MILIOANE DE EURO ÎMPĂRŢITE EXCLUSIV FERMIERILOR MICI! Ajutorul de criză de la Comisia Europeană pentru sectorul lapte va fi împărţit micilor fermieri, care au maxim 9 capete de vaci de lapte. Comisia Europeană ne dă peste 5,4 milioane de euro, sumă ce poate fi dublată din bugetul de stat. Cine ia aceşti bani şi în ce condiţii?
La solicitarea AGROINFO, Ministerul Agriculturii ne-a transmis care sunt criteriile pentru acordarea ajutorului de adaptare excepţional destinat producătorilor de lapte şi produse lactate pentru agricultură la scară mică, potrivit art.1 alin.(1) lit.b) din Regulamentul (UE) nr.1613/2016:
- sprijinul se acordă producătorilor de lapte care deţin un efectiv de minimum 3 şi maximum 9 capete vaci de lapte, inclusiv, pe beneficiar;
- efectivul de vaci de lapte trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii;
- solicitanţii sprijinului trebuie să deţină registrul individual al exploataţiei cu cod ANSVSA, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000;
- solicitanţii sprijinului trebuie să aibă încheiat un contract pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii cererii, cu un prim-cumpărător şi cel puţin un document fiscal/fila carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol care să ateste livrarea a minimum 4 tone lapte în perioada 1 aprilie 2015 – 31 martie 2016.
Suma cuvenită fiecărui producător agricol se calculează de către APIA prin împărtirea sumei totale alocată sectorului lapte la efectivul de vaci de lapte eligibil.
Actul normativ prin care se stabileşte suma totală alocată pentru acest sprijin şi modalitatea de acordare a banilor trebuie definitivat de către Ministerul Agriculturii şi aprobat de noul Guvern.
Citeşte aici câţi fermieri ar urma să încaseze acest sprijin şi care este valoarea estimată a sprijinului pe cap de vacă de lapte: AJUTOR EXCEPŢIONAL pentru FERMIERII ROMÂNI care au fost EXCLUŞI de la SUBVENŢIILE de MII de EURO!