Laptele colectat de unităţile procesatoare a scăzut, în primele cinci luni ale anului, cu 8,9 procente, până la 349.185 tone, comparativ cu perioada similară din 2010, când s-au obţinut 383.503 tone, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Producţia la lapte de consum a crescut cu 997 tone (+1,0%), până la 97.808 tone, în primele cinci luni ale anului, iar cantitatea de smântână de consum produsă în perioada menţionată a rămas aproximativ egală cu cea obţinută în perioada similară din 2010, respectiv 19.649 tone.
Scăderi ale producţiei de produse lactate, în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2011, au fost înregistrate la unt cu 130 tone (-3,3%), la brânzeturi, inclusiv cantitatea de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (95,5% din producţia totală de brânzeturi) cu 506 tone (-1,9%) şi la lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) cu 669 tone (-1,0%).
În luna mai 2011, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare de către unităţile procesatoare a crescut faţă de luna precedentă cu 31,2%, totalizând 91.122 tone, iar faţă de luna mai 2010 a scăzut cu 4 procente (94.875 tone).
Creşterea producţiei în luna mai 2011, comparativ cu luna precedentă, a fost înregistrată la lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 2.727 tone (+23,6%), urmat de brânzeturi inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă (90,9% din producţia totală de brânzeturi) cu 994 tone (+18,8%), de lapte de consum cu 3037 tone (+17,9%) şi de unt cu 45 tone (+6,0%).
Principalul produs lactat la care producţia a scăzut a fost smântâna de consum cu 31 tone (-0,8%).
Potrivit datelor INS, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în luna mai 2011, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 3.753 tone (-4,0%).