Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Rumegătoarele produc mai multe gaze de seră decât mașinile

Publicat: 27 mai 2014 - 13:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura, în întregul ei, este responsabilă de peste o cincime din cantitatea de gaze cu efect de seră produse la nivel planetar, iar 80% din această cantitate este produsă de creșterea rumegătoarelor. 

Procentul este asemănător industriei, dar superior transporturilor, conform unui raport oferit în 2007 de Biroul Interguvernamental de Experți în Evoluția Climei din cadrul ONU (IPCC). Același raport susține că, în ciuda eforturilor, gazele de seră ating niveluri record de la an la an.

Protoxidul de azot și metanul – principalele gaze cu efect de seră produse de agricultură
Proporția acestora este aproape egală, iar producerea lor este cauzată în principal gestionării deficitare a gunoiului de grajd. Dacă protoxidul de azot este eliminat în urma transformărilor microbiene a îngrășămintelor care conțin azot, metanul are ca principală sursă gunoiul de grajd provenit din digestia rumegătoarelor dar și flatulența și regurgitarea bovinelor (mai pe românește râgâitul și pârțurile vacilor). Metanul este unul din cele mai toxice gaze cu efect de seră. Un kilogram de metan are același efect negativ cu echivalentul a 21 kg de dioxid de carbon eliberate în atmosferă. Efectul CH4 se menține timp de aproape 100 de ani susțin experții ONU. Toate studiile de specialitate indică metanul drept responsabil de amplificarea cu 25 % a procesului de încălzire globală.

Emisiile de gaze cu efect de seră din agricultură, silvicultură şi pescuit s-au dublat în ultima jumătate de secol şi se previzionează o nouă creştere, de circa 30%, până în 2050, dacă nu se iau măsuri, arată noile estimări ale Organizaţiei ONU pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO). Potrivit aceluiași for, în 2011, 44% din emisiile de gaze cu efect de seră din agricultură au provenit din Asia. America, cu 25%, Africa cu 15%, Europa cu 12% şi Oceania cu 4% întregesc tabloul emisiilor de gaze cu efect de seră. Distribuţia regională a rămas la un nivel stabil în ultimii zece ani. Totuşi, Asia era sub nivelul din prezent (în jurul valorii de 38%), pe când, în Europa procentul era mai mare (21%).

Ce s-ar putea face pentru reducerea emisiilor datorate rumegătoarelor?
Lumea caută soluții mai ales că numărul animalelor rumegătoare a crescut cu 50% în ultimii 50 de ani. Pe glob sunt circa 3,6 miliarde de animale crescute în sistem intensiv. Una din soluții, evident futuristă, ar fi ca homo sapiens să devină vegetarian. E de înțeles că alimentația vegetariană are calitățile ei recunoscute. Ca să realizați ce înseamnă obiceiul de a consuma produse din carne și lapte o să vă ofer câteva exemple edificatoare. Dacă pentru obținerea unui kilogram de carne se eliberează în atmosferă gaze de seră echivalente cu 17 kg CO2 iar pentru un kg de brânză circa 15 kg de CO2 când vine vorba de fructe, cartofi, cereale sau pâine echivalentul este de doar 2 kg de CO2.
Alte măsuri se referă la managementul dejecțiilor și se aduce argumentul biogazului care, pe lângă obținerea unei energii verzi reduce și stabilizează gunoiul de grajd.

Neozeelandezii susțin că au descoperit un vaccin împotriva flatulenței, iar specialiștii argentinieni de la National Institute of Agricultural Technology din orașul Castellar au creat un dispozitiv (un balon care este legat pe spinarea vacilor) care este conectat la aparatul digestiv al animalelor, pentru a studia astfel cu ce cantitate contribuie fiecare vacă la încălzirea globală.
Să nu uităm însă că pe glob sunt multe alte specii de rumegătoare și, cred că și oamenii produc destul metan prin flatulență.

Vizualizat: 1713 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Brinkman - Let’s improve together Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Bancul zilei

Purceluşul isteric...

Purceluşul isteric...
Purceluşul isteric se duce la un bar. Detalii