OIERII NEMULȚUMIȚI DE SUBVENȚIE: MINCIUNI DE BABE OSTENITE! Oierii s-au înscris în Programul de ajutor de minimis pentru lână anul acesta, dar subvenția o vor încasa abia anul viitor, în august. Mulți dintre fermieri sunt nemulțumiți de subvenția de un leu/kg de lână comercializată cu acte. Unii spun că sunt vorbe, miniciuni de babe ostenite, alții că le e și jenă să vorbească de o sumă derizorie care nu le acoperă nici cheltuiala cu tunsul unei oi.
32.000 de oieri au depus cereri la direcțiile agricole județene pentru ajutorul de minimis de un leu/kg de lână comercializată. Fermierii trebuie să facă dovada că au vândut lâna cu factura sau cu filă/file din carnetul de comercializare. Cererile pentru subvenție s-au depus anul acesta, până la sfârșitul lunii august, dar banii vor fi încasați de oieri abia anul viitor, în august.
Părerile fermierilor despre acest ajutor de minimis sunt împărțite. Ministerul Agriculturii acordă această subvenție ca să-i încurajeze pe oieri să valorifice lână, nu să o ardă sau să o îngroape, așa cum s-a întâmplat până acum. Ce spun însă oierii despre banii pe care urmează să-i încaseze?
Prea mult de muncă și prea puțini bani. Prea mult de umblat și prea puțini bani, spune un oier. Astea sunt minciuni, vorbe de babe ostenite. Ce bani dă?! Pune punctul pe rană un alt fermier. Un leu la kilogram mi-e și jenă să vorbesc, e nemulțumit un altul.
Fermierii care s-au înscris în Programul de ajutor de minimis văd altfel lucrurile. Decât nimic, e bun și leul pe kilogramul de lână.
Lâna pe care o aruncăm degeaba. Un leu, doi lei cât o să ne dea pe kilogram mai plătim tunsătorii cu ei. E o măsură bine venită, salută un oier inițiativa Guvernului PSD. Deși tunsul unei oi costă 5 lei și cheltuiala nu este nicidecum acoperită din subvenție.
Lâna nu e plătită, mielul nu e plătit, brânza nu e plătită. Munții i-am închiriat de la primărie, e furios un fermier.
Înțeleg acum că atunci când se oferă un ajutor nu e bine. Adică, fără ajutorul ăsta era foarte bine, se arată supărat Liviu Dragnea, președintele PSD și al Camerei Deputaților.
Banii vor fi încasați de fermieri abia anul viitor, în august. Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a explicat de ce durează atât de mult.
Acest termen s-a lăsat mai larg pentru că este un program nou, să se obișnuiască beneficiarii cu el, să strângă toate documentele de care au nevoie, să știe exact și să aibă predictibilitate în ceea ce-i așteaptă, declară Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Cuantumul ajutorului de minimis pentru trei ani nu trebuie să depășească suma de 15.000 de euro. Oierii care au depus cerere anul acesta de înscriere în program și sunt eligibili, anul viitor vor atașa la cerere doar documentele cu care au vândut lâna.
Bugetul alocat pentru plata acestei subvenții este de 36.000 mii lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2018.
Sursă declarații: TVR1