Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

SE ÎNTÂMPLĂ ACUM LA MADR! CRESCĂTORII de VACI ÎI CER lui DAEA ALTE REGULI pentru SUBVENȚIA URIAȘĂ!

Publicat: 07 februarie 2018 - 09:41
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

FERMIERII DISCUTĂ CU MINISTRUL AGRICULTURII! Sprijinul cuplat este subvenția europeană cu cel mai mare cuantum în zoorehnie. Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România solicită schimbarea criteriilor de eligibilitate pentru această subvenție. Crescătorii discută astăzi, 7 februarie 2018, cu ministrul agriculturii, Petre Daea, propunerile pe care le-au făcut, a anunțat Dumitru Grigorean, președinte ACBCR.

Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România (ACBCR) a transmis către AGROINFO documentul cu propunerile pentru subvențiile fermierilor, care sunt discutate astăzi, 7 februarie, cu ministrul agriculturii, Petre Daea.

Creșterea bovinelor din rase specializate pentru producția de carne s-a dezvoltat în ultimii ani în România în primul rând ca răspuns la problemele de pe piața laptelui, dar și ca o adaptare a fermierilor autohtoni la cerințele pieței europene. Dacă ținem cont de condițiile pedoclimatice, suprafața de pășune a României, de experiența și tradiția fermierilor români în creșterea animalelor, putem spune fără îndoială că sectorul de creștere a bovinelor pentru carne este sectorul cu cel mai mare potențial de dezvoltare dintre toate sectoarele agriculturii românești.

În acest context, decizia M.A.D.R. de a acorda S.C.Z. pentru bovinele de carne s-a dovedit extrem de importantă și a avut efecte pozitive, mai ales datorită cuantumului acestei subvenții.

De aceea considerăm că acest sector aflat la început de drum are nevoie de o atenție deosebită din partea factorilor de decizie, în special din partea M.A.D.R., tocmai pentru a asigura dezvoltarea corespunzătoare a efectivelor din aceste rase și a impune o evoluție pozitivă, atât din punct de vedere economic, cât și a realizării unui progres genetic. O abordare greșită din partea asociațiilor de crescători sau a autorităților ar putea duce chiar la un declin, care ar afecta evoluția viitoare a sectorului pentru mulți ani de acum înainte.

Ca urmare a analizei situației sectorului pe care îl reprezentăm din anul 2012 și în urma consultării cu fermierii din cadrul A.C.B.C.R., venim cu un set de propuneri administrative, financiare și legislative, propuneri de măsuri care se impun a fi luate cât mai urgent:

1. Modificarea și completarea ordinului 619/2015  în așa fel încât principalii beneficiari ai S.C.Z.  (sprijin cuplat zootehnic n.r.) să fie fermierii care cresc animale rasă curată cu certificat de origine, animale cu valoare economică și genetică ridicată și care pot sta la baza evoluției corespunzătoare a sectorului pe viitor. O eventuală “relaxare” a condițiilor de eligibilitate, care ar permite intrarea la plată a unui număr însemnat de metiși ar aduce prejudicii sectorului, existând  riscul de a se încălca regulamentele europene care au stat la baza acordării S.C.Z.

2. Propunem ca tineretul metis de la toate rasele de bovine crescute în România să poată beneficia de sprijin financiar (național sau european), dar cu respectarea strictă a legislației naționale și europene, fără a pune în pericol actualele forme de sprijin, lucru care s-ar întâmpla dacă se acceptă propunerile colegilor de la A.C.V.B.R.
Acest lucru s-ar putea realiza în cadrul unui ajutor de minimis, ajutor de care ar putea beneficia toți fermierii care îngrașă tăurași și astfel nu ar mai exista discriminări între crescătorii de vaci pe criteriul rasei pe care o cresc.

3. Dacă se consideră de către conducerea M.A.D.R. că acest sprijin nu este posibil, din cauza nealocării sumelor necesare în bugetul pe anul 2018, propunem modificarea ordinului 619, astfel încât tineretul metis să fie eligibil doar dacă mama este înscrisă în secțiunea secundară a R.G., fapt care ar duce la o distribuire mai echitabilă a sprijinului cuplat, pe criterii de performanță, care ar trebui confirmată și de efectuarea C.O.P. pentru această categorie.

4. Ca urmare a dificultăților cu care ne confruntăm în utilizarea programului SICASA, program cu ajutorul căruia asigurăm menținerea R.G. la rasele CH și LIM, revenim cu rugămintea de a efectua toate demersurile necesare pentru îmbunătățirea funcționalității acestuia, astfel încât să putem onora solicitările fermierilor, atât în ceea ce privește eliberarea certificatelor de origine, cât și pentru a putea elibera la timp adeverințele necesare la depunerea cererilor de sprijin la A.P.I.A.

5. Solicităm eliminarea din ordinul 619/2015 a pragului maxim de vârstă pentru vaci, ținând cont de faptul că vacile din rasele de carne au o longevitate productivă ridicată, putând fi exploatate până la 16-18 ani.

6. Ținând cont de modificările Reg. 1307/2013 prin Reg. 2393/13 DEC 2017, art. 3, se impune modificarea definiției pășunilor permanente, astfel încât să nu mai fie declarate neeligibile suprafețe însemnate de pășuni, în special în zona de munte, la altitudini mari, lucru care s-a întâmplat, din păcate, cu fermierii din anii trecuți, uneori și din exces de zel sau din insuficientă cunoștere a reglementărilor europene.

7. Solicităm sprijinul M.A.D.R. pentru a putea găsi o modalitate, împreună cu reprezentanții A.N.S.V.S.A, ca asociațiile conducătoare de R.G la bovine sa poată avea acces la programul SNIIA, pentru a putea vizualiza efectivul de animale al exploatațiilor pentru care efectuăm serviciul de menținere a R.G.

8. Măsuri de promovare a tuturor produselor agroalimentare românești. Propunerea noastră ar fi ca programul „alege oaia” să fie extins și la alte specii, putând deveni „alege carnea românească”; cu aceleași eforturi financiare și de logistică se va ajunge la rezultate mult mai bune, atât pentru fermierii români, cât și pentru consumatori.

În același timp, se impune declanșarea unor acțiuni de înlăturare de pe piață a produselor agroalimentare contrafăcute, a comerțului ilegal de produse agroalimentare și a instituirii unor obligații clare pentru producătorii acestor mărfuri de a oferi consumatorilor indicații precise, prin etichetarea corectă a produselor comercializate.

9. Desfășurarea unor demersuri comune (M.A.D.R., Asociații reprezentative) pentru deschiderea sau redeschiderea unor piețe importante pentru animalele și produsele agroalimentare românești (Turcia, Iran, Țările Arabe).

10. Realizarea unor programe multianuale de dezvoltare a sectorului, care să cuprindă toți crescătorii și care să acopere următoarele obiective: centre de procesare lapte-carne, puncte de sacrificare, magazine la poarta fermei.

11. Considerăm că se impune o mai bună colaborare între conducerea M.A.D.R. și fermieri, prin intermediul reprezentanților acestora, în special la elaborarea strategiilor și a programelor pe termen lung și, bineînțeles, la redactarea  actelor normative ale căror beneficiari sunt fermierii, tocmai pentru a preîntâmpina unele greutăți la implementarea acestora.

12. Solicităm reintroducerea „Ajutorului de Minimis” pentru achiziția de animale cu valoare genetică ridicată și transformarea acestuia în program multianual, susținut de M.A.D.R.

Propunerile avansate vin în urma consultării cu fermierii membrii ai A.C.B.C.R. și sunt în conformitate cu reglementările europene prevăzute în: Reg. 1307/2013; Reg. 639/2014; Reg. 641/2014; Reg. 2393/2017. Cu speranța că propunerile noastre vor fi agreate de conducerea M.A.D.R., solicităm o întâlnire în cadrul căreia să argumentăm aceste solicitări.

ing.Dumitru Grigorean, președinte ACBCR

Vizualizat: 5472 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Ion Radulescu
|
02. 08, 2018. Thursday 12:58
Buna ziua eu am o nelamurire, de ce santem obligati sa facem ansamantari la vacile de lapte cu rasa de lapte, ,pentru ca eu am un efectiv constant pe care pot sa al cresc si nu mai doresc sa al anmultesc, pentru ca atat pot sa duc si vreau sa ansamantez cu rasa de carne pentru ca se cauta si pot sa merg mai departe ,cu multa stima pentru cei ce cresc vacute.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Musca asteapta tractorul autonom

Musca asteapta tractorul autonom

Dimitrie Musca, a venit la Expo Arad pentru a lua pulsul pietei si a se informa cu privire la noutatile care apar într-un ritm alert. Cu aceasta ocazie ne-a acordat si un scurt interviu.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL Real Deal la Agro Oltenia AGRIN la Agro Oltenia

Bancul zilei

După spovedanie

După spovedanie
După ce termină spovedania, preotul îi spune în şoaptă unei tinere: Detalii