Adama
Vinasa Rompak

UCPR: România nu riscă procedura de infringement cauzată de creşterea găinilor ouătoare în baterii

Publicat: 16 noiembrie 2011 - 09:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România nu este în pericol să se confrunte cu deschiderea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene din cauza sistemului de creştere a găinilor ouătoare în baterii convenţionale, deoarece respectă standardele europene pentru mai mult de 90% din efective, a declarat preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

Doar 6-7% din găinile ouătoare ale României mai sunt crescute în baterii
„Nu există motive de îngrijorare în privinţa începerii unei proceduri de infringement pentru România din cauza creşterii găinilor ouătoarea în cuşti, deoarece la ora actuală în sistemul avicol sunt respectate standardele europene de creştere pentru mai mult de 93% din efectivele totale de 5 milioane de găini ouătoare. În prezent, doar 6-7 procente din efective mai sunt crescute în baterii. Avem doar câteva ferme care nu şi-au schimbat încă sistemul de creştere, dar care au anunţat că vor îndeplini toate condiţiile de bunăstare până la finele anului 2011”, a spus Ilie Van.

Potrivit acestuia, România este la ora actuală printre ţările fruntaşe în UE care au realizat aceste investiţii, dar care este inclusă în raportul Comisiei Europene pentru cele câteva ferme care nu respectă, încă, normele europene de creştere. Van a precizat că sectorul avicol din România a investit din 2007 şi până în prezent între 150 şi 200 de milioane de euro pentru schimbarea cuştilor pentru găinile ouătoare, în conformitate cu normele europene.

„UE a dat un răgaz ţărilor membre, până la 1 ianuarie 2012, să schimbe cuştile în care sunt crescute găinile ouătoare pentru respectarea normelor europene de bunăstare a animalelor, iar fermele din sectorul avicol din România au efectuat investiţii între 150 şi 200 de milioane de euro din 2007 şi până în prezent. Noi stăm foarte bine la ora actuală faţă de Polonia care are mai mult de 80% din ferme nemodernizate”, a subliniat şeful UCPR.

Fermă găini ouătoare_b

Crescătorii de păsări care nu se vor conforma normelor vor fi nevoiţi să închidă
De asemenea, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş, consideră că România nu are o problemă în sectorul avicol deoarece cele câteva ferme care nu respectă sistemul de creştere impus de UE începând cu 2012 vor fi închise dacă nu se vor retehnologiza.

În România există, în prezent, circa 150-200 de producători de ouă, dintre care 35 mari, ce realizează 85% din producţie. Producţia anuală de ouă se ridică la circa 1,36 de miliarde bucăţi. UCPR estimează valoarea pieţei avicole din România la peste un miliard de euro în 2011.

Comisia Europeană a anunţat luni că aproximativ 51 de milioane de găini ouătoare ţinute în cuşti neamenajate riscă să conducă în 2012 la deschiderea unor proceduri de infringement împotriva a cel puţin 11 state ale UE, între care şi România. La 1 ianuarie 2012 urmează să intre în vigoare dispoziţiile privind interzicerea bateriilor convenţionale pentru găinile ouătoare.

Dintre cele 27 de state membre ale UE, 11 ţări riscă deschiderea procedurilor de infringement, respectiv Belgia, Bulgaria, Cipru, Franţa, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia, Portugalia şi România.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 2932 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Găinile ouătoare ţinute în baterii, în vizorul UE: 11 state din 27 nu se pot conforma noilor norme

Găinile ouătoare ţinute în baterii, în vizorul UE: 11 state din 27 nu se pot conforma noilor norme

Un număr de aproximativ 51 de milioane de găini ouătoare ţinute în cuşti neamenajate riscă să conducă în 2012 la deschiderea unor proceduri de încălcare împotriva a cel puţin 11 state ale UE, între care şi România, a anunţat luni Comisia Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii