Producătorii români de carne de pasăre şi ouă respectă standardele europene pentru siguranţa alimentară, oferind pe piaţă produse sigure şi de calitate superioară, a anunţat Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).
“Creşterea păsărilor în fermele autorizate sanitar veterinar se face după cele mai moderne tehnologii, iar supravegherea sanitară veterinară a păsărilor şi a reziduurilor din produsele avicole se face permanent prin programe de autocontrol şi control oficial în baza legislaţiei specifice. Directiva 96/22, transpusă în legislaţia noastră prin Ordinul 199/2006, interzice comercializarea şi utilizarea hormonilor în creşterea păsărilor, astfel niciun crescător de păsări din România nu încalcă această lege”, susţine UCPR printr-un comunicat de presă.
Potrivit documentului, antibioticele sunt permise în creşterea păsărilor doar pentru tratamente curative, la recomandarea şi sub semnătura medicului veterinar, cu respectarea timpului de aşteptare înainte de sacrificarea păsărilor. “Antibioticele nu se utilizează în mod sistematic în creşterea păsărilor, ci ocazional, ca formă de tratament. Programul de control oficial pentru reziduuri este aprobat anual de către Comisia Europeană, aceasta stabilind numărul de probe pentru control în funcţie de numărul de păsări din ţară. Tot Comisia Europeană recomandă şi verifică anual metodele de analiză şi control utilizate în laboratoarele de stat, iar recoltarea probelor pentru analize se face inopinat de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) care este auditată anual la capitolul reziduuri”, se menţionează în comunicat.
Recent, carnea de curcan din România a fost suspectată că ar conţine antibiotic peste limita maximă admisă, în urma unei alerte transmise de Comisia Europeană, însă ANSVSA a anunţat că suspiciunea referitoare la posibile reziduuri de antibiotic în pieptul de curcan provenit din România nu a fost fondată, procesatorul respectând reglementările Comisiei Europene şi legislaţia românească sanitară veterinară privind creşterea şi procesarea curcanilor.
În UCPR activează peste 200 firme avicole, care deţin în jur de 550 de ferme, primele 15 mari companii asigurând 60% din producţia de carne de pasăre. În România sunt circa 150 de producători de ouă, dintre care 35 sunt de mari dimensiuni, aceştia realizând 85% din producţia industrială românească. Producţia anuală de ouă se ridică la circa 1,36 de miliarde bucăţi.