Adama
Vinasa Rompak

Crescătorii de bovine trag un semnal de alarmă: Solicităm MADR măsuri pentru relansarea sectorului de creştere a animalelor

Publicat: 16 ianuarie 2013 - 15:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cu un ochi la calendar şi cu altul la hambar, crescătorii de bovine aşteaptă banii de la APIA. Aceştia numără zilele şi calculează stocurile de furaje rămase, insuficiente pentru cel puţin încă o lună de iarnă. 

Încă din luna octombrie a anului trecut, fermierii aşteaptă plăţile naţionale directe complementare pentru sectorul de creştere a bovinelor. La scurt timp după stabilirea cuantumului plăţii naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, sprijinul aprobat pentru specia bovine în valoare de 500 de lei pe cap de bovină, prin HG, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) a dat liber la… adeverinţe.

Astfel, în aşteptarea plăţilor de la Centru fermierii au mers la bănci pentru creditele punte, menite a fi un sprijin în caz de “forţă majoră”.
“Fermierii care au vrut să ia bani sub formă de credit, au luat adeverinţă de la APIA pe baza căreia se certifica suma pe care are dreptul să o acceseze şi în baza protocolului semnat de APIA, MADR şi banca furnizoare a putut primi sub formă de credit până la 85% din ajutorul la care avea dreptu. Însă, toate acestea se întâmplă pe cheltuiala fermierului. El suportă dobânda, comisioane, fondul de garantare”, ne-a declarat Mircea Ciurea, crescător de bovine şi administrator al Cooperativei Agricole Someş-Arieş, judeţul Cluj.

În aşteptarea subvenţiilor… cresc datoriile
Adeverinţele de creditare s-au eliberat începând cu luna octombrie a anului trecut, iar fermierii care s-au împrumutat la bancă aşteaptă plăţile pentru închiderea creditelor, pentru că o nouă zi le aduce noi cheltuieli.
“Pentru fiecare lună fermierul suportă o anumită dobândă. Aceasta nu este o soluţie viabilă şi de lungă durată, mai ales în sectorul creşterii vacilor cu lapte. Deşi este recunoscut că agricultura este un bun contribuabil pentru PIB-ul ţării, nu se ia nicio măsură pentru sprijinirea sectorului. Plătim taxe şi impozite mai mari, dobânzile la credite sunt mari, subvenţiile sunt mult inferioare celor din vestul Europei şi noi suntem net dezavantajaţi pe aceeaşi piaţă concurenţială cu fermierii din Germania, Austria, Franţa, Olanda.”, spune crescătorul de bovine.

Efectivul este în scădere
În aceste condiţii, efectivul de bovine scade de la o zi la alta, spune Mircea Ciurea.
“Se declară că la nivel naţional sunt 1,9 milioane de capete şi noi nu avem nici un million de capete, iar efectivul este în scădere. Este o activitate nerentabilă, având în vedere preţurile la care cumpărăm furajele şi preţul cu care vindem carnea şi laptele. În această situaţie tot mai mulţi fermieri se gândesc să îşi închidă afacerea. Dacă nu se iau măsuri de către guvern, România va avea foarte puţine bovine. Efectivul declarat nu este cel real, de asta nici nici nu reuşim să realizăm cota de lapte negociată cu UE”, arată fermierul.

Furajele s-au scumpit cu 30%
Dacă agricultorii din sectorul vegetal au fost oarecum mai puţin afectaţi de seceta de anul trecut, pentru că o parte din pierderi a fost compensată de preţurile bune la produsele agricole, pentru fermierii din zootehnie situaţia este mult mai gravă. “Prevăd o situaţie foarte dificilă pentru sectorul de creştere a vacilor cu lapte în acest an. Preţurile la furaje au crescut considerabil faţă de anul trecut, au crescut cu 30%. În sectorul vegetal seceta a dijmuit foarte mult producţia, dar cel puţin au fost preţuri mai bune. Noi, fermierii din zootehnie cumpărăm cerealele la preţuri mai mari, furajele produse de noi sunt de slabă calitate din cauza condiţiilor neprielnice, aşadar costurile sunt mai mari, dar producţia este mult mai mică decât cea obţinută în iarna anului 2011-2012. Lipsa furajelor dar şi calitatea redusă a acestora se reflectă în producţia scăzută de lapte obţinută. În momentul de faţă foarte mulţi fermieri au început să reducă porţia de furaje la animale pentru că nu mai au stocul necesar”, ne-a explicat Mircea Ciurea.

Şi noi, fermierii, suntem de vină
Crescătorul de bovine susţine că nu doar statul este vinovat de problemele agriculturii româneşti. O parte din vină îi aparţine şi fermierului român, spune acesta. “Din păcate, la ora actuală şi noi fermierii avem partea noastră de vină pentru că nu ştim să ne organizăm. Spre exemplu la Cluj, Cooperativa Someş-Arieş a obţinut preţuri mai bune pentru laptele pe care îl livrăm la procesator, cumpărăm împreună inputurile: tărâţele, furajele, îngrăşămintele şi obţinem nişte reduceri de preţ mai mari faţă de fermierii care cumpără individual. Deci soluţii sunt, dar e nevoie de organizare”, spune el.

Potrivit fermierului clujean, situaţia actuală din sectorul zootehnic este una foarte gravă şi “dacă nu se iau măsuri vom avea doar lapte şi produse lactate din import, pentru că oricâtă dragoste ai avea pentru animale şi oricât de mult ai spera, cel puţin în momentul de faţă, nu se întrevede nicio perspectivă. Tragem un semnal de alarmă şi solicităm măsuri pentru relansarea sectorului de creştere a animalelor”, conchide Mircea Ciurea.

Vizualizat: 3903 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii