La reuniunea Consiliului Uniunii Europene - Agricultura şi Pescuit din perioada 18-19 martie 2013, România a solicitat şi prelungirea cotelor de lapte după 2015, dar măsura nu a fost agreată de membrii vechi ai UE. Secretarul de stat Achim Irimescu susţine că dacă, după 2015, cota de lapte dispare şi vine laptele din alte state membre, fermierii cu 2-3 vaci vor dispărea.
Potrivit secretarului de stat, România nu a atins niciodată limita superioară a cotei de lapte, cel mai mare procent fiind de 75%.
“Germania şi Franţa se opun categoric prelungirii cotelor de lapte după 2015 pentru că au nevoie să umple piaţa europeană cu laptele lor. Acum dacă produci peste cotă, Comisia te penalizează cu bani mulţi. De exemplu, Italia are de plătit penalizări de vreo 600 de milioane de euro pentru depăşiri de cotă. Noi nici măcar nu le-am făcut. Cel mai mult am făcut într-un an 75% din cotă şi de atunci nu ştiu dacă am mai ajuns la 50%”, a spus Achim Irimescu, într-un interviu.
Oficialul a adăugat că “noi am cerut prelungirea până în 2020, nu s-a obţinut şi pentru noi este destul de dramatic. Dacă cota de lapte dispare din 2015 vine laptele din alte state membre şi pe fermierii cu 2-3 vaci îi omoară. La 31 decembrie 2013 expiră şi procesarea laptelui neconform, iar Comisia Europeană nu mai acceptă încă o prelungire. Au avut atâţia ani la dispoziţie să se conformeze. ANSVSA a dat un ghid minim de igienă pe care fermierii cu 2-3 vaci ar trebui să le respecte ca să producă lapte conform, fără germeni”.
Proiecte gratuite pentru micii fermieri
Întrebat despre cum pot fi efectiv ajutaţi micii fermieri din sectorul laptelui, care riscă să dispară după 2015, secretarul de stat a răspuns că Dacian Cioloş, comisarul european, va organiza în toamnă o conferinţă pentru a prezenta nişte măsuri de "soft landing", de ajutor pentru sector după 2015. “Am vorbit cu ministrul Agriculturii şi încercăm prin stabilirea fermelor familiale pe care vrem să le încurajăm, cu cel puţin 20 de vaci, să le dăm proiecte gratuite până în 50.000 de euro. O astfel de sesiune va fi lansată până în vară pe actualul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Nu îmi fac mari iluzii, pentru că dacă ei nu au bani de cofinanţare, degeaba vin eu cu nişte mecanisme, pentru că trebuie să mai pună şi ei ceva”, a spus Irimescu. sursa: Agerpres