Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ȘEF APIA: DE CE SUNT EXCLUSE DE LA PLATA SUBVENȚIILOR ANIMALELE ȘI FERMIERUL SANCȚIONAT!

Publicat: 06 martie 2018 - 14:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII FERMIERI! Crescătorii de animale sunt sancționați dacă la o verificare se constată că au declarat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură animale care nu au crotalii. Fermierii sunt sancționați și excluși și de la plata subvențiilor, spune Emil Scurtu, șeful APIA Bistrița Năsăud. Acesta adaugă că, în principiu, APIA nu poate fi păcălită. Realitatea îl contrazice, spunem noi.  

La animale, cererea se depune la APIA, dar verificarea o face Autoritatea Națională Sanitar Veterinară pentru efective și Direcția Sanitar Veterinară pentru înregistrarea acestor animale, pentru crotalierea lor. Animalele trebuie să aibă crotalii, câte unul în fiecare ureche. Există cazuri când animalul își pierde un crotaliu, dar fermierul are obligația să solicite duplicatul. Dacă animalele nu au crotalii, fermierii sunt sancționați. Dacă a solicitat duplicat, și poate prezenta formularul F3, nu este sancționat pentru că el a solicitat, dar nu i-a venit acel crotaliu și nu l-a putut monta în urechea animalului. Dacă se găsesc animale fără crotalii, în primul an se dă sancțiune 5%, în al doilea an 10%, iar în al treilea an 15% sau chiar mai mult, iar sancțiunea se aplică pentru toată exploatația. Primește și sancțiunea și nu ia nici plata. Au fost cazuri când aveau formularul F3 și totuși au fost penalizați. Noi i-am sfătuit să facă contestație, a declarat Emil Scurtu, director executiv APIA Bistrița Năsăud, pentru Timp Online.

Șeful APIA mai spune că în principiu APIA nu poate fi păcălită. Doar în principiu, spunem noi, pentru că în realitate, practic, la capitolul crotalii cam s-ar lăsa păcălită agenția de plăți. Excluderea de la plata subvențiilor și sancțiunile pentru pierderea  crotaliilor sunt măsuri drastice aplicate pentru fermierii mulți și necăjiți. Afacerea cu crotalii pentru berbecii așa-ziși de rasă înflorește nestingherită. Sunt berbeci de rasă care-și pierd cam des crotaliile, iar duplicatul crotaliului s-ar pune în urechea berbecului, chiar în momentul în care este ales din turmă de cumpărător. Cam așa s-ar face bonitarea berbecilor de rasă. Băieții deștepți cu ferme prospere nu ar avea probleme cu sancțiunile aplicate de APIA pentru pierderea crotaliilor. Sunt prevăzători și ar avea mereu la îndemână o rezervă de crotalii.

Vizualizat: 8132 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

De mare ajutor

De mare ajutor
Un preot observă pe cealaltă parte a străzii un copil care nu ajungea la sonerie, deşi se chinuia de numa', numa'. Detalii