Adama
Vinasa Rompak

SUBVENȚII APIA pentru CRESCĂTORII DE OVINE!

Publicat: 18 noiembrie 2019 - 09:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚIILE DE CARE BENEFICIAZĂ OIERII ROMÂNI. Suntem asaltați în fiecare zi de mesaje venite de la crescătorii de ovine preocupați de subvențiile de care pot beneficia în sectorul zootehnic. Majoritatea oierilor confundă subvenția pe care o primesc de la statul român cu subvenția primită de la Uniunea Europeană. De aici, tot felul de confuzii legate de plata avansului APIA și nu doar a avansului. Diferența dintre cele două scheme de plată este uriașă.

AGROINFO consideră util să le explice crescătorilor români de ovine ce înseamnă sprijin cuplat la ovine, SCZ, și ce înseamnă ajutor național tranzitoriu pentru ovine, ANTZ 9. Pe lângă implicarea noastră în soluționarea multor necazuri cu care se confruntă fermierii, misiunea noastră este și informarea corectă a fermierilor, utilă, la timp, astfel încât aceștia să nu piardă ajutoarele care li se cuvin. Suntem aici, pentru fermieri, și le vom explica de câte ori este nevoie.

CE ÎNSEAMNĂ AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU PENTRU OVINE ȘI CINE BENEFICIAZĂ DE ACEASTĂ SUBVENȚIE?

Se acordă fermierilor, crescători de ovine pentru ovinele femele identificate conform legislaţiei în domeniu, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

- efectivul din exploataţia cu cod ANSVSA înregistrată în RNE să fie de minimum 50 de capete de femele ovine, care au împlinit vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului în care se depune cererea unică de plată - declarația privind sectorul zootehnic;
- efectivul de femele ovine pentru care se solicită ANTZ să fie înscris în RNE la data solicitării ANTZ;
- efectivul de femele ovine pentru care se solicită ANTZ să fie menţinut în exploataţia/ exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere pe perioada de reţinere de 100 de zile de la data-limită de depunere fără penalizări (16 mai 2019 – 23 august 2019 inclusiv);
- solicitantul să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004 al Consiliului din 17 decembrie 2003 de stabilire a unui sistem de identificare şi de înregistrare a animalelor din specia ovină şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1782/2003 şi a Directivelor 92/102/CEE şi 64/432/CEE, cu modificările și completările ulterioare.

IDENTIFICAREA OVINELOR

Dincolo de precizarea acestor articole de lege, menționate în Ghidul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), și pe care nu le cunosc deloc oierii, vă spunem, pe înțelesul tuturor, cum trebuie să se facă identificarea ovinelor astfel încât să fie eligibile la plată. Este valabilă această identificare pentru ambele subvenții despre care vorbim, atât ANTZ, cât și SCZ.

Ovinele născute până la 31 decembrie 2007 trebuie să fie identificate cu o crotalie auriculară simplă.
Ovinele născute în perioada 1 ianuarie 2008 - 1 ianuarie 2010 trebuie se fie identificate cu două crotalii auriculare simple, având imprimat acelaşi cod unic de identificare a animalului.
Ovinele născute începând cu 1 ianuarie 2010 care au fost identificate iniţial cu o crotalie auriculară simplă, trebuie să fie identificate şi cu o crotalie auriculară electronică ce conţine acelaşi cod unic de identificare a animalului.

În cererea de plată – declaraţia sector zootehnic solicitantul declară la Centrul Judeţean / local al APIA, codul ANSVSA al exploataţiei în care se găsesc animalele la data depunerii cererii de plată. Sunt eligibile la plată inclusiv femelele de ovine care până la finalul perioadei de reținere (de 100 de zile) au intrat, respectiv au ieşit în/din exploataţiile cu cod ANSVSA deţinute de acelaşi beneficiar sau în exploataţiile asociaţiilor/ cooperativelor/ grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru păşunat.
Plata ANTZ 9 se acordă pentru minimum 50 de capete de femele ovine eligibile la plată.
ANTZ 9 se supune controlului la fața locului, dar nu se supune normelor de ecocondiționalitate.

Este o schemă cuplată de producție pentru specia ovine (ANTZ 9).

Ajutor național tranzitoriu în sectorul zootehnic (ANTZ) este reglementat de prevederile art. 37 alin (2) si (3) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 consolidat

Ce spune art 37, alin. (2) și (3) din Regulamentul (UE) 1307/2013?

Ajutoarele naționale tranzitorii pot fi acordate fermierilor în sectoare care au beneficiat de aceste ajutoare, sau în cazul Bulgariei și României, de plăți naționale directe complementare în 2013.
Cuantumul total al ajutoarelor naționale tranzitorii care pot fi acordate fermierilor în oricare dintre sectoare este limitat la următorul procentaj din pachetele financiare sectoriale specifice, autorizate de Comisie în conformitate cu articolul 132 alineatul (7) sau cu articolul 133a alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009 în 2013:
— 75 % în 2015,
— 70 % în 2016,
— 65 % în 2017,
— 60 % în 2018,
— 55 % în 2019,
— 50 % în 2020.

Ce înseamnă acest lucru? În fiecare an, cuantumul pe cap de ovină al acestui ajutor, ANTZ 9, scade cu 5%. AGROINFO face pentru dumneavoastră, oierii, un calcul estimativ ANTZ 9 pe care APIA îl va plăti pentru anul de cerere 2019.

Deci, anul trecut, în 2018, cuantumul pe cap de ovină ANTZ 9 - Ajutor Naţional Tranzitoriu - Schema cuplată de producţie, specia ovine a fost de 4,8503 euro/cap = 22,6208 lei/cap de ovină.

Pentru anul 2019, cuantumul pe cap de ovină scade cu 5%. Așadar, scădem 5% din această sumă, vom folosi suma în lei, crescătorii primesc de la APIA plata în lei, și rezultă un cuantum pe cap de ovină de 21,4897 lei/cap de ovină. Este estimat de noi cuantumul pe cap de ovină ANTZ 9 pentru anul de cerere 2019, deci, pentru acest an. APIA nu a comunicat încă valoarea pe cap de ovină pentru ANTZ 9 aferent anului de cerere 2019.

Ajutorul național tranzitoriu se acordă în sistem regresiv. Ce înseamnă regresiv? Scade în fiecare an. Care este procentul cu care scade? Cel stabilit de UE este de 5%, așa cum aveți mai sus în articolul din Regulamentul (UE).

ATENȚIE! Cursul de schimb la care a achitat APIA în vara acestui an ANTZ 9 aferent anului 2018 a fost de 4,6638 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 28.09.2018 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 351/04 din 01.10.2018.

Așadar, în iunie 2019, APIA a început plata ANTZ 9, atenție, aferent anului de cerere 2018, pentru crescătorii de ovine. Concret, plata ANTZ 9 pentru anul 2018 s-a făcut în vara anului 2019. De ce? Pentru că această subvenție este achitată din bugetul național, bugetul de stat al României și, de obicei, se achită din bugetul pentru anul următor anului de cerere. La această subvenție nu se acordă avans APIA! De ANTZ 9 beneficiază un număr mare de crescători de ovine însă această subvenție fiind plătită de la bugetul de stat stabilit pentru anul următor anului de cerere nu are cum să fie inclusă pentru lista subvențiilor pentru care APIA acordă un avans.

IMPORTANT DE REȚINUT! ANTZ 9, ajutor național tranzitoriu pentru ovine, este plătit pentru minim 50 de femele ovine care au împlinit vârsta de minim un an la data de 31 martie a anului de cerere și care sunt identificate, sunt în exploatații cu cod ANSVSA, înregistrate la APIA. Cine deține sub acest număr de ovine nu se califică pentru plată. 

Sursa de finanțare a acestei subvenții este bugetul național. Este o subvenție plătită din bugetul de stat, bugetul național. APIA plătește această subvenție din bugetul de stat alocat pentru anul următor anului de cerere. Deci, nu așteptați să vă fie plătit acum ANTZ 9! Plata ajutorului național tranzitoriu ovine pentru anul de cerere 2018 a fost făcută în primăvara și vara anului 2019!

ATENȚIE! ANTZ scade în fiecare an cu 5%! Repetăm, este o subvenție plătită în sistem regresiv.

CE ÎNSEAMNĂ SPRIJIN CUPLAT PENTRU OVINE, SCZ, ȘI CINE BENEFICIAZĂ DE ACEASTĂ SUBVENȚIE?

Se acordă fermierilor activi care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii generale:

- solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 150 şi 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, cu excepția celor din UAT-urile din zona montană definită în anexa 8.2 «Lista zonelor eligibile M10, M11, M13» a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020, aprobat prin Decizia Comisiei C (2015)3508/26.05.2015, publicată pe site-ul www.madr.ro, «Informare Măsuri de Mediu şi Climă PNDR 2014-2020», «Ghid-informativ-MMC-zone eligibile.xlsx», pentru care se solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 60 și 500 de capete femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

- animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci, au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare;
- animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ ovine, au vârsta de maximum 8 ani pentru ovine femele, respectiv 6 ani pentru berbeci, la data-limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări;
- efectivul de animale pentru care se solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere;
- animalele pentru care se solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci, au fost menţinute/menţinuţi până la data de 23 august 2019 inclusiv (finalul perioadei de reținere), în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionată/menţionate în cerere și/sau în exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de solicitant și/sau în exploatațiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat;
- să deţină registrul individual al exploataţiei, completat în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004;
- berbecii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală; până în data de 2 septembrie 2019 inclusiv trebuia îndeplinită această obligație;
- efectivul de femele ovine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se acordă SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un berbec înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele ovine (condiţia de eligibilitate trebuia îndeplinită până la data de 2 septembrie 2019 inclusiv);
- efectivul de femele ovine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic pentru care se acordă SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un berbec cu certificat de origine la 35 femele ovine.

ATENȚIE ! În cererea de plată – declaraţia sector zootehnic solicitantul trebuia să declare la Centrul judeţean/local al APIA, codul ANSVSA al exploataţiei în care se găsesc animalele la data depunerii cererii de plată. Nu se solicită la plată berbeci neînscriși în Registrul Genealogic al Rasei.

Solicitanţii cu un efectiv mai mare de 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci.

Deci, diferența dintre ANTZ și SCZ este, așa cum spuneam, uriașă. Această subvenție este plătită din fonduri europene, Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Nu este o subvenție acordată în sistem regresiv! Deci, nu e obligatoriu ca valoarea pe cap de animal să scadă cu anumite procente în fiecare an. Cuantumul pe cap de animal însă poate să scadă în condițiile în care sunt eligibile la plată mai multe animale, iar plafonul alocat nu se suplimentează și astfel se împarte cel existent la mai multe animale.

APIA a și calculat cuantumul pe cap de ovină pentru SCZ pentru acest an de cerere, anul 2019. Cuantumul SCZ aferent anului de cerere 2019 este de 17,7173 euro/cap de ovină. O diferență uriașă între acest cuantum SCZ și cuantum ANTZ.

Sprijin cuplat ovine pentru anul de cerere 2019 este de 17,7173 euro/cap de ovină = 84,1500 lei/cap de ovină.

Observați diferența uriașă de sumă? Diferențele uriașe la condițiile de eligibilitate? ANTZ pentru acest an va fi de circa 21 de lei/cap de ovină, iar SCZ pentru acest an este de 84 de lei/cap de ovină! Cuantum deja stabilit de APIA și comunicat oficial.

Pentru subvențiile aferente acestui an, plăţile pentru schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) se fac de către APIA în lei, la cursul de schimb valutar de 4,7496 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30.09.2019 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 329/3.

În plus, pentru că se cunoaște deja plafonul alocat din fonduri europene pentru plata acestei subvenții, SCZ, și APIA a reușit să numere animalele eligibile la plata SCZ, oierii care au cerut SCZ beneficiază de un avans din această subvenție. APIA le plătește un avans de 70% din suma de 17,7173 euro/cap de ovină, deci 12,4021 euro/cap de animal = 58,9050 lei/cap de animal. APIA plătește avansul în lei, deci, această sumă de 58,9050 lei/cap de ovină este achitată de APIA până la data de 30 noiembrie 2019 crescătorilor de ovine. Atenție! Beneficiază de avans SCZ și de SCZ, crescătorii de ovine care au cerut SCZ pentru anul 2019 și care respectă condițiile de eligibilitate.

IMPORTANT DE REȚINUT! Sprijinul cuplat pentru ovine este o subvenție europeană, plătită din fonduri europene, FEGA. Numărul minim de ovine pentru care este plătită este 150 de capete, iar maxim 500 de capete pentru un beneficiar. Excepție face zona montană, zona defavorizată, unde numărul minim de capete de ovine este 60, dar numărul maxim este tot 500. Condiție esențială pentru SCZ ovine: berbecii înscriși în secțiunea principală a Registrului genealogic al rasei respective sau certificat de origine pentru berbeci. Proporția este de un berbec cu origine la 35 de femele ovine înregistrate sau neînregistrate în Registrul genealogic al rasei respective. SCZ este subvenția din oierit, singura din oieritul din România, la care APIA achită un avans de 70% crescătorilor de ovine.

Pentru aceste explicații am folosit Ghidul APIA, regulamentele europene în vigoare.



Vizualizat: 11460 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii