Din cei 430 lei/cap de animal la bovine, fermierii mai rămân doar cu 150 lei în mână după ce plătesc toate taxele şi cheltuielile cu COP şi Cartea de rasă, spune Mircea Ciurea, administratorul Cooperativei Someş-Arieş.
Cooperativa Someş-Arieş din judeţul Cluj efectuează COP la bovine în patru judeţe: Cluj, Mureş, Bihor şi Timiş. Efectivul înscris până acum în COP se apropie de 9.000 de capete, din care peste 2.000 de capete sunt deţinute de persoane fizice, care trebuie să plătească integral costul COP, spune Mircea Ciurea, administratorul Cooperativei.
Calculul pe care îl face acesta este următorul: COP costă 120 lei plus TVA, iar înscrierea în Cartea de Rasă - 20 lei plus TVA. Cu impozitul pe norme de venit, de 96 lei pe cap de animal, pe care trebuie să îl achite, crescătorii de bovine persoane fizice mai rămân, din subvenţia de 430 de lei pe cap de animal, cu doar 150 de lei pe cap de animal, ceea ce este „o nedreptate”, spune Ciurea, care nu ezită să acuze conducerea FCBR că nu a insistat mai mult în relaţia cu autorităţile pentru sprijinirea crescătorilor de bovine persoane fizice care au această problemă.
Fermierii clujeni se reorganizează?
Membrii Asociaţiei Fermierilor Crescători de Bovine din Cluj vor să plece din FCBR, nemulţumiţi că nu le sunt reprezentate interesele, susţine Mircea Ciurea, crescător de bovine din Cluj şi administratorul Cooperativei Someş-Arieş.
Decizia ar putea fi luată la Adunarea Generală a Asociaţiei, din 28 februarie 2014. „Noi, cooperativele, şi mai sunt fermieri din zona noastră din sectorul vegetal, care vrem să constituim o nouă organizaţie”, a spus Ciurea, scurt şi evaziv, despre planurile membrilor Asociaţiei.
Mai multe detalii puteţi citi în revista Ferma - februarie 2014!