Adama
Vinasa Rompak

SCZ – ul şi COP – ul, fără testarea de tauri, sunt ca nunţile fără lăutari

Publicat: 06 aprilie 2017 - 08:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ba chiar mai mult de atât! Precum o nuntă fără miri. Fiecare din cei doi au fugit în alt sat. Doar cu mesenii uitându-se cu jind la cazanele aburinde cu sarmale şi damigenele cu vin.

Pentru prima dată, la Adunarea Generală a Asociaţiei Generale a Crescătorilor de Taurine din România, am văzut un ministru hotărât să pună un opaiţ în negura din amelioarare şi controlul performanţelor. Nu ştiu cât sprijin politic va avea în această încercare de a scoate la suprafaţă ceea ce este bun în sistem şi de a înlătura, încetul cu încetul, balastul. Un balast din ce în ce mai greu şi urât mirositor. Conducătorii de RG, care sunt şi reprezentanţi ai fermierilor în relaţia cu oficialităţile, fac compromisuri pentru ca onor clienţii lor să fie mulţumiţi şi cu chimirul gros. Toţi vor spune că nu e aşa, dar eu am văzut de multe ori vaci cu COP şi înscrise la SCZ de ziceam că sunt mâţe. Nu aveau decât culoarea rasei specificate pe paşaport. Şi aceea destul de ternă. Cum am văzut şi ferme cu animale rupte parcă din paginile revistelor de specialitate din vest. De curând am văzut asemenea văcuţe, pot spune fericite, la Ferma Unu din Finţeşti, a lui Viorel Macovei, cel care a fost câţiva ani imaginea Danone. Deci şi în zootehnie suntem la extreme, dar fiecare vrea să sugă la ţâţa SCZ.

Unii, respinşi (poate corect, poate nu) spuneau că această subvenţie este pentru şmecheri. Ceea ce e în parte adevărat şi dacă prin şmecher înţelegem fermierul care s-a învârtit cu îndemânare şi are acum genetică de top dar şi atunci când acesta are un lipici special cu asociaţia care îi măsoară vacile. Şmecherii buni şi şmecheri nebuni. Cei care vor să fie văcari cel puţin o viaţă vor face mai mult decât atât, vor folosi acest sprijin cuplat să ridice şi mai sus ştacheta profitabilităţii. De aceea e bine de făcut COP „pe bune”, pentru ridicare reală a potenţialului.
Iar acum, la aproape 30 de ani de când s-a renunţat la testarea taurilor pentru reproducţie, asociaţile care deţin RG ar trebui să reînceapă testările. AGCTR a trimis în 2015 la Semtest Craiova trei tăuraşi pentru un început. Anul trecut au mai trimis 5 tăraşi în testare. E un timid început dar măcar vom avea din nou părinţi născuţi în România pentru o mână de vaci.

Cât despre rase specific româneşti ce Doamne-iartă-mă să mai spun?! BNR sau Bălţată Românească mai avem doar în poze şi poate în staţiunile care mai respiră în ciuda tuturor!
Acum 80 de ani, conform Enciclopediei Române gândită şi editată de Dimitrie Gusti, în volumul trei „Economia naţională. Cadre şi producţia”, atestă că existau „47 de sindicate de crescători, dintre care cele mai frecvente sunt cele care se îngrijesc de îmbunătăţirea taurilor, numărul lor ridicându-se la 27. (….) Aproape 4/5 dintre acestea privesc rasa Simmental (…) din cincimea rămasă se disting sindicatele de crescători din Poiana Mare (Dolj), pentru rasa locală de stepă, iar din Cisnădie (Sibiu) pentru rasa Pinzgău, şi, în sfârşit, sindicatul din comuna Poştal (Cetatea Albă) pentru rasa roşie din Sudul Basarabie” (Roşia de Dobrogea cum o cunoaştem acum). Semn că atunci statul se implica în ameliorarea raselor. Cu tauri comunali! Chiar şi comuniştii au păstrat bicul satului.

Doar politicenii ăştia, de tip nou, îşi bagă ceva în amelioarea de la ţară. Doar, doar or veni multinaţionalele şi la Cuca Măcăi să aducă tauri pe ţeavă.
Şi uite aşa, România a rămas descoperită pe genetică nu numai la vaci ci cam peste toată agricultura. Noroc că oamenii se înmulţesc încă natural. Fără monte controlate şi fără SCU (sprijin cuplat în umanitate). Pentru că atunci nimeni nu ar mai însămânţa femeile de rasă cu spermă de netoţi!

Vizualizat: 7261 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii