Adama
Vinasa Rompak

Subvenţiile din zootehnie întârzie. AGROSTAR ameninţă cu proteste!

Publicat: 23 martie 2015 - 11:23
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Sindicatul Național al Crescătorilor de Bovine din România și Sindicatul Național al Crescătorilor de Ovine din România, afiliate la Federația AGROSTAR, anunţă că vor trece la acțiuni de protest, dacă nu li se plătește urgent subvenția pe cap de animal.

Federaţia susţine că va organiza acest gen de manifeste dacă factorii responsabili din Ministerul Agriculturii, APIA și alte instituții ale statului continuă să ignore problemele cu care se confruntă de mai mulți ani.

„Dacă nu vom primi urgent un răspuns, ieșim în stradă, pentru că nu mai rezistăm. S-a anunțat că subvențiile pe cap de animal o să se dea până pe 10 februarie și nu s-au dat până acum. Guvernul a aprobat suma totală și Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) nu a făcut centralizatoarele. Nu se știe câte animale vor intra la plată și care va fi suma plătită pe cap de animal. Atâta incompetență este de neimaginat. Ne-am împrumutat în baza acestor promisiuni și nu avem de unde să dăm banii înapoi. În plus, cuantumul subvenției se pare că a fost diminuat, fără informarea și consultarea crescătorilor de animale” , declară președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Bovine din România, Ștefan Muscă.

Săptămâna trecută, AGROSTAR a trimis Ministerului Agriculturii o adresă în care expune problemele cu care se confruntă agricultorii și solicită o întâlnire ministrului de resort, Daniel Constantin, pentru a discutarea acestora, astfel încât să fie evitate acțiunile de protest.
Potrivit unui comunicat al Federaţiei, problemele vizează: întârzieri la acordarea subvențiilor pe cap de animal; diminuarea subvenției pe cap de animal; tergiversarea aprobării Normelor metodologice la Legea pajiștilor, astfel încât primăriile să poată încasa în continuare subvenții, deși nu au animale; lipsa unei strategii naționale pentru producătorii mici și mijlocii de lapte, care vor fi scoși de pe piața odată cu eliminarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015; obligativitatea transformării exploatațiilor în exploatații cu personalitate juridică; pericolul dublei impozitări prin atestatul de producător și carnetul de producător; monopolul deținut de medicii veterinari de liberă practică, acest fapt îngrădind posibilitatea crescătorilor de animale de a-şi alege medicul veterinar; birocratizarea excesivă.

„Suntem hotărâți să nu renunțăm până când nu ne vor fi rezolvate aceste probleme. Așteptăm o săptămână și, dacă nu primim nici un răspuns, declanșăm acţiunile de protest și vom merge până la blocarea drumurilor, pentru că situația este extrem de gravă. Subvenția pe cap de animal pentru 2014 s-a diminuat de la 38 de lei, cât a fost în anii trecuți, la 27-28 de lei și nici nu s-a dat până acum. Nimeni nu a primit subvenția pe cap de animal. Noi, dacă întârziem plata Normei pe venit, plătim penalizări, dar pentru că ei întârzie plata subvențiilor nu ne dau și dobândă. Medicii veterinari sunt stat în stat și suntem obligați, pe banii noştri să lucrăm cu medicii concesionari. Vrem să avem posibilitatea de a ne alege medicul veterinar. Se tergiversează aprobarea Normelor metodologice la Legea pajiştilor pentru ca în continuare să poată încasa subvenții primăriile, deși acestea nu au animale”, declară președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine din România, Marcel Andrei.

Vizualizat: 2659 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Eugenn
|
03. 23, 2015. Monday 16:09

Domnul Andrei are dreptate in ceea ce spune. In plus in legea pajistilor asociatiile au un drept de preferinta la inchirierea de suprafete, in situatia in care mai bine de jumatate din asociati sunt infiintate cu asociati ce detin intre 50 si maxim 100 de capete ovine/caprine, iar unii privati care nu s-au inscris in asociati au la ora actuala peste 1000 capete mai mult deci decat jumatate din asociati. Legea sa fie facuta pentru cei ce muncesc nu pentru puturosi ca s-a umplit tara de ajutati sociali, nu mai avem de unde angaja ciobani statul a pregatit o generatie de puturosi fara nicio calificare. Nu te poti extinde ca nu ai oameni pregatiti, controale de la ITM la stani vin si dau amenzi, fiscul vrea bani pe impozit, statul de incurca la export, noi care muncim ce ar trebui sa mai facem ?

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii