i-au cerut şi ar avea dreptul să îi primească, ne-a spus Claudiu Frânc, preşedintele FCBR, după întâlnirea cu ministrul Valeriu Tabără, din 17 octombrie 2011.

20 de bovine Friesian, crescute de deţinuţi din Irlanda, vor fi donate unui orfelinat din Timiş

20 de bovine Friesian, crescute de deţinuţi din Irlanda, vor fi donate unui orfelinat din Timiş

Bovine crescute de deţinuţi la o închisoare din comitatul Wicklow (coasta de est a Irlandei) vor fi aduse cu avionul la un orfelinat din Timişoara în această lună, scrie publicaţia Irish Times.

Crescătorii de bovine avertizează MADR: „Protestele pot merge până la blocarea drumurilor naţionale

Crescătorii de bovine avertizează MADR: „Protestele pot merge până la blocarea drumurilor naţionale"

Membrii Asociaţiei fermierilor crescători de bovine (AFCB) Cluj ameninţă că vor recurge la proteste în cazul în care ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, nu va emite în cel mai scurt timp ordinul privind acordarea subvenţiei la specia bovine.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
birta sebastian
|
11. 08, 2011. Tuesday 08:56

da!ceva bun pt satul taranul roman! Asociativa fratilor!!!

1.
oierii
|
11. 07, 2011. Monday 14:48

D-le Tabara nu mai pacaliti fermierii cu gogoase prin presa asa cum ati pacalit oierii privind prima pe cap de animal. Plecati la catedra acolo merge cu vorba.Nu meritati respectul crescatorilor de oi, ati devenit un personaj trist si mincinos. Rusine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii