Inspectorii veterinari au găsit bacteria E-coli în probele de brânză proaspătă de vacă produsă de societatea Lactate Brădet din Curtea de Argeş, a confirmat, pe 29 februarie 2016, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
ANSVSA a anunţat, pe 29 februarie 2016, că a depistat bacteria Escherichia Coli (E-coli) în probele prelevate dintr-un lot de 25 de kg de brânză proaspătă de vaci din jud. Argeş, precum şi la carne de pui dintr-o gospodărie din jud. Bacău.
În urma analizelor de laborator, inspectorii veterinari au găsit E-coli în probele de brânză de la Lactate Brădet din Curtea de Argeş, care comercializează şi produse tradiţionale. Este vorba despre o cantitate de 20 de kilograme de brânză proaspătă de vaci. De asemenea, în judeţul Bacău inspectorii au găsit într-un frigider carne de pasăre recoltată dintr-o gospodărie personală, a explicat Achim Irimescu, citat de Agerpres.
Lotul respectiv de brânză a fost de 25 de kg, produsă în data 22 februarie 2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare, precizează ANSVSA. Până când inspectorii vor afla cum a ajuns bacteria în brânza de vaci, Autoritatea sanitar veterinară a dispus sistarea activităţii în secţia de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspată analizată şi efectuarea dezinfecţiei în secţie: spaţii, utilaje, ustensile şi suprafeţe de lucru. De asemenea, personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, într-un laborator de specialitate şi vor fi recoltate probe de lapte de la cele două ferme în momentul recepţiei în fabrică, pentru examen bacteriologic şi probe de apă, provenite de la intrarea şi ieşirea din unitate.
Înfiinţată în 2001, compania Lactate Brădet este unul dintre cei mai importanţi procesatori de lapte din zona Argeşului. Potrivit datelor publicate de companie, aceasta deţine o fabrică de procesare şi prelucrare a laptelui în judeţul Argeş, sat Brădetu. Fabrica a fost modernizată şi retehnologizată în 2008 cu fonduri europene. Compania deţine şi trei magazine proprii de prezentare în oraşele Pitesti şi Curtea de Argeş.
Potrivit ANSVSA, în cadrul anchetei epidemiologice desfăşurată în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, inspectorii veterinari au prelevat probe pentru analize din judeţele Argeş, Dolj şi Bacău de la mai multe tipuri de alimente: lactate - lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne - carne de vită şi carne de pui, fructe şi legume, achiziţionate atât din comerţ, din gospodăria proprie, cât şi de la persoane particulare.
Dintre 194 de eşantioane analizate până la această dată, dintr-un total de 337 de eşantioane, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli, serogrupul O 26, la un lot de brânză proaspătă de vaci din jud. Argeş, precum şi la carnea de pui dintr-o gospodărie din jud. Bacău. Mai exact, o probă de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele (aparţinător) implicate în ancheta Ministerului Sănătăţii. Carnea provenea de la păsări din gospodăria persoanei respective (judeţul Băcău).