Adama
Vinasa Rompak

Creşterea vacilor de carne, o alternativă viabilă în zootehnie

Publicat: 20 martie 2013 - 12:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Creşterea vacilor de carne a devenit o alternativă viabilă pentru fermele zootehnice. Un bun exemplu în acest sens este AgroComplex Lunca Paşcani, care după mai bine de două decenii în care s-a axat pe producţia de lapte, a investit în ultimii ani în rasele de carne.

Pe scheletul fostului CAP Lunca Paşcani, Dumitru Pantazi a clădit un adevărat imperiu. Devenit între timp primar, acesta a lăsat afacerea pe mâinile fiului său Bogdan, un tânăr ambiţios, licenţiat în calculatoare, dar cu vocaţie de fermier. Acesta a făcut faţă tuturor greutăţilor, avându-l alături pe Florin Stanciu, şeful fermei zootehnice, care are grijă de o mie de capete de vaci, din care circa 700 sunt din rasa Holstein.
„Ne-am axat, la început, pe vaca de lapte. Astăzi am ajuns la o producţie zilnică de 5.800 litri, ceea ce înseamnă în jur de 25-26 litri pe cap de animal. Avem cam 230 de vaci în lactaţie, circa 80 de junici gestante, 60 de vaci înţărcate, peste o sută de masculi. Prin anii 95-96 s-a început să se lucreze la genetică. Facem numai însămânţări artificiale. Materialul seminal îl procurăm din SUA şi Canada. Ne-am axat pe caracterul Holstein-ului american. Are o talie mai înaltă, osatură mai dezvoltată şi o greutate medie de 700 kg. Şeful ne-a zis că dacă o vacă mănâncă mult, dă şi lapte mult”, spune Florin Stanciu.

Datorită unei investiţii de 2 milioane de euro, realizată prin programul SAPARD, ferma s-a dezvoltat mult în ultimii cinci ani. Procesul de modernizare a început în 2007. S-au reamenajat cele două grajduri existente şi s-a construit unul nou. A urmat apoi achiziţia unei săli de muls Westfalia de 2x12 posturi (adică se mulg 24 de vaci o dată), ceea ce a optimizat foarte mult producţia. 

Se reorienteauă spre vaca de carne
În ultimii doi ani, la ferma din Paşcani s-a investit în vaca de carne. „Am mizat în special pe rasa Charolaise - jumătate din efectivul de 300 de capete, dar avem şi câteva exemplare de Limousin şi Angus. În cinci ani vrem să ajungem undeva la 700-800 de capete. Nu renunţăm la vaca de lapte, dar vrem să rămânem la efectivul de acum”, a explicat Bogdan Pantazi, care susţine că a optat pentru Charolaise deoarece este o rasă mai puţin pretenţioasă şi valorifică mult mai bine hrana. „S-a adaptat foarte bine. La vaca de carne faci economie dacă nu bagi foarte mulţi bani. De aceea, noi primăvara le dăm drumul pe păşune şi timp de două luni nu le dăm nimic de mâncare”, spune acesta.

De asemenea, Florin crede că pe viitor va exista o cerere tot mai mare pentru vaca de carne: „se caută carne de vită de calitate, în special pe pieţele externe. Anul trecut am cumpărat 40 de vaci din rasa Charolaise de la un fermier din Suceava. Toate erau gestante. Am mai luat şi ceva viţele. Deocamdată nu am valorificat nimic, am dat doar câţiva viţei la abator. Dar pe viitor vrem să ajungem să livrăm măcar zece vaci pe lună. Până atunci sperăm să prindem un contract în asociere cu alţi producători”.

Mai multe detalii puteţi citi în revista Ferma – martie 2013.

Vizualizat: 4797 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mai mult lapte din import!

Mai mult lapte din import!

17 noiembrie 2024 - 21:19

Fabricile de lactate din România au procesat mai mult lapte de vacă în primele nouă luni din 2024, față de aceeași perioadă din 2023. Mai mult de jumătate din acest surplus a fost lapte din import.

Licitație de tauri și show măcelăresc la Zilele Aberdeen Angus în România 2024

Licitație de tauri și show măcelăresc la Zilele Aberdeen Angus în România 2024

17 iunie 2024 - 00:01

Ediția a III-a a evenimentului "Zilele Aberdeen Angus în România" se desfășoară în perioada 21-22 iunie 2024, în județul Mureș. Vezi programul evenimentului, pe zile.

Fermierii maghiari se roagă la Dumnezeu să NU ne trezim! Ce subvenții primesc pe litrul de lapte!

Fermierii maghiari se roagă la Dumnezeu să NU ne trezim! Ce subvenții primesc pe litrul de lapte!

16 iunie 2024 - 17:49

Principalele probleme pentru crescătorii de vaci de lapte din România sunt modul cum sunt direcționați banii către ferme și faptul că fermierii români sunt mai slab organizați decât cei din alte țări.

TOP 3 țări la producţia de lapte pe cap de vacă! Peste 18.000 litri de lapte de la o singură vacă!

TOP 3 țări la producţia de lapte pe cap de vacă! Peste 18.000 litri de lapte de la o singură vacă!

12 iunie 2024 - 23:58

Ţara cu cea mai mare producţie de lapte pe cap de vacă din lume a înregistrat, pe parcursul anului 2023, o producţie medie anuală de lapte de 12.265 kilograme pe cap de vacă.

Mai puțin lapte străin în România în 2023. Cât au scăzut importurile!

Mai puțin lapte străin în România în 2023. Cât au scăzut importurile!

18 decembrie 2023 - 13:51

Lapte din România versus lapte importat. Date oficiale: Cât lapte românesc și cât lapte de import au procesat fabricile de lactate din țara noastră în primele zece luni din 2023.

Trei procesatori de lapte din România, amendați cu aproape 3 milioane de euro de Consiliul Concurenței!

Trei procesatori de lapte din România, amendați cu aproape 3 milioane de euro de Consiliul Concurenței!

21 mai 2023 - 21:57

Președintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirițoiu, a explicat motivul pentru care insituția pe care o conduce a sancţionat companiile Albalact, Covalact şi Dorna Lactate, parte din grupul francez Lactalis, cu amenzi în valoare totală de aproximativ 2,9 milioane euro.

Crește suma pentru porția zilnică de lapte distribuit elevilor!

Crește suma pentru porția zilnică de lapte distribuit elevilor!

16 noiembrie 2022 - 18:58

Guvernul a aprobat majorarea bugetului pentru implementarea Programului pentru şcoli al României, pentru anul școlar 2022-2023.

Date oficiale: România are cea mai mică producție de lapte pe cap de vacă din UE!

Date oficiale: România are cea mai mică producție de lapte pe cap de vacă din UE!

15 noiembrie 2022 - 14:08

Producția medie de lapte pe cap de vacă în România este sub jumătate din media UE și de trei ori mai mică decât în țările din Uniunea Europeană care conduc acest clasament, potrivit datelor publicate de Eurostat în luna noiembrie 2022. 

CALCUL: Cât costă creșterea bovinelor de carne în România! Pierderi de sute de lei pe cap de animal!

CALCUL: Cât costă creșterea bovinelor de carne în România! Pierderi de sute de lei pe cap de animal!

14 noiembrie 2022 - 16:28

Prețuri de producție și de vânzare bovine de carne în 2022. Fermierii români care cresc bovine de carne sunt în pragul falimentului și cer sprijin Guvernului și Ministerului Agriculturii.

Cooperativele crescătorilor de taurine strâng rândurile: Cine sunt noii membri ai UNCST BOVICOOP!

Cooperativele crescătorilor de taurine strâng rândurile: Cine sunt noii membri ai UNCST BOVICOOP!

27 septembrie 2022 - 23:55

Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin BOVICOOP anunță că și-a dublat numărul de membri după doar un an de la înființare și are un punct de lucru în București, în apropiere de  MADR.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii