Creşterea vacilor de carne a devenit o alternativă viabilă pentru fermele zootehnice. Un bun exemplu în acest sens este AgroComplex Lunca Paşcani, care după mai bine de două decenii în care s-a axat pe producţia de lapte, a investit în ultimii ani în rasele de carne.
Pe scheletul fostului CAP Lunca Paşcani, Dumitru Pantazi a clădit un adevărat imperiu. Devenit între timp primar, acesta a lăsat afacerea pe mâinile fiului său Bogdan, un tânăr ambiţios, licenţiat în calculatoare, dar cu vocaţie de fermier. Acesta a făcut faţă tuturor greutăţilor, avându-l alături pe Florin Stanciu, şeful fermei zootehnice, care are grijă de o mie de capete de vaci, din care circa 700 sunt din rasa Holstein.
„Ne-am axat, la început, pe vaca de lapte. Astăzi am ajuns la o producţie zilnică de 5.800 litri, ceea ce înseamnă în jur de 25-26 litri pe cap de animal. Avem cam 230 de vaci în lactaţie, circa 80 de junici gestante, 60 de vaci înţărcate, peste o sută de masculi. Prin anii 95-96 s-a început să se lucreze la genetică. Facem numai însămânţări artificiale. Materialul seminal îl procurăm din SUA şi Canada. Ne-am axat pe caracterul Holstein-ului american. Are o talie mai înaltă, osatură mai dezvoltată şi o greutate medie de 700 kg. Şeful ne-a zis că dacă o vacă mănâncă mult, dă şi lapte mult”, spune Florin Stanciu.
Datorită unei investiţii de 2 milioane de euro, realizată prin programul SAPARD, ferma s-a dezvoltat mult în ultimii cinci ani. Procesul de modernizare a început în 2007. S-au reamenajat cele două grajduri existente şi s-a construit unul nou. A urmat apoi achiziţia unei săli de muls Westfalia de 2x12 posturi (adică se mulg 24 de vaci o dată), ceea ce a optimizat foarte mult producţia.
Se reorienteauă spre vaca de carne
În ultimii doi ani, la ferma din Paşcani s-a investit în vaca de carne. „Am mizat în special pe rasa Charolaise - jumătate din efectivul de 300 de capete, dar avem şi câteva exemplare de Limousin şi Angus. În cinci ani vrem să ajungem undeva la 700-800 de capete. Nu renunţăm la vaca de lapte, dar vrem să rămânem la efectivul de acum”, a explicat Bogdan Pantazi, care susţine că a optat pentru Charolaise deoarece este o rasă mai puţin pretenţioasă şi valorifică mult mai bine hrana. „S-a adaptat foarte bine. La vaca de carne faci economie dacă nu bagi foarte mulţi bani. De aceea, noi primăvara le dăm drumul pe păşune şi timp de două luni nu le dăm nimic de mâncare”, spune acesta.
De asemenea, Florin crede că pe viitor va exista o cerere tot mai mare pentru vaca de carne: „se caută carne de vită de calitate, în special pe pieţele externe. Anul trecut am cumpărat 40 de vaci din rasa Charolaise de la un fermier din Suceava. Toate erau gestante. Am mai luat şi ceva viţele. Deocamdată nu am valorificat nimic, am dat doar câţiva viţei la abator. Dar pe viitor vrem să ajungem să livrăm măcar zece vaci pe lună. Până atunci sperăm să prindem un contract în asociere cu alţi producători”.
Mai multe detalii puteţi citi în revista Ferma – martie 2013.