CONTROALE SUBVENȚII APIA! De la 1 august 2017 și până la 11 septembrie 2017, reprezentanții Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), din toată țara, au verificat fermele de animale care solicită subvenții pentru 2017 și care sunt prinse în eșantionul de control de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Printre nereguli depistate de reprezentanții autorității sanitare veterinare sunt:
- deținerea de animale neidentificate și neînregistrate, fără documente sanitare veterinare;
- transportul de animale neînregistrate sau fără documente sanitare veterinare;
- vânzarea sau înstrainarea în orice mod a animalelor, cumpărarea ori luarea acestora în proprietate cu orice titlu, fără documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară în vigoare;
- neasigurarea de către deținătorii de animale și agenții economici care prelucrează, depozitează și valorifică produse alimentare, a trimiterii probelor recoltate la laborator în condiții corespunzătoare și în timp util în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, informează dr. Ioan Bogolin, director executiv DSVSA Bistrița Năsăud.
Potrivit sursei citate, pe lângă exploatațiile prinse în eșantionul de control generat de APIA, au mai fost verificate, în aceeași perioadă, exploatații nonprofesionale, exploatații profesionale, medici veterinari de liberă practică, depozite de produse de origine animală autorizate pentru schimburi intracomunitare, standuri de alimentație publică cu ocazia evenimentelor organizate de autoritățile locale, unitățile din industria alimentară aflate în zonele de agrement și localitățile de interes turistic (magazine, restaurante ), supermarketuri, cofetarii, baruri, cantine, controale în trafic.
Au fost confiscate și retrase de la comercializare 71,95 kg de produse alimentare, improprii consumului uman, cantitate care a fost dirijată către o unitate de neutralizare. Pentru abaterile de la legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor au fost aplicate 30 sancțiuni contravenționale, în valoare de 34.840 lei.
Rezultatele controalelor făcute de ANSVSA sunt transmise APIA. Crescătorii de animale din România beneficiază de două scheme de plată: ajutor național tranzitoriu, finanțat de la bugetul de stat și sprijinul cuplat pentru zootehnie, finanțat din fonduri europene.
Sursa: DSVSA Bistrița Năsăud