Expoziţia agricolă AgriPlanta - RomAgroTec a devenit în scurt timp o manifestare de referinţă în domeniul agricol. Despre paşii către succes şi noutăţile ediţiei din acest an ne-a vorbit Corina Mareş, director General al DLG INTERMARKETING, organizatorul Expoziţiei AgriPlanta - RomAgroTec.
Ferma: AgriPlanta - RomAgroTec este un concept unic de expoziţie agricolă, care are deja 3 ani de experienţă. Pe ce s-a bazat începutul acestui eveniment de succes?
Corina Mareş: Da, AgriPlanta este un concept unic în România, un concept german, organizat în Germania o dată la doi ani, în diferite zone ale ţării. Conceptul a fost adoptat şi de colegii din Polonia şi din Turcia, iar în momentul în care l-am preluat şi în România, adaptat bineînţeles, am făcut în primul rând nişte lucrări agricole de calitate. Aici, imediat ce terminăm cu târgul din anul în curs începem pregătirile pentru ediţia următoare, pentru că lucrăm cu loturi demonstrative de culturi agricole şi cu demonstraţii în câmp, aspecte care necesită o atenţie deosebită şi activităţi succesive.
Ferma: Fiind o expoziţie în câmp, e clar că implică anumite riscuri... Care sunt problemele cu care vă confruntaţi în acest an pe partea de culturi şi cum le faceţi faţă?
Corina Mareş: Avem o suprafaţă de aproximativ 36 ha, cu tot cu cele 5 ha pe care le-am adăugat anul acesta. Din cele 36 ha, 4 ha sunt spaţii de parcare, iar circa 18 ha - aproape dublu faţă de ediţiile precedente - ar putea fi alocate pentru demonstraţii cu utilaje.
Ei bine, în parcelele cultivate ne luptăm adesea cu seceta şi cu vântul care usucă solul. Am avut situaţii în care au căzut precipitaţii de 40 l/m2 şi după o oră solul era uscat. Totul depinde de vreme: dacă plouă, este foarte greu să intri pe câmp, iar dacă nu plouă, nu este bine pentru plante. De trei ani încoace, se întâmplă ca tocmai în luna mai să plouă tare la Fundulea, ceea ce este foarte bine pentru culturi, pentru că se dezvoltă frumos, dar este mai greu pentru noi, cu logistica. Încercăm pe cât posibil să limităm efectele negative, dacă apar.
Am semănat în toamnă rapiţă, grâu şi orz. Am reuşit să semănăm la timp, am avut şi ploi, dar din păcate, foarte puţină zăpadă, ceea ce a afectat culturile. Am avut şi probleme cu o invazie de rozătoare din cauza temperaturilor ridicate din toamnă, dar pe care am reuşit să o combatem la timp.
Ferma: Cu ce veniţi în întâmpinarea fermierilor pe partea de mecanizare agricolă?
Corina Mareş: La AgriPlanta ne bucurăm de o mare deschidere pentru partea de activităţi practice. Pe partea de demonstraţii cu maşini şi utilaje agricole, avem cele trei componente clasice: zona Tractor şi tractorist (anul trecut, peste 180 de fermieri au testat tractoarele expuse aici), partea de protecţia plantelor - acele demonstraţii pentru verificarea stabilităţii braţelor maşinilor de erbicidat şi segmentul de prelucrarea solului, care se va păstra în continuare. După cum ştim, verificarea maşinilor de erbicidat va deveni obligatorie. În fiecare an aducem la AgriPlanta, cu sprijinul Universităţii de {tiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, un stand de testare a echipamentelor, iar împreună cu autorităţile responsabile vom aborda acest sector mai în detaliu. Aşadar, testarea maşinilor de erbicidat va fi una dintre principalele teme ale expoziţiei.
Mai multe detalii despre noutăţile ediţiei din 2014 a expoziţiei Agriplanta – RomAgroTec puteţi citi în revista Ferma – aprilie 2014!