Adama
Vinasa Rompak

Comerţul UE cu bovine vii: date oficiale şi prognoze

Publicat: 11 octombrie 2016 - 16:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Exporturile UE de animale vii din specia bovină au continuat să crească anul acesta, datorită cererii susţinute din regiunea mediteraneană. În primele şase luni din 2016, livrările externe au sporit cu 34%, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Turcia (cu 186 mii de capete), Israel (95 mii capete) şi Liban (90 mii capete) au fost cele mai importante destinaţii, însumând împreună 65 procente din totalul schimburilor comerciale directe. Israelul a preluat poziţia Libanului ca al doilea partener comercial al Uniunii Europene în comerţul cu bovine vii, confirmând importanţa sa ca o destinaţie solidă pe acest segment. Cel mai mare furnizor UE al Turciei în 2016 până în prezent a fost Ungaria, care a exportat deja 52 mii de capete, în timp ce Slovacia vine tare din urmă, după ce numai în luna iulie a organizat transporturi pentru 14 mii de capete.

Uruguay şi Brazilia sunt principalii competitori ai UE pe piaţa Turciei, unde preţurile sunt încă foarte atractive din cauza cererii puternice şi a producţiei interne limitate. Prin urmare, exporturile de bovine vii din Uniunea Europeană ar putea susţine până la sfârşitul anului o creştere de peste 30%, ajungând la 235 mii de tone, dublu faţă de nivelul înregistrat în sezonul 2013-2014.

Pe de altă parte, în primele şase luni ale anului 2016, exporturile europene de carne de vită au sporit cu 17%, faţă de 10% în primul trimestru. În această vară, Turcia a reautorizat importurile de carne de vită abatorizată de pe teritoriul UE (cu excepţia Poloniei), iar partenerii europeni au onorat contracte valorând 5.000 tone, ceea ce reprezintă însă abia un sfert din cantitatea livrată în prima jumătate a anului trecut. Creşteri semnificative s-au înregistrat la exporturile către Israel (+400%, respectiv 5.300 tone), Vietnam (+300% / 3.000 de tone ) şi Coasta de Fildeş (+175% / 2.600 tone).

vacute-irlanda3_b

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, irlandezul Phil Hogan, a promis să găsească noi pieţe de desfacere pentru producătorii de carne de vită din spaţiul comunitar, astfel încât până la sfârşitul anului s-ar putea ajunge la o creştere în volum a exporturilor de 10 la sută.

În ceea ce priveşte importurile, în primele şase luni ale anului 2016 s-a înregistrat o creştere de 2% faţă de perioada similară din 2015, cu Brazilia în poziţia de principal furnizor de carne de vită pentru piaţa europeană. În schimb, importurile din SUA au scăzut, pe de o parte din cauza orientării americanilor către pieţele mai profitabile din Asia şi pe de altă parte din cauza cursului de schimb monetar dolar/euro mai puţin favorabil. Pe de altă parte, s-a constatat o creştere de 8% a importurilor de carne de vită din Australia. Altădată un jucător mult mai agresiv, Argentina şi-a crescut expunerea pe piaţa europeană cu doar 4% în prima jumătate a acestui an. Per total, importurile UE de carne de vită ar urma să înregistreze o creştere de 3 la sută în 2016 şi alte 3 procente în 2017.

Vizualizat: 4761 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mai mult lapte din import!

Mai mult lapte din import!

17 noiembrie 2024 - 21:19

Fabricile de lactate din România au procesat mai mult lapte de vacă în primele nouă luni din 2024, față de aceeași perioadă din 2023. Mai mult de jumătate din acest surplus a fost lapte din import.

Licitație de tauri și show măcelăresc la Zilele Aberdeen Angus în România 2024

Licitație de tauri și show măcelăresc la Zilele Aberdeen Angus în România 2024

17 iunie 2024 - 00:01

Ediția a III-a a evenimentului "Zilele Aberdeen Angus în România" se desfășoară în perioada 21-22 iunie 2024, în județul Mureș. Vezi programul evenimentului, pe zile.

Fermierii maghiari se roagă la Dumnezeu să NU ne trezim! Ce subvenții primesc pe litrul de lapte!

Fermierii maghiari se roagă la Dumnezeu să NU ne trezim! Ce subvenții primesc pe litrul de lapte!

16 iunie 2024 - 17:49

Principalele probleme pentru crescătorii de vaci de lapte din România sunt modul cum sunt direcționați banii către ferme și faptul că fermierii români sunt mai slab organizați decât cei din alte țări.

TOP 3 țări la producţia de lapte pe cap de vacă! Peste 18.000 litri de lapte de la o singură vacă!

TOP 3 țări la producţia de lapte pe cap de vacă! Peste 18.000 litri de lapte de la o singură vacă!

12 iunie 2024 - 23:58

Ţara cu cea mai mare producţie de lapte pe cap de vacă din lume a înregistrat, pe parcursul anului 2023, o producţie medie anuală de lapte de 12.265 kilograme pe cap de vacă.

Mai puțin lapte străin în România în 2023. Cât au scăzut importurile!

Mai puțin lapte străin în România în 2023. Cât au scăzut importurile!

18 decembrie 2023 - 13:51

Lapte din România versus lapte importat. Date oficiale: Cât lapte românesc și cât lapte de import au procesat fabricile de lactate din țara noastră în primele zece luni din 2023.

Trei procesatori de lapte din România, amendați cu aproape 3 milioane de euro de Consiliul Concurenței!

Trei procesatori de lapte din România, amendați cu aproape 3 milioane de euro de Consiliul Concurenței!

21 mai 2023 - 21:57

Președintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirițoiu, a explicat motivul pentru care insituția pe care o conduce a sancţionat companiile Albalact, Covalact şi Dorna Lactate, parte din grupul francez Lactalis, cu amenzi în valoare totală de aproximativ 2,9 milioane euro.

Crește suma pentru porția zilnică de lapte distribuit elevilor!

Crește suma pentru porția zilnică de lapte distribuit elevilor!

16 noiembrie 2022 - 18:58

Guvernul a aprobat majorarea bugetului pentru implementarea Programului pentru şcoli al României, pentru anul școlar 2022-2023.

Date oficiale: România are cea mai mică producție de lapte pe cap de vacă din UE!

Date oficiale: România are cea mai mică producție de lapte pe cap de vacă din UE!

15 noiembrie 2022 - 14:08

Producția medie de lapte pe cap de vacă în România este sub jumătate din media UE și de trei ori mai mică decât în țările din Uniunea Europeană care conduc acest clasament, potrivit datelor publicate de Eurostat în luna noiembrie 2022. 

CALCUL: Cât costă creșterea bovinelor de carne în România! Pierderi de sute de lei pe cap de animal!

CALCUL: Cât costă creșterea bovinelor de carne în România! Pierderi de sute de lei pe cap de animal!

14 noiembrie 2022 - 16:28

Prețuri de producție și de vânzare bovine de carne în 2022. Fermierii români care cresc bovine de carne sunt în pragul falimentului și cer sprijin Guvernului și Ministerului Agriculturii.

Cooperativele crescătorilor de taurine strâng rândurile: Cine sunt noii membri ai UNCST BOVICOOP!

Cooperativele crescătorilor de taurine strâng rândurile: Cine sunt noii membri ai UNCST BOVICOOP!

27 septembrie 2022 - 23:55

Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin BOVICOOP anunță că și-a dublat numărul de membri după doar un an de la înființare și are un punct de lucru în București, în apropiere de  MADR.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii