FERMIERII DISCUTĂ CU MINISTRUL AGRICULTURII! Sprijinul cuplat este subvenția europeană cu cel mai mare cuantum în zoorehnie. Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România solicită schimbarea criteriilor de eligibilitate pentru această subvenție. Crescătorii discută astăzi, 7 februarie 2018, cu ministrul agriculturii, Petre Daea, propunerile pe care le-au făcut, a anunțat Dumitru Grigorean, președinte ACBCR.
Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România (ACBCR) a transmis către AGROINFO documentul cu propunerile pentru subvențiile fermierilor, care sunt discutate astăzi, 7 februarie, cu ministrul agriculturii, Petre Daea.
Creșterea bovinelor din rase specializate pentru producția de carne s-a dezvoltat în ultimii ani în România în primul rând ca răspuns la problemele de pe piața laptelui, dar și ca o adaptare a fermierilor autohtoni la cerințele pieței europene. Dacă ținem cont de condițiile pedoclimatice, suprafața de pășune a României, de experiența și tradiția fermierilor români în creșterea animalelor, putem spune fără îndoială că sectorul de creștere a bovinelor pentru carne este sectorul cu cel mai mare potențial de dezvoltare dintre toate sectoarele agriculturii românești.
În acest context, decizia M.A.D.R. de a acorda S.C.Z. pentru bovinele de carne s-a dovedit extrem de importantă și a avut efecte pozitive, mai ales datorită cuantumului acestei subvenții.
De aceea considerăm că acest sector aflat la început de drum are nevoie de o atenție deosebită din partea factorilor de decizie, în special din partea M.A.D.R., tocmai pentru a asigura dezvoltarea corespunzătoare a efectivelor din aceste rase și a impune o evoluție pozitivă, atât din punct de vedere economic, cât și a realizării unui progres genetic. O abordare greșită din partea asociațiilor de crescători sau a autorităților ar putea duce chiar la un declin, care ar afecta evoluția viitoare a sectorului pentru mulți ani de acum înainte.
Ca urmare a analizei situației sectorului pe care îl reprezentăm din anul 2012 și în urma consultării cu fermierii din cadrul A.C.B.C.R., venim cu un set de propuneri administrative, financiare și legislative, propuneri de măsuri care se impun a fi luate cât mai urgent:
1. Modificarea și completarea ordinului 619/2015 în așa fel încât principalii beneficiari ai S.C.Z. (sprijin cuplat zootehnic n.r.) să fie fermierii care cresc animale rasă curată cu certificat de origine, animale cu valoare economică și genetică ridicată și care pot sta la baza evoluției corespunzătoare a sectorului pe viitor. O eventuală “relaxare” a condițiilor de eligibilitate, care ar permite intrarea la plată a unui număr însemnat de metiși ar aduce prejudicii sectorului, existând riscul de a se încălca regulamentele europene care au stat la baza acordării S.C.Z.
2. Propunem ca tineretul metis de la toate rasele de bovine crescute în România să poată beneficia de sprijin financiar (național sau european), dar cu respectarea strictă a legislației naționale și europene, fără a pune în pericol actualele forme de sprijin, lucru care s-ar întâmpla dacă se acceptă propunerile colegilor de la A.C.V.B.R.
Acest lucru s-ar putea realiza în cadrul unui ajutor de minimis, ajutor de care ar putea beneficia toți fermierii care îngrașă tăurași și astfel nu ar mai exista discriminări între crescătorii de vaci pe criteriul rasei pe care o cresc.
3. Dacă se consideră de către conducerea M.A.D.R. că acest sprijin nu este posibil, din cauza nealocării sumelor necesare în bugetul pe anul 2018, propunem modificarea ordinului 619, astfel încât tineretul metis să fie eligibil doar dacă mama este înscrisă în secțiunea secundară a R.G., fapt care ar duce la o distribuire mai echitabilă a sprijinului cuplat, pe criterii de performanță, care ar trebui confirmată și de efectuarea C.O.P. pentru această categorie.
4. Ca urmare a dificultăților cu care ne confruntăm în utilizarea programului SICASA, program cu ajutorul căruia asigurăm menținerea R.G. la rasele CH și LIM, revenim cu rugămintea de a efectua toate demersurile necesare pentru îmbunătățirea funcționalității acestuia, astfel încât să putem onora solicitările fermierilor, atât în ceea ce privește eliberarea certificatelor de origine, cât și pentru a putea elibera la timp adeverințele necesare la depunerea cererilor de sprijin la A.P.I.A.
5. Solicităm eliminarea din ordinul 619/2015 a pragului maxim de vârstă pentru vaci, ținând cont de faptul că vacile din rasele de carne au o longevitate productivă ridicată, putând fi exploatate până la 16-18 ani.
6. Ținând cont de modificările Reg. 1307/2013 prin Reg. 2393/13 DEC 2017, art. 3, se impune modificarea definiției pășunilor permanente, astfel încât să nu mai fie declarate neeligibile suprafețe însemnate de pășuni, în special în zona de munte, la altitudini mari, lucru care s-a întâmplat, din păcate, cu fermierii din anii trecuți, uneori și din exces de zel sau din insuficientă cunoștere a reglementărilor europene.
7. Solicităm sprijinul M.A.D.R. pentru a putea găsi o modalitate, împreună cu reprezentanții A.N.S.V.S.A, ca asociațiile conducătoare de R.G la bovine sa poată avea acces la programul SNIIA, pentru a putea vizualiza efectivul de animale al exploatațiilor pentru care efectuăm serviciul de menținere a R.G.
8. Măsuri de promovare a tuturor produselor agroalimentare românești. Propunerea noastră ar fi ca programul „alege oaia” să fie extins și la alte specii, putând deveni „alege carnea românească”; cu aceleași eforturi financiare și de logistică se va ajunge la rezultate mult mai bune, atât pentru fermierii români, cât și pentru consumatori.
În același timp, se impune declanșarea unor acțiuni de înlăturare de pe piață a produselor agroalimentare contrafăcute, a comerțului ilegal de produse agroalimentare și a instituirii unor obligații clare pentru producătorii acestor mărfuri de a oferi consumatorilor indicații precise, prin etichetarea corectă a produselor comercializate.
9. Desfășurarea unor demersuri comune (M.A.D.R., Asociații reprezentative) pentru deschiderea sau redeschiderea unor piețe importante pentru animalele și produsele agroalimentare românești (Turcia, Iran, Țările Arabe).
10. Realizarea unor programe multianuale de dezvoltare a sectorului, care să cuprindă toți crescătorii și care să acopere următoarele obiective: centre de procesare lapte-carne, puncte de sacrificare, magazine la poarta fermei.
11. Considerăm că se impune o mai bună colaborare între conducerea M.A.D.R. și fermieri, prin intermediul reprezentanților acestora, în special la elaborarea strategiilor și a programelor pe termen lung și, bineînțeles, la redactarea actelor normative ale căror beneficiari sunt fermierii, tocmai pentru a preîntâmpina unele greutăți la implementarea acestora.
12. Solicităm reintroducerea „Ajutorului de Minimis” pentru achiziția de animale cu valoare genetică ridicată și transformarea acestuia în program multianual, susținut de M.A.D.R.
Propunerile avansate vin în urma consultării cu fermierii membrii ai A.C.B.C.R. și sunt în conformitate cu reglementările europene prevăzute în: Reg. 1307/2013; Reg. 639/2014; Reg. 641/2014; Reg. 2393/2017. Cu speranța că propunerile noastre vor fi agreate de conducerea M.A.D.R., solicităm o întâlnire în cadrul căreia să argumentăm aceste solicitări.
ing.Dumitru Grigorean, președinte ACBCR