MULȚI FERMIERI, PUȚINI PLĂTIȚI. Valoarea uriașă a acestei subvenții va fi încasată, din această săptămână, de un număr extrem de restrâns de fermieri români. Scopul sprijinului cuplat la bovinele de carne era de a încuraja dezvoltarea fermelor medii. Se pare că această subvenție nu și-a atins, pentru 2015, defel acest scop. Dimpotrivă. Se pare că banii sunt încasați doar de fermele mari.
Noi am avut discuții pe această temă și anterior. În ultimele două luni, de când s-a văzut că este un cuantum foarte mare și numărul beneficiarior foarte mic, noi am cerut extinderea sprijinului și schimbarea condițiilor în așa fel încât un număr cât mai mare de fermieri să beneficieze de acest sprijin.
Din păcate, s-a ajuns la acest efectiv de 8.400 de capete din cauza faptului că au fost foarte puține animale care s-au încadrat la condițiile de eligibilitate. Deși în România avem undeva în jur de 25.000 – 26.000 de capete de taurine de carne, doar 8.400 au intrat la plată în primul an, a declarat Dumitru Grigorean, pentru Viața Satului, TVR1.
Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, în exclusivitate pentru AGROINFO, că în draftul trimis pe 1 august 2016 Comisiei Europene au fost schimbate criteriile de acordare a sprijinului cuplat pentru bovine. Chiar dacă limita de la care se acordă sprijinul cuplat este de 10 vaci, nu este obligatoriu să fie toate eligibile, așa cum s-a întâmplat în 2015. De asemenea, vârsta vacilor eligibile va crește de la 8 ani la 10 ani.
Dacă ai 6 vaci care sunt eligibile pentru plata sprijinului cuplat, poți să iei banii. Chiar dacă limita este de 10. Adică, tu poți să ai 10 vaci, dar nu sunt în producție, nu au avut prima fătare și așa mai departe, îți vei lua banii pentru cele care îndeplinesc criteriile. În zona de munte, limita pentru acordarea sprijinului va fi de 5 vaci. La vaca de lapte vârsta s-a mărit la 10 ani. 8 ani este vârsta valabilă pentru vacile din fermele de tip industrial. Vaca nu dă producții ca să o exploatezi în 8 ani într-o gospodărie și se duce la 10 ani,a declarat ministrul agriculturii.
IMPORTANT, CONDIȚIE ESENȚIALĂ! Criteriul care a rămas neschimbat pentru obținerea sprijinului cuplat este înscrierea bovinelor în Registrul genealogic al rasei.
CITEȘTE AICI CARE AU FOST CONDIȚIILE DE ELIGIBILITATE PENTRU 2015!
Deja lucrurile s-au schimbat începând din acest an. Pe cererile de plată depuse în 2016 sunt deja 19.500 de capete (taurine de carne n.r.) ceea ce înseamnă că s-a extins foarte mult numărul de beneficiari. Bineînțeles, scade suma. Dar nu este recomandat să beneficieze puțini fermieri de o sumă mare. Mai bine este ca această sumă să fie distribuită la cât mai mulți fermieri, la cât mai multe exploatații agricole, a mai declarat Grigorean, pentru sursa citată.
Potrivit hotărârii de Guvern, adoptată pe 27 mai 2016, 10,5 milioane de euro este suma care se va împărți pentru taurinele de carne și metișii acestora! APIA a comunicat că sunt doar 260 de fermieri români care dețin bovine eligibile pentru această subvenție.